ETALON/ ÉP TESTBEN

2020. 4. szám

 

A magyar Margot Robbie. Rögtön ez ugrik be, ahogy figyelem őt a képernyőn. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Somossy Barbi Hollywood egyik legragyogóbb színésznőjének alteregójaként tündököl a Duna Televízió élő magazinműsorának új szerepkörében. Ráadásul nemcsak, hogy üde színfoltja a magyar televíziónak, de életmódjával és szemléletével igazi etalon is a számunkra. Hogy mi a titka a Balatoni Nyár gyönyörű műsorvezetőjének, többek között arról is mesélt magazinunknak!

 

b1

 

Mesélj a mögötted álló mozgalmas időszakról? Hogy élted meg a Balatoni Nyár forgatását?
Az élő televíziózást a Balatoni Nyár előtt is volt lehetőségem megtapasztalni az M5 kulturális műsorában. Ez a fajta műsorvezetés szinte doppingolja az embert. A Duna Televízió nyári magazinműsorának oszlopos tagjaként azonban szinte minden szakmai kihívás teljesült, amire csak vágytam. Mondhatom, hogy egy elképesztően intenzív és felszabadító időszakon vagyok túl. Annyi élménnyel és fejlődési lehetőséggel gazdagodtam ezen a nyáron, amelyre álmomban sem gondoltam. A Balatoni Nyár tematikája és teljes csapata pozitív, izgalmas kalandokat hozott az életembe. Ez a műsor olyan volt, akár egy gyönyörűen megpakolt gazdag svédasztal. Egyszerre voltak tudományos jellegű, egészséggel, gasztronómiával, zenével és sporttal foglalkozó témáink is. A műsorvezető társammal, Forró Bencével ráadásul rajongunk a sportokért. Melyekből most számtalan extrém verziót is kipróbálhattunk. Volt, hogy quadoztunk, teniszeztünk, SUP-oztunk, tankot vezettünk, vagy épp egy lovas kaszkadőr szerepébe bújtunk. A Balatoni Nyár tele volt jókedvvel, nevetéssel és adrenalinnal. Ebben a műsorban úgy érzem tökéletesen magamra találtam, és önazonos lehettem, amiért rendkívül hálás vagyok. A 70 fős stáb olyan volt a számomra, mint a családom.

 

Mit jelent számodra a Balaton?
A Balatoni Nyár forgatási időszakát egy izgalmas nyaralásként éltem meg, ahol persze sok koncentrálásra volt szükség, de mindez édes teher volt ebben a páratlan közegben. A magyar tengerhez több szállal is kötődöm. Gyakorlatilag a fél gyerekkoromat a Balaton-felvidéken töltöttