EXKLUZÍV/

2021. Szeptember-November

 

Bátor, magabiztos, impulzív, őszinte, természetes. Talán ezek együttese lehet a titok, ami arra predesztinálta, hogy ma az egyik legfoglalkoztatottabb női karakter lehessen. Kereskedelmi TV-s szárnyalás, színpadi szerepek, sorozatkarakterek és még egy jó kis film is ott van Lékai- Kiss Ramóna pályaútjának palettáján. És ez nem minden. Boldog anya és feleség… De honnan ez a siker és van-e még feljebb, arról Ő maga mesélt az Etalonnak.

 

r1

 

Ugorjunk kicsit vissza az időben, amikor úgy döntöttél, hogy otthagyod a Barátok KöztÖt, alakulhatott volna úgy is a karriered, ahogyan sokaknak, akik előtted kisétáltak a sorozatból és ezzel együtt lesétáltak a képernyőről is. Te viszont lényegében azonnal az X-Faktor színpadán találtad magad. Szerinted minek volt köszönhető, mi lehet a te titkod, ami elvezetett ehhez a nem mindennapi sikerez?
Egész életemben az az ember voltam, aki szeret jelen lenni, szerepelni, közreműködni legyen az színpad vagy kamera. Az pedig, hogy el tudtam indulni ezen a pályán, - ami mára valóban a legnagyszerűbb lehetőségeket kínálja,- Kalamár Tamásnak, A Barátok Közt producerének és forgatókönyvírójának köszönhetem. Hogy mi lehetett a titok, mit látott meg bennem, talán tőle kellene megkérdezni egyszer. De a pályán eltöltött hosszú évek alatt bebizonyosodott, hogy a siker záloga az a plusz faktor, ami nem hagy közönyt az emberekben. Legyen szó sorozatról, filmről, színházról, vagy műsorvezetésről a legfontosabb mindig az, hogy kiválts a nézőkből valamilyen érzelmet. A szórakoztató műfaj halála az, ha az abban ténykedő karakterek, semmilyenek maradnak. Ha semleges maradsz, nincs helyed a palettán. Törekedtem rá, hogy mindig magamat adjam. Ez sokaknak tetszik, sokaknak nem, de legalább van véleményük rólam, és ez jó. Legbelül pedig maradtam az a veszprémi őszinte csaj, aki maga is egy néző a sok közül.

 

16 év a Barátok Köztben… Mi vezetett a végéhez ennek a meghatározó időszaknak és, hogy érkezett új fejezethez az életed?
A Barátok Közt igazi szerelemmunka volt. Lényegében a képernyőn nőttem fel. A szerepem szerint kétszer férjhez mentem, elraboltak, szülővé váltam, egyszóval eljátszottam mindent, amit csak el lehetett. Aztán azt éreztem, hogy ebben ennyi volt, elfogytam Szentmihályi Zsófi szerepében, hogy itt az idő, irányt kell váltanom. Az pedig már a sors fintora, hogy amikor ez az ajtó bezárult, kinyílt egy másik. Nem telt el három nap és elhívtak egy műsorvezetői castingra.

 

Lényegében megörökölted a mikrofont Istenes Bencétől. Hogy élted meg a kritikát, ami az X –Faktor színpadra állásakor feléd áradt?
Azt hiszem az jobban fájt volna, ha semmilyen reakció nem jön, mert az azt bizonyította volna, amit az előbb említettem. Ha közönyös maradsz, valamit nem jól csinálsz. A feladattal együtt vállaltam azt is, hogy kapok hideget és meleget egyaránt. 18 éves koromban kellett először szembesülnöm a kemény kritikával. Akkor az édesapám azt mondta; ”Egyet tanulj meg, de nagyon; attól hogy mások mit mondanak rólad, tarts megfelelő távolságot és kezeld fenntartásokkal, csak akkor maradhatsz ezen a pályán sikeres, egészséges mentalitással, ha képes leszel megfelelő helyén kezelni a kritikákat. Azoknak az embereknek a véleménye számítson, akik a megbízóid, akik értik a munkájukat és tudják, hogy mire vagy képes. Abban keresd az igazságot, amit Ők mondanak, és mi, a családod, vagy a legközelebbi barátaid.„ Ez volt az egyik leghasznosabb útravaló, amit valaha kaphattam.

 

r2

 

Előkelő helyen szerepelsz a Forbes magazin legértékesebb magyar celebeket számba vevő listáján, Ősszel a TV2 legsikeresebb szuperprodukcióiban láthatunk. Forog a Mintaapák harmadik évada, jön egy izgalmas Ninja Warrior és a cseresznye a tejszínhab tetején, a Dancing With The Stars. Először is, mesélj arról kérlek milyen újra napi sorozatot forgatni?
Most is épp hazafelé tartok a Mintaapák forgatásáról, amiben egy sikeres, szingli, műsorvezető anyukát alakítok, aki kicsit összekuszálja a szálakat a történetben… Jó a karakter, fantasztikus stáb és izgalmas újra napi sorozatgyártásban részt venni. Ez a műfaja egyfajta zárt világ. Számtalan olyan operatőrrel, gyártóval, stábtaggal dolgozom ma, akik mellett lényegében felnőttem, ez a közeg családias, ilyenkor kicsit mindig haza érek. Csak ma már nem kislánynak, hanem nagylánynak szólítanak (nevet).

