ETALON/ GOURMET

2020. 2. szám

 

Az idei húsvét más lesz, mint eddig, most nem a vendégváráson, nem az ajándékozáson, nem a vidám locsolkodáson lesz a nyomaték. A járvány és a családok izolálása felülírja mindazt, amit a húsvét eddig jelentett nekünk. Az asztalt most béke uralhatja, a sütés körüli kapkodást most öröm és szentség válthatja. Itt az idő, hogy edukáljuk a piciket, vonjuk be őket is a sütésbe, meséljünk a gazdag hagyományokról, majd üljünk, szűk körben, de mély hálával az asztalhoz!

 

g1

 

Húsvéti panettone

 

Hozzávalók:

• 120 ml meleg tej
• 3 db tojás
• 480 g liszt
• 150 g vaj
• 100 gr cukor
• fél tk. só
• 1 csomag vaníliás cukor;
• 7g száraz élesztő
• 1 citrom reszelt héja
• Ízlés szerint kandírozott gyümölcsök (mazsola, szárított sárgabarack, szárított áfonya, diófélék)

 

Elkészítés:

Keverjük simára a tojást a cukorral, majd adjuk, hozzá a langyos tejet. Az így kapott keveréket tegyük át egy dagasztótálba. Ezután szitáljuk a „folyékony” összetevőkhöz a lisztet, adjuk hozzá a sót, a száraz élesztőt, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd kapcsoljunk dagasztó üzemmódra. 10 perc után adjuk a masszához a puha vajat, a kandírozott gyümölcsöket, és ha szükséges még egy evőkanál lisztet. Az újabb dagasztást követően, töltsük a tésztát kivajazott, kilisztezett panettone formába, takarjuk le, majd hagyjuk kelni egy órát. Ha feljött a panettone tésztánk mehet is a sütőbe, először 200 fokon (hőlégkeveréssel) 15 percig, majd további 35 percig 180 fokon. Az így elkészült panettonét díszíthetjük fehér cukormázzal és habcsókokkal!

..........................................................................

 

g2

 

Nyuszis linzer

 

Hozzávalók a tésztához:

• 50 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg porcukor
• 2 db tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• 12,5 dkg zsír
• 12,5 dkg margarin

Hozzávalók a mázhoz:

• 2 db tojás fehérje
• 3 ek. porcukor

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit dolgozzuk jól össze, így egy könnyen formázható tésztaalapot kapunk, melyet ez után nyújtsunk kb. 4-5 mm vastagra és szaggassuk nyusziformákra. 180 fokos, előmelegített sütőben, süssük kb 20-25 perc alatt közép barnára. A fehér máz díszítéshez közben gőzön felverjük a tojások fehérjét, hozzádolgozzuk a porcukrot és még melegen eloszlatjuk a formák tetején.

..........................................................................

 

g3

 

Kókuszos répakuglóf

 

Hozzávalók a tésztához:

• 280 g reszelt sárgarépa
• 100 g kókuszreszelék
• 100 g liszt
• 1 csomag sütőpor
• 1 csipet só
• 4 egész tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 150 g eritrit (helyettesíthető nádcukorral, vagy kristálycukorral)
• 2 dl kókuszolaj
• 300 g étcsokoládé a mázhoz

 

Elkészítés:

Elsőként a nedves állagú összetevőket dolgozzuk össze. Keverjük a reszelt répához a tojásokat, a sót, a citromhéjat, az édesítőket és a kókuszolajat. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. Majd ez utóbbiakat adagoljuk apránként a folyékony masszához! Így egy sűrűbb állagú, kanalazható masszát kell, hogy kapjunk, mint pl. a muffin tészta. Ha túlságosan tömörnek találjuk, hígíthatjuk 1- másfél dl vízzel. A kész masszát kivajazott, kilisztezett kuglófformába simítjuk és hőlégkeverés mellett 170 fokon, 60 percet sütjük. Mielőtt a sütőből kivesszük, végezzünk tűpróbát! A kihűlt kuglófot fordítsuk ki a formából és gőz felett megolvasztott csokoládéval.

..........................................................................

 

g4

 

Foszlós ünnepi kalács

 

Hozzávalók:

• 50 dkg liszt
• 2 dkg friss élesztő
• 1 db nagy tojás (vagy 2 db kicsi)
• 1 tk hideg víz
• 2 dl tej
• 8 dkg cukor
• 1,5 tk só
• 7-8 dkg puha vaj
• 1 ek jégcukor a díszítéshez

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, 1 mokkáskanál cukrot kiszedünk a kimért mennyiségből, a tejből 1 dl-t tálba öntünk, és elkeverjük benne a cukrot. Az élesztőt is belemorzsoljuk. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót. A tojást kissé felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk. Amikor az élesztő felfutott, elővesszük a háztartási robotgépet a dagasztóbetéttel. Először a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is. Alaposan kidagasztjuk. (Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.) Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, némi lisztet szórunk a gyúródeszkára, majd jó alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy a levegőbuborékok nagy része távozni tudjon. Nagyobb gombóccá formáljuk a tésztát, és konyharuhával ismét letakarva 10-15 percet hagyjuk állni. Ha ismét megduzzadt a tésztánk, 3 részre vágjuk. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat sodrunk, és a tészta rudakat lazán copfba fonjuk. (Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így fog szépen megnőni.) A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva. A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adunk, villával kissé felverjük, majd megkenjük, és legvégül jégcukorral megszórjuk a kalácsot. A sütőbe tesszük, amit csak akkor kapcsolunk 175 fokra, amikor a kalács már bent van (így szépen sül). Nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni.

 

TUDTAD, hogy a kalácsnak több mint hatszáz éves hagyománya van? A parasztkonyha legkedveltebb étele minden ünnepi asztalon helyet kapott, legyen az húsvét, karácsony, vagy lakodalom!

 

szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, fotó: Adobe Stock

 

 

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk