ETALON/ ZALAEGERSZEG

2020. 4. szám

 

Zalaegerszeg több meghatározó évfordulót ünnepelt volna idén, megannyi jubileumi rendezvényre készült a város a hagyományos programok, fesztiválok mellett. Az új koronavírus megbetegedések miatt kialakult járványügyi helyzet azonban felülírta az elképzeléseket, a rendezvények többségéről le kellett mondani vagy el kellett halasztani azokat. A nagyobb beruházások azonban – szerencsére – zavartalanul folytatódnak.

 

z1

Keresztury VMK előtti tér

 

z2

Alsóerdő Sport- és Szabadidős Központ/ AOD

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

A veszélyhelyzet, a járvány elleni védekezés alaposan felülírta az elképzeléseket, s az esetleges második hullám is megnehezíti a tervezést, legalábbis, ami a rendezvényeket illeti. Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét kértük rövid értékelésre.
- A nagyobb tömegeket megmozgató fesztiválokról sajnos idén le kellett mondanunk, de szerencsére a Kvártélyházban eltölthetett néhány szórakoztató nyári estét a nagyérdemű. A város különböző pontjain mini koncertekkel jelentkezett Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar elnöke. A népszerű MOBIL - Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia programja elmaradt ugyan, de helyette készülünk egy GreenTech elnevezésű, a környezettudatosságot erősítő rendezvényre. A szeptember végi találkozó kínálatát a zöld energia és fenntarthatóság témaköréhez kapcsolódó szakmai előadások, szakkiállítások, iparági bemutatók, rajzverseny, fotókiállítás, pályaorientációs program színesíti – említette elöljáróban a polgármester.
Ha körülnézünk a városban, láthatjuk, hogy továbbra is zajlanak a nagyobb építkezések, fogalmazott Balaicz Zoltán.

- Nyugodt, fejlesztésekre koncentráló esztendőre készültünk, és szerencsére e téren nem lehet okunk panaszra: a Modern Városok Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP keretében megvalósuló beruházások is formálják a városképet, a település szinte minden pontján dolgoznak a kivitelezők – folytatta a város első embere. – Átadtuk a Dózsa György Általános Iskolát és a Liszt Ferenc Általános Iskolát, előbbi 318 millió forintból újult meg, utóbbi energetikai felújítására 335 millió forintot fordíthattunk. Nem marad ki a sorból a Petőfi Sándor Általános Iskola modernizálása sem, az épület 341 millió forintból korszerűsödik, a munkálatok már megkezdődtek. Zajlik a Dózsa-iskola tornatermének építése is.

 

 

z4

Liszt ferenc tagiskola modernizálása/AOD

 

z5

Városi uszoda látványterve/TSPC


Látványos az építkezés a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumnál, az új tornacsarnok és vívóterem 3,3 milliárd forintos állami beruházásnak köszönhető, tájékoztatott a polgármester. Megszépült a Keresztury VMK előtti tér is annak a programnak a jegyében, mely keretében számos út, járda újult meg.
- Az Alsóerdőn dolgoznak már a szakemberek a sport- és szabadidős központ kialakításán, zajlik a Göcseji Múzeum felújítása, és elhelyeztük az új épületszárny, a Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébánosnak emléket állító, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző múzeum alapkövét. Jó ütemben halad a 9,5 milliárd forintból épülő fürdőkomplexum, az új, ötven méteres, tízpályás, lelátós uszoda, tanmedence építése, a külső strandmedence el is készült. Felállványozták már a Mária Magdolna templomot, mely új orgonával is gazdagodik majd. Szembetűnő az Ostoros Károly munkacsarnok átépítése és alakul az Art mozi épülete is – sorolta az utóbbi időszakban útnak indított fejlesztéseket Balaicz Zoltán, hozzátéve, a botfai Erdődy-Hüvös kastély átalakítása, felújítása már tavaly befejeződött, miként a történelmi belváros rekonstrukciójának részeként megújult a Mária Magdolna plébánia, illetve a Kvártélyház és a levéltár épülete is.
A polgármester szót ejtett még a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremről, a Göcseji Látogatóközpontról, a volt KISZÖV székház, a Göcseji úti temető, a Mérlegház megújításáról, az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építéséről, a járműipari tesztpályáról, a Hevesi-színház modernizálásáról, az új multifunkcionális sportcsarnok építéséről, jelezve, az építkezéseket illetően a lendület szerencsére nem tört meg.
- A járványügyi helyzet komoly feladatot és anyagi terhet rótt a városra, ám Zalaegerszeg a nehéz helyzetben ismét példát mutatott összefogásból. Azt, hogy mi vár még ránk a folytatásban, lesz-e, s mit hoz magával a második hullám, nem tudni, mondta zárásképpen a polgármester. - Reméljük, épségben, egészségben túljutunk a további nehézségeken is.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Látványtervek: TSPC - Technical Supervision and Planning Consulting, AOD Építész és Grafikus Iroda Kft.

Aktuális lapszámunk