ETALON/ ZALAEGERSZEG

2020. 2. szám

 

Egy település élhetőségét, működését, fejlődési lehetőségeit nagymértékben befolyásolják a zöldfelületei, azok nagysága, minősége. Zalaegerszeg város önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a település környezeti állapotának megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ezt több intézkedés és program is jelzi.

 

z1

 

A tavasz beköszöntével az újjáéledő természet mind szebb arcát mutatja, érthető módon az emberek többsége szívesen enged a csábításnak és mozdul ki a négy fal közül, szívesen tölti idejét a zöldben. Zalaegerszegen ügyelnek rá, hogy a lakosságot a jövőben is kellemes, szép környezet fogadja.

 

z2

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

 

A városvezetés mottója - „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!” – jól mutatja, milyen törekvések mentén fogalmaztak meg újabb feladatokat. A zalai megyeszékhely tavaly nyáron útnak indított klímavédelmi projektjének része egy nagyszabású faültetési program is. Az akkor kitűzött célt - 5 év alatt 5000 fa ültetését - már régen túllépte a város, sőt, március elején már mintegy 7200 facsemetével gazdagodott a zöldfelület, említette elöljáróban Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg első embere.
- A városvezetés a klímavédelem és az ökováros program jegyében számos vállalást fogalmazott meg. A nagyszabású fásítási projekt eddigi eredménye közös siker, hiszen számtalan cég, vállalkozás sorakozott fel elképzelésink mögé a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Ennek köszönhetően pedig a jövőben is újabb facsemetékkel gyarapszik majd a város, a közterületeken, parkokban, városi erdőterületeken, továbbá az önkormányzati intézmények udvarán is fásítunk – fogalmazott a polgármester. – Civil kezdeményezésre megalakult a Zöld Zalaegerszegért Egyesület, amely a jövőben koordinálni szeretné a helyi környezetvédelmi programokat, és amelynek tevékenységét az önkormányzat kiemelten támogatja majd. Persze nem csak a zöldfelületeket érintik intézkedéseink. Vállaltuk, hogy a klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében önkormányzatunk klímastratégiát dolgoz ki, melyben tíz évre határozzuk meg az intézményrendszer energiatakarékos felújítása, valamint új beruházások leghatékonyabb és legbiztonságosabb energiafelhasználása terén elérendő célszámokat. Csatlakoztunk a Nemzetközi Klímavédelmi Under2 Koalícióhoz. A szövetség tagjai vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest. Jelentős forrásokat fordítunk az egészséges ivóvíz ellátásra és a biztonságos szennyvízkezelésre. Megvalósul a búslakpusztai hulladéklerakó környezetkímélő megoldással történő bővítése.
Az elképzelések realizálását az Elena program is segíti, hiszen Zalaegerszeg 10 milliárd forint pályázati támogatást nyert el a káros anyag kibocsájtás csökkentésére 2024-ig. Az Elena keretében Búslakpusztán újabb három hektáros napelem parkot építenek a rekultivált hulladéklerakó területén, illetve 20 önkormányzati intézményre napelemeket helyeznek el, 15 önkormányzati intézményen pedig energetikai korszerűsítést hajtanak végre.
- Hosszabb távú célunk, hogy az állam által irányított helyi tömegközlekedésben csak alacsony kibocsátású EURO-6-os, illetve elektromos, vagy földgáz/CNG meghajtású buszok közlekedjenek. Ez illeszkedik az új állami buszstratégiához is – folytatta Balaicz Zoltán. - Néhány év alatt 25 km új kerékpárutat építünk ki hat szakaszon (az első, 6,5 km-es szakaszt már át is adtuk), hogy minél többen tudjanak a mindennapokban, akár munkahelyekre is kerékpárral közlekedni.
Döntéseiket eddig is meghatározta a környezettudatos szemlélet, ezt mutatja az is, hogy az északi ipari parkban napelem park épült, az elektromos töltők száma közelít a húszhoz, az önkormányzat és az önkormányzati cégek pedig elektromos meghajtású gépjárműveket szereztek be. S miként eddig, úgy a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek tudatformálására, folytatják a zöld óvoda, ökoiskola, zöld campus programokat, illetve a környezetvédelmi közösségi akciókat.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi
Fotó: AdobeStock

Aktuális lapszámunk