ETALON/ TREND

2020. 5. szám

 

Kreatív nyomatok, minőségi alapanyagok, környezet- és bőrbarát megoldások, színes és vagány termékkategóriák. Ezek együttese teszi páratlanná a piacon a PólóNeked by Avadoo-t. Kocsis Csabát, a cég megálmodóját faggattuk, hogy fér meg egymás mellett a modern nyomdatechnikai kivitelezés és a kreatív, környezettudatos megvalósítás. No, és persze, hogy milyen igények mutatkoznak a felhasználói kollektívában és az új online vásárlási szokásokat illetően.

 

DSC03008

 

DSC03036

 

A fast-fashion üzletek tömegtermékei kapcsán egyre nagyobb az igény az egyedi megoldások iránt. Ez hívta életre a PólóNeked-et is?
Tervezőgrafikusként mindig is a személyre szabott vizuális megoldásokra törekedtem. 8 éve alapítottam a grafikai vállalkozásunkat, amely design – és arculattervezéssel foglalkozik, s ahogy az igények évről-évre változnak, így én is egyre inkább a tartósabb, hosszútávú megoldásokat kerestem, immár más nyomdai metódusokhoz. A tökéletes textilnyomatokhoz azonban sem alapanyagban, sem technológiában sem pedig a kivitelezésben nem találtam megfelelő partnert. Ezért úgy döntöttem: magam valósítom meg mindezt, egy online platformra építkezve, amely nemcsak kínálatával és szolgáltatásával nyújt egyedülálló vásárlói élményt, de innovatív és kreatív megoldásokkal is segíti az eredeti ötleteket kereső vásárlóit. A színvonalas tervezés mellett a magas minőségű alapanyagok- és nyomtatási technológiáé és a kreativitásé lett a főszerep, mely szembemegy a konvencionálissal és felülírja mindazt, amit az uniformizált fast fashion márkák termékei kínálnak. Az egyedi grafikai megoldásokkal felvértezett termékpaletta vezérfonalát természetesen a pólók, trikók, pulcsik, body-k adják, de a klisés ajándéktárgyaktól eltérve, igyekszünk izgalmas és vagány termékeket is felsorakoztatni, akárcsak a vászontáska, takaró, zuhanyfüggöny, vagy fali vászonkép.


Több grafikussal dolgoztok együtt, miként ötvözitek a különböző grafikai megoldásokat az egyedi vásárlói igényekkel?
Jelenleg 13 designerrel működünk együtt. A grafikai megoldások kifogyhatatlan ihletforrások a tervezőink számára, ezért minden tervezőnk a maga stílusában tölt fel egyedi illusztrációkat, ábrákat, grafikai elemeket - lényegében prémium sablonokat - az oldalra, melyet az online vásárló bármely terméken megeleveníthet. De a kreátor segítségével lehetőség van arra is, hogy az általunk kínált designnyomatok mellett bárki „tervezői” bőrbe bújjon, és egyedi megoldásokat alkosson. Az elérhető designer mintákon túl feltölthetők képek, logók, a vásárló készíthet saját grafikákat és különböző tipográfiai beállításokkal, teljesen egyedi feliratokat is. Ehhez szolgálnak mintegy üres vászonként a pólók, pulcsik és egyéb termékek, így bárki szabadjára engedheti a fantáziáját.

 

DSC01157

 

DSC01179

 

DSC01315

 

A digitális világ elképesztő ütemben formálja újra a vásárlási szokásokat és ad teret a kreatív energiáinknak. Ennek lett egy új terepe a PólóNeked is?
Abszolút. Érezhető a növekvő tendencia az online vásárlás egyre nagyobb igénye. Ugyanakkor új időszámítás kezdetén vagyunk a divat és a dizájn összefonódása tekintetében is. Éppen ezért fontos volt számunkra, hogy egy olyan weboldal grafikai világát alkossuk meg, ami az első látogatáskor is tükrözi azt, hogy mire számíthat az ügyfél vásárláskor. De nemcsak designban, hanem kezelhetőségében is törekedtünk az egyszerűségre és a modern megoldásokra.

