ETALON/ ZALAEGERSZEG

2020. 5. szám

 

A világban zajló változások, a járványügyi helyzet az önkormányzati döntésekre, fejlesztési stratégiák megtervezésére és megvalósítására is hatással van. Bár Zalaegerszegen zavartalanul folynak a beruházások, nyilvánvaló, hogy a város polgárainak egészsége, a gazdaság működőképességének fenntartása egyaránt elsődleges szempont. Noha a veszélyhelyzet minden területen újratervezést diktál, főként a már megszokott, tradicionális programok bonyolítását tekintve, számos jövőbe mutató esemény zajlott le városunkban az elmúlt hetekben.

 a közelmúltban történt jelentős fordulatokról és jövőbeli kilátásokról mesélt magazinunknak.

 

z0

 

z00

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

 

- Nagy öröm számomra, hogy nemrégiben a város klímavédelmi programjához kapcsolódó kezdeményezésnek adhatott otthont Zalaegerszeg. A GreenTech konferencián bemutatkoztak azon lehetőségek, programok és eszközök, amelyekkel helyi szinten is hozzá tudunk járulni a környezetvédelemhez.”- kezdte beszámolóját a város első embere. Az eseményen Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében kiemelte Zalaegerszeg környezetvédelmi stratégiáinak hatékonyságát. Ahogy fogalmazott: „A zalai megyeszékhely a jó példa arra, hogyan fér meg egymás mellett a versenyképesség, a zöld gazdaság és a környezetvédelem.” A rendezvényen 15 előadás hangzott el, amelyek különböző témákat és ipari ágazatokat érintett. Emellett pályaorientációs lehetőségekből is szemezgethettek az érdeklődők. - „ A szakmai spektrum kiszélesítése mellett fontosnak tartjuk, hogy a beruházások, fejlesztések mögött rejlő célokat megismertessük a helyiekkel. Továbbra is törekszünk a Föld zöld energiáinak kiaknázására és a fenntarthatóság védelmére. Zalaegerszeg jó irányban halad e téren is, ugyanis SMART City programunk keretében faültetésekkel, elektromos autók használatával, napelemparkok kiépítésével, komplett környezetkímélő buszflotta beszerzésével, elektromos töltőpontok telepítésével, azaz számos „okos” és „zöld” megoldás integrálásával próbálunk hozzájárulni a város polgárainak környezettudatos mindennapjaihoz.”- folytatta a polgármester, aki további pozitív kilátások alá helyezte a helyi gazdaság élénkülését. Ezt az a mintegy 60 milliárd forintos beruházás is előrevetíti, amelyet szeptember 10-én jelentett be a város vezetése és a németországi Rheinmetall óriásvállalat a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. Az építkezés megvalósulása 2023-ra várható, melynek első üteme 500 új munkahely létrejöttét eredményezi. A legmodernebb, a gyalogsági harcjárművek csúcsát jelentő gépek gyártására a tesztpálya melletti 40 hektáros területen kerül majd sor. A terület adottságai lehetőséget teremtenek egy off-road pálya kialakítására is, ahol a harci eszközök tesztelése zajlik majd. – „A város gazdasági változásaival párhuzamosan, a szakmai képzéseket is a helyi vállalatok igényeire szabjuk. Ebből a megfontolásból, jövő tanévtől Gépjármű-mechantronikai technikus képzés indul a Kadét program keretében, melynek a zalaegerszegi Munkácsy Mihály Technikum ad majd otthont. A haza védelme nemzeti ügy, így felelősek vagyunk élni az ezt szorgalmazó lehetőségekkel. Ugyanakkor az oktatás mellett a folyamatos kutatói-fejlesztői tevékenységek is elsődleges feladataink között szerepelnek”- számolt be az újabb mérföldkőről a város első embere.

 

z1

 

z2


- „A XXI. század rohamos fejlődésében csak úgy maradhatunk talpon, ha tartjuk a lépést a világ őrült ütemű fejlődésével. Ennek égisze alatt, immáron második alkalommal került megrendezésre az innovációs nap a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán és a hozzá kapcsolódó Kutatási és Technológiai Központban, ahol az innováció fontosságáról és potenciáljairól tanácskoztunk. A rendezvény apropóján, a kutatóközpont szomszédságában, a SmartField fejlesztési területen helyeztük el a Széchenyi István Egyetem kutatóépületének, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem közös előadó-épületének alapkövét is. A laboratóriumok mellett mindazonáltal kutatócsoportok tevékenységére alkalmas helyiségek és egy 100 fős előadóterem is létesül itt.”- folytatta Balaicz Zoltán polgármester.

 

z3

 

z4

 

z5

 


Ugyanakkor a közlekedés-, és városfejlesztés sem állhat meg. A Modern Városok Program keretében – mintegy 5 milliárd forintos beruházás során - elkészült a 76-os főút zalaegerszegi bevezető szakasza, a kétszer két sávos gyorsforgalmi út Zalaegerszeget és az M7-es autópályát köti majd össze. Az egyre szebb városkép is újabb stációjához érkezett az egykori Balaton Hotel újjászületésével. A 64 szobás, négy csillagos, konferenciateremmel ellátott Willis Hotel pazar ünnepséggel nyitotta meg kapuit vendégei előtt. Az egykori Balaton Hotel felújítása 1,5 milliárd forintos beruházással magántőkéből valósult meg. A szálloda egyik különlegessége az az 1135 m2-es Semira Day Spa élményfürdő, melyet marokkói berendezéssel alakítottak ki. A kétszintes wellnessoázis kétségtelenül a felhőtlen kikapcsolódást szolgálja majd az odaérkezők számára. A Hotel a város folyamatosan megújuló arculatának része, melyben egyre korszerűsödnek, és újulnak meg középületek, bölcsődék, óvodák, iskolák, rendelők, idősotthonok, szociális intézmények, templomok és műemlékek. Ahogy a Willis Hotel körüli terület sem maradhatott ki a rekonstrukciók alól. Korábban már megújult a Dózsa iskola, de épül az új tornacsarnok, az új múzeumi szárny, a kézműves piac, valamint felújítás alatt van a múzeum régi épülete, a templom és a munkacsarnok épülete is.

A közeljövőt érintő döntésekről és fontos kérdésekről hosszabb kihagyás után az októberben 16-án lezajlott képviselőtestületi közgyűlés hozott döntéseket. „Immáron 11 új fejlesztési igényre voksoltunk igennel. A város vezetése egyhangú döntés keretében fogadta el a „Zalaegerszeg 2030” gazdaságfejlesztési stratégiát. Ennek értelmében a következő 10 év fejlesztési irányvonalai kerültek kijelölésre. Számunkra nem csupán a város, hanem a térség fejlődése is fontos, éppen ezért az ezt szolgáló városfejlesztési programokat maximálisan támogatjuk. Október végén ünnepi közgyűlést tartunk, majd október 30-án egy újabb fontos gazdaságfejlesztési lépésről számolunk be. Bár a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezését, és még számos közösségépítő rendezvényünk megvalósulását, bízunk abban, hogy fegyelmezettséggel, odafigyeléssel hamar átvészeljük ezt a –mindenki számára nehéz – időszakot és új lehetőségként tekintünk a jövőbe” – mondta el végezetül Balaicz Zoltán polgármester.

 

Fotó: Seres Péter, Pánczél Petra, Munkacsarnok látványterv: S.A.M.O.

Aktuális lapszámunk