 

A férjed, Máté révén jó vagy a szurkolásban. Jól jött a sport szeretete a Ninja Warrior forgatásán? Mire számíthatunk az ősszel képernyőre kerülő vetélkedő kapcsán? Mennyire ragadott magával ez a műsor téged?
A sport mindig is része volt az életemnek, én magam is sportoltam, versenyszerűen röplabdáztam, és valóban szurkolásban otthon sincs hiány. Talán éppen ezért hengerelt le ennyire ez a műsor. Mindig magával ragad az emberi teljesítőképesség feszegetése, a küzdés, a versenyszellem. A Ninja Warriorban pedig épp ezekből nincs hiány. Egyrészt nagyon klassz csapat állt össze, gyönyörű történetek rajzolódnak majd ki a műsorban, hogy ki és miért kezdett bele a sportba, lesznek drámák, happy end-ek, megható pillanatok, kőkemény vetélkedések tele érzelemmel, küzdéssel, idegtépő és lebilincselő pillanatokkal. Szédületes élmény volt ennek a szuperprodukciónak a részesévé válni.

 

És ha már az érzelmeket említetted… Jön a Dancing With The Stars 2. évada, ahol már tavaly is elszabadult a glamour és alaposan felfűtöttek az emóciók. Mit vársz az idei szériától?
A táncosok már nagy erőkkel próbálnak, biztos vagyok benne, hogy egy életre szóló élmény vár rájuk, azzal, hogy ebben a gigaprodukcióban szerepelhetnek. Sokakkal közüllük korábban már volt baráti és szakmai kapcsolatom. Kinizsi Ottóval évekig dolgoztunk együtt, mint színész, és rendező, Dobó Kata filmjében volt szerencsém szerepelni, azt kell, hogy mondjam nem lesz nehéz egymásra hangolódnunk ezúttal sem. Ebben a produkcióban nélkülözhetetlen, hogy mi, akik a műsort közvetítjük részesei legyünk az egésznek, hogy ne csak Sthol András és köztem működjön a kémia, de a táncosokkal is jó legyen az összhang. Ez a show esszenciája. Erre érez rá a néző is. Nagy öröm számomra, hogy ez a műsor újra leporolta a hagyományos táncműfajokat és méltó fényében helyezi a reflektorfénybe őket. Itt valóban elszabadulnak a női és férfi energiák, és mindenki a legszebb fényében tündökölhet. Filmbe illő parádé az egész.

 

Amiben pazar főszereped van… Hollywood vörös szőnyegén is megállná a helyét a szombatról szombatra alkotott style.
A civil életemben nem vagyok egy ilyen glamouros lány, szeretem a visszafogott monokróm színeket, minimál ékszereket, az én világom a boyfriend farmer trikóval. Itt viszont kiszabadulhat belőlem a NŐ. Ebben a műsoban minden a ragyogásról szól. Demeter Richárd divattervező által megkreált ruhák, a beauty csapat és Holdampf Linda stylist igazi varázslók. HAMUPIPŐKE mesébe érzem magam szombatról, szombatra és bevallom, nagyon élvezem.

 

Őrületes flowban élsz. Nemcsak a képernyőn, de A magánéletben is. Önbeteljesítőnek tűnik az életed!
Nem feltétlenül vagyok spirituális beállítottságú, de hiszek pozitív gondolat teremtő erejében… Sokszor elképzeltem milyen a boldog élet, mi az, amit igazán szeretnék. Minden nap hálát adok a fiamért a férjemért, hogy azt csinálhatok, amit szeretek, mindaz, ami eddig megvalósult fantasztikus. Mindig fiatal anyuka szerettem volna lenni, ez talán nem úgy történt, ahogy elképzeltem, de meg kellett várnom, hogy Máté az életembe érkezzen, onnantól nem volt kérdés, tudtam, hogy Ő lesz az az ember, akitől gyermeket szeretnék. Persze el kell, hogy áruljam semmi sem tökéletes és ez így is van rendjén. Nekünk is megvannak a hétköznapi problémáink. De ezeket a tökéletlenségeket megtartjuk magunknak.

 

Hogy befolyásolta az életedet az otthonról hozott szülői minta és a vidéki értékrend?
Nagyon szeretem, hogy veszprémi lány vagyok. Hiszek abban, hogy a gyökerek meghatározóak és, hogy gyermekünk milyen emberré válik, nagyban befolyásolja az, hogy milyen hátteret nyújtunk a számára. Én e tekintetben szerencsés vagyok, nagyon erős a család bázis. Ez az az erőforrás, ahonnan meritkezni tudtam egész életemben.

