ETALON/ TREND

2020. 5. szám

 

A késő őszi időszakban a szem egészségére és a szűrővizsgálatok jelentőségére helyeződik a hangsúly. Egyéni felelősségünk, hogy látásunk épp úgy kiemelt részét képezze az éves egészségügyi protokollnak, akárcsak a mellrák, a méhnyakrák, - vagy a tüdőszűrés, a teljes vérkép, a bőrdiagnosztika, vagy a fogászati vizsgálat. 40 év fölött pedig különösen fontos, hogy évente monitorozzuk szemünk épségét. A szemanalízis azonban komplex szakmai rálátást követel, éppen ebből a célkitűzésből indított integrált Szemészeti Szakrendelést a zalaegerszegi Center Optika és Dr. Barta Ágnes szemész szakorvos. A témáról Kovács György Optometristával és Dr. Barta Ágnes szakorvossal beszélgetünk.

 

o1

 

Október a látás hónapja, mit mutat a gyakorlat? Többen keresnek fel benneteket ebben az időszakban?
Kovács György: A látás, és annak háttérben meghúzódó betegségek kapcsán hívta éltre immáron tíz éve a Látszerész Szövetség a „látás hónapja” kampányt, mely pont azt propagálja, hogy jobban figyeljünk a szemünk egészségére. Szerencsére ennek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül a prevenció, és évről-évre többen érkeznek teljes körű állapotfelmérésre ebben az időszakban.

 

Még mindig nem lehet erről a témáról eleget beszélni?
K. Gy: Sokak számára nem evidens a rendszeres látásvizsgálat jelentősége. Akinek van már valamilyen korrekciója, használ, például szemüveget vagy kontaktlencsét, ott már van egyfajta viszonyítási alap, a dioptriát illetően, de akinél nincs ez jelen a gyakorlatban, ott nem feltétlenül egyértelmű milyen jól és élesen látni. Így ők jellemzően akkor jönnek, ha már a hétköznapi életben is zavaró panaszaik vannak. Ugyanakkor fontos lenne megérteni, hogy a legtöbb szembetegség és látásprobléma korai stádiumban is jól kiszűrhető és jóval hatékonyabban kezelhető. Ha azonban egy nem megfelelő dioptriához, vagy egy rejtett kancsalsághoz kell nap mint nap alkalmazkodnia a szemünknek, az nemcsak a látás szempontjából, de az idegrendszer számára is megterhelő, okozhat fejfájást, koncentrációs és koordinációs problémákat a mindennapokban.

 

o2

 

Márpedig a szemvizsgálat az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elvégezhető szűrő- vizsgálatok egyike...
K. GY: Kiváltképp ma, amikor elképesztő ütemben fejlődik a bennünket optometristákat és a szemész orvosakat segítő technológia. A legjobb példa erre, az érintésmentes látásvizsgálat, ahol a páciensnek nem kell érintkezni a vizsgálóval, ugyanakkor teljeskörű képet kapunk a látás problémájáról. Míg a korábbi szemvizsgálatok során próbakeretet alkalmaztunk, és ebbe helyeztük a próbalencséket, addig az érintésmentes látásvizsgálat során egy úgynevezett foropter segíti a vizsgáló munkáját. A foropter házában helyezkednek el a próbalencsék, melyek egy elektromos motor segítségével cserélődnek a páciens szeme előtt. Ezen fejlesztés sokkal részletesebb vizsgálatot tesz elérhetővé, mint pl. a század pontosságú dioptria meghatározás. Ez által tűpontos értékek alapján tudunk korrekciót felírni, ami a szenzitívebb egyének esetében még nagyobb jelentőséggel bír.

 

o3

 

Miből áll és hogy néz ki egy szemvizsgálat? Meddig tart az optometrista feladatköre és hol kezdődik a szemész szakorvos hatásköre?
K. Gy: A tökéletes szemüveg felírása az optikában dolgozó specialista, az optometrista feladata, a betegségek diagnosztizálása, kizárása pedig a szemész szakorvosé. A két szakember együttműködése elengedhetetlen a páciensek számára a megfelelő és megnyugtató eredmény eléréséhez.

Dr. Barta Ágnes: Mi orvosok nem azt nézzük, mi a legoptimálisabb és legkényelmesebb korrekció a páciensek számára, mert alapvetően ezt nem tanultuk. Az optometrista pedig nem a szem betegségeit vizsgálja, hiszen nincs „jogosítványa” pupillát tágítani, vagy éppen szemnyomást mérni, melyek mindegyikének fontos jelentősége van a szembetegségek feltérképezésében. Így én szakorvosként akkor kerülök képbe, amikor az optometrista nem tudja a látóélességet 100%-ra kikorrigálni.

 

Ezt a célt szolgálva jött létre a Center Optikában elérhető Integrált Szemészeti Szakrendelés?
K. GY: Amennyiben szemüveget szeretne felíratni valaki, azonnal átesik egy szemész szakorvosi vizsgálaton, kizárva ezáltal a szemüveg felírását befolyásoló szembetegségeket. Amennyiben a szakorvosi vizsgálat szembetegséget állapít meg, rögtön egyeztetni tudja a beteg a szakorvossal a további teendőket, esetlegesen a beavatkozást, műtétet. Nem kell újra sorban állni, időpontot kérni, máshova bejelentkezni, vagy információt keresni hogyan is lépjünk tovább. Az integrált szemészeti szakrendelés elsősorban a bejelentkező páciensek kényelmét és könnyebb tájékozódását szolgálja szakszerű ellátás mellett. Ugyanakkor a látásvizsgálatot végző optometrista és a szemész szakorvos szorosabb együttműködése biztosítja a legmagasabb szintű szakmai ellátási színvonalat. Fontos megjegyeznem, hogy nálunk egyedülálló módon valós időben tud a páciens online időpontokat foglalni integrált szemészeti szakrendelésre és látásvizsgálatra is.

Ágnes, hogy zajlik az orvosi szemvizsgálat és milyen rejtett szembetegségekre derülhet fény?
Dr. B. Á: Az általam végzett réslámpás vizsgálat szintén egy érintésmentes mikroszkóppal történik. Ilyenkor kívülről, befelé haladva, rétegről, rétegre, egészen a szemfenékig vizsgálom a páciens szemét. Itt is fájdalommentes és gyors vizsgálatról van szó, ahol fény derülhet szemfenékbetegségre, szaruhártya rendellenességre és rejtett szembetegségekre egyaránt. Említhetném a gyakori szürkehályog betegséget vagy az idősebb korosztály szemfenéki meszesedését, a makula degenerációt, és akár az alapbetegségekkel összefüggő szembetegségeket is, akárcsak a magas vérnyomás, és cukorbetegség következtében kialakult ún. retinopátia, melyek sokszor szintén az optikában derülnek ki.

 

o4

 

Mely szemprobléma a legáltalánosabb?
Dr. B. Á: A száraz szem minden korosztályt érintő szinte civilizációs probléma, hiszen rengeteget ülünk monitor előtt, miközben egyszerűen elfelejtünk pislogni. A száraz szem szindróma jelei azonban megtévesztően hasonlítanak a dioptria elváltozás okozta tünetekhez. Ez esetben is szemfáradság, fejfájás, fényérzékenység, szúró, bökő érzés vagy épp látásromlás tapasztalható. Ám alapvetően többféle terápiája létezik, így fontos felderítenünk a típust és annak megfelelő személyre szabott terápiát nyújtanunk.

Most, hogy a járványhelyzet hatására még több időt töltünk a monitorok előtt, milyen hatással van mindez a szemünk egészségére?
K. GY: A Led fények, okostelefonok, táblagépek és különböző monitorok olyan tartományú fényt bocsájtanak ki, melyek hosszútávon károsak a szemre. Azáltal pedig, hogy a különböző eszközöket közelről nézzük, felszínre kerülnek olyan rejtett fénytörési hibák, melyek normál esetben nem jönnének elő. Erre kínálnak megoldást az új generációs kékfényt szűrő lencsék.

 

o6

 

Mire ügyeljünk az őszi téli időszakban a szemvédelmet illetően?
K. GY: Ilyenkor sem szabad megfeledkezni a megfelelő UV védelemről. Az őszi –téli fényekhez választhatunk finoman színezett napszemüveg lencséket, melyek már dioptriás, és akár multifokális verzióban is elérhetőek, így az optikai keretet letéve sem kell a látáskorrekcióról lemondanunk.

 

o5

 

Milyen stílusú keretek dominálnak az aktuális szemüvegkeret kollekciókban?
K. GY: A szemüvegkereteket gyártó cégek egyre merészebbek, ahogy a viselőjük is egyre nyitottabb az új formavilágok iránt. A klasszikus fekete keretek egyre markánsabb formákban születnek újjá, arannyal, ezüsttel kombinálva, kövekkel, és exkluzív márkajelekkel díszítve. De megjelentek a környezetbarát, természetes anyagból készült, prémium minőségű vynil (bakelit lemezből előállított) keretek, a rugalmas titánium, és a szinte észrevehetetlen átlátszó és fém keretek egyaránt. Ez utóbbiak igény szerint akár tükröződéscsökkentett lencsével is elláthatók, így még harmonikusabban simulnak a viselőjük vonásaiba.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Spectr, Essilor, Warby Parker

Aktuális lapszámunk