 

Mely gyártástechnológiával és nyomdai metódussal dolgoztok?

A gyártáshoz organikus pamut alapanyairól híres beszállítókkal működünk együtt. Fontos számunkra a fenntarthatóság, mert hisszük, hogy ez megkerülhetetlen része minden gyártói szegmens munkájának. A nyomatokhoz legtöbbször a direktnyomtatást alkalmazzuk, főként direkt textilnyomtatókat használunk, amelyek már önmagukban is garanciát jelentenek a minőségi kritériumok szempontjából. A tökéletes kivitelezés azonban nem mindig oldható meg így, bizonyos termékek esetében alkalmazunk más technológiákat is, akárcsak a transzfernyomás, a szublimációs nyomtatás és a szitanyomtatás lehetőségeit. Nekem ez utóbbi a személyes kedvencem, mert általa tökéletes nyomatot kapunk, melyet hőkezeléssel teszünk még tartósabbá. Az sem mindegy, milyen festékanyag kerül a nyomtatóba… Mivel a festékanyag közvetlenül a textília rostszálaiba kerül, így valóban egy tartós megoldás születik, ám ehhez az is társul, hogy bőrünkkel is kontaktál az anyag. A minőségi kritériumaink alapja, hogy csak olyan oldószermentes festékanyagot használunk, mely nem okoz bőrirritációt, illetve egy fali dekorációból sem fog még napokig kiáramlani a festék erős, szúrós illata.

 

DSC00954

 

DSC01032

 

DSC01092

 

Említetted a környezettudatosságot, miként jelenik meg ez nálatok?
Kiemelt figyelmet szentelünk a környezettudatos megoldásoknak, gondolok itt arra, hogy csomagolásnál mellőzük a nylon és a PVC anyagokat, éppen ezért újrahasznosított műanyag tasakokban érkeznek megrendelőinkhez a csomagok. Ha nagyobb rendelésről van szó, papírdobozokba csomagoljuk a kért termékeket.

 

Milyen piaci igény mutatkozik a szolgáltatási szortimenteteket tekintve? És miT PROGNOSZTIZÁLSZ A jövőRE VONATKOZÓAN?
Nem standard dolgokat hívunk életre, hanem olyan termékeket kínálunk, amelyek trendiek és vagányak, emellett egyediek, van bennük kreativitás, mégis elérhető árszegmenst képviselnek. Készülhetnek saját célra, vagy ajándéktárgyaknak, hiszen iskolai osztályok, csapatok, munkahelyi team-ek számára is széles spektrumú tervezési lehetőséget kínálnak. Ezáltal kapcsolódhat szorosan össze egy-egy művészeti ágazat, mint a zene és a grafika. Ugyanakkor szeretnénk egy komolyabb, egymást támogató szakmai közösséget is építeni, ahogy azt már el is kezdtük. Igyekszünk folyamatosan együttműködési lehetőségeket feltárni a grafikai szegmenssel, mely egyértelműen a szektor erősítést szolgálná. Rengetegen jelentkeznek hozzánk grafikusok, részükre a jövőben tervezünk egy kooperatív megoldást, egy ún. partnershop-ot, mellyel lehetőséget kínálunk, hogy a nyomdai kivitelezés biztosításával kiépítsék saját weboldalukat, bemutassák saját elképzeléseiket, mi pedig segítünk a gyártásban. Imádunk alkotni, az innovációkra és a termékfejlesztésre, a kreatív termékpalettákra és az olyan jellegű online szolgáltatásokra koncentrálunk, amelyekkel bárki igényét ki tudjuk szolgálni!

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Somornai Tamás - www.somornaitamas.hu

 

 

Aktuális lapszámunk