 

Mit gondolsz, mi a legrosszabb tulajdonságod?
A késés. Képes vagyok mindenhonnan elkésni, de jó ideje dolgozom már az ügyön. A másik, a hirtelen vehemenciám. Ma már tudom azt, hogy el kell számolnom 10-ig, hogy képes legyek fékezni az indulatokat és a felszínre törő érzelmeimet. De őszinte leszek, néha én is szívesen visszamennék egy 2 és fél éves szintjére és a földhöz vágnám magam egy nagy adag hisztiért.

 

Ha tehetnéd, mit menekítenél át a nyárból az őszbe?
Az együtt töltött időt. Ősszel Máténak elkezdődik a felkészülési idő, és rám is komoly feladatok várnak. A nyár az az időszak, amikor kettesben, hármasban és a családdal is el tudunk menni, nyaralni. Ez az időszak igazi töltekezés. Egyszóval az egymásra fordított időből raktároznék el az őszre, ha lehetne.

 

Milyen kapcsolatot ápolsz a digitális világgal?
Azt hiszem, én még nem tartozom ahhoz az igazi „kütyüs” generációhoz. Mi még nem születtünk digitális eszközzel a kezükbe, hanem beletanultunk, és ha nem figyelünk, könnyen bele is ragadhatunk az internet hálójába, de talán még képesek vagyunk kellő realitással tekinteni az egészséges arányokra. Hazudnék, ha azt mondanám, nem használom sokat a telefont. Itt olvasom el a híreket, itt email-ezek, sőt a szövegbetanulásban is nagyon nagy hasznát veszem. De a kisfiam, Noé születése óta, komoly szabályokat állítottunk fel otthon. Az asztalnál például nem vesszük elő, és igyekszünk a vele töltött időben tudatosan félretenni a mobilt.

 

És ha már itt tartunk, kritikus kérdés manapság a közösségi média!?
A közösségi média az a platform, ahol a legőszintébben meg tud jelenni tőlem, rólam információ. Ez az a felület, amit egyéni döntésem alapján irányítok, hogy mennyit mutatok a munkából a számomra fontos ügyekből, az együttműködéseimből, vagy a magánéletemből. Van, hogy ez sem mindenkinek tetszik, és bántanak, vagy trágár szöveggel aláznak sokszor profilkép nélkül. Ezek a kommentek 99%-ban lepattannak rólam, de vannak gyerekek, fiatalok, pályakezdők a social médiában, akikre ennek a veszélye komoly fenyegetettséggel bír. Ezért nagyon jó lenne, ha végre lenne ennek is jogi következménye. Mindenesetre igyekszem okosan használni, érzéssel kinyilatkoztatni a magánéletünket. De ami oda kikerül, azt a legőszintébben és a legnagyobb odaadással képviselem, azt valójában úgy gondolom, úgy élem meg úgy hiszem.

 

r3

 

Van egy fontos fogalom mindannyiunk életében, amit a COVID óta új és új értelmezéseiben ízlelgetünk. És ez a szabadság. Mit jelent számodra ez a szó?
Mindannyiunkat más korlátok közé kényszerített ez a krízis, én nem panaszkodom, mert nem vesztettem el a munkámat, noha a színházbéli szerepek jó ócskán lecsökkentek, de mindenki máshogy szenvedett el veszteségeket. Sok családban érzékelhetőek a járvány pusztító anyagi következményei. Jelenleg is részt veszek egy kampányban, amelyben tanszerekkel segítjük a rászoruló gyerekeket, mert sok családban ezen a téren is szükséget szenvednek el. A járvány engem is sok mindenre ráébresztett, például, hogy még mennyi minden van a bakancslistámon, és hogy mennyire fontos megtennünk azt, amire igazán vágyunk. Ha lehetőséged van rá, ne halogass, ha megteheted, menj és csináld még ma, mert nem tudhatod, mit hoz a holnap. Talán ez a legnagyobb szabadság, amit az élet kínál számunkra!

 

Ha jól tudom, van a bokádon egy tetoválás „Hogy minden nap számítson” felirattal– Ez is épp ezt juttatja kifejezésre?
Ez egyfajta személyes credóm. Hiszem, hogy minden nap kell, hogy számítson. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Carpe Diem és élj a mában. De létezz úgy, hogy az jó legyen, hogy azt, amit teszel, mélységeiben is éld meg.

 

Ha összegzed az életed, van még feljebb szakmailag?
Ezzel, ami ma van beteljesült minden, amire vágytam, de ha megadatik még egyszer, egy mozifilmben óriási örömmel szerepelnék újra…

 

Interjút készítette: Balassa-Szökrönyös Éva,
Fotó: PHDR Communication Kft.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk