DEKOR/

2021. December

 

Egy újabb nehéz év végeztével szükség van a lélekemelő tér megteremtésére, amely nemcsak dekoratív, de az összetartozás érzését is magában hordozza.  Az elmúlt években sokan felismertük mennyire fontosak a hagyományok, különösen, hogy a korlátozások miatt nem ünnepelhetünk a megszokott módon. Ezért a pandémia óta egyfajta nosztalgia és a túlzott pazarlástól eltávolodó puritán alapelv dominál az ünnepi trendekben.

 

3 D

 

Fenntartható irány


A környezetbarát eszmékhez kapcsolódva az organikus karácsonyi dekorelemek és újrahasznosított anyagok kulcsfontosságúak lettek. A karácsonyi dekoráció stílusos megközelítésében idén az északi skandináv és dán stílus mutatja az irányt. Ezek egyszerűsége kifinomult életérzést közvetít, melynek esszenciája a skandináv hagyományokban és kortárs egyszerűségben keresendő. Ebből inspirálódva díszítsük otthonunk több pontját hangulatos kompozíciókkal. Bogyós-, és tűlevelű ágak, gallyak, levelek, termések szolgálhatnak alapanyagául a koszorúknak, asztalai futóknak, füzéreknek, vázába, vagy tálakba komponált elemeknek.

 


Asztaltársaság


Az ünnep főszereplője a terített asztal, ezért helyezzünk nagy hangsúlyt a felöltöztetésére. A közös étkezések alaphangulatát a textílek mellett a különleges alkalmakra tartogatott antikolt étkészletek, tányérok és a hosszú gyertyák, nippek, gömbök, ágak és füzérek alkotják. De a kreativitásunk most még ennél is tovább szárnyalhat. A 2021 –es trendben ugyanis a légteret is dekorálhatjuk. Az asztal fölé ágakból, szárított növényekből és díszekből applikált látványos installációkkal.

 

3 D 1


Legyen kicsit tökéletlen


A műfenyők térhódításával sűrű és szabályosra kreált karácsonyfák költöztek az otthonokba. Az új trend azonban kezd visszatalálni a kissé kócos, itt –ott szabálytalan, de vitathatatlanul eredeti fenyőfákhoz, természetesen a fenntarthatóság elvét követve dézsás, vagy konténeres kivitelben, melyet az ünnep után is tovább nevelgethetünk.

Tipp: A dézsás fenyők a fűtött lakások klímáját hosszasan nem tolerálják így a feladatuk lejártával, már az újév első napjaiban célszerű kiköltöztetni őket a szabadba!

 

3 D 2


A fény ünnepe


A legkülönbözőbb karácsonyi fények, mint a ledes füzérek, és csiptetős égősorok művészi stilisztikát adhatnak az ünnepi témának, még akkor is, ha csupán egy létrára tekerjük fel őket. De gyertyákból is szerezzünk be többféle karaktert. A hosszú, csavart szálgyertyák mellett a nagy tömbök, vagy a fahéjtól, citrusoktól és sós karamelltől illatozó üvegbe zárt társaikig szinte mindre szükségünk lesz, hogy megmelengessük lelkünket.

 

3 D 3


Színek, formák, struktúrák


Az idei ünnepi szezon dekorációiba visszatér az arany, a vörös és az erdő zöld. Óriási szerepet kapnak a földtónusok és a klasszikus meleg színek, a szőtt struktúrák, kézműves tárgyak, kosarak, természetes lenvásznak keretezésében. Szokatlan, mégis meleg és ünnepi választás lehet az idei karácsonyra a markánsabb rozsdaárnyalat. Ha valaki a klasszikus elegancia híve csempészhet némi bársonyt is az ünnepi körítésbe. A díszek tekintetében nemcsak a gömbök, de a legkülönbözőbb karakterű függesztékek és kézműves harmónikapapírdíszek egyaránt uralkodnak. Ahhoz azonban, hogy jól érvényesüljenek, bánjunk szerényebben a mennyiségükkel. Csak óvatosan a manírokkal, inkább töltsük meg lélekkel az ünnepeket!

 

3 D 4

 

Fotó: Zara Home, Ferm Living, Butlers, H&M Home, Broste Coppenhagen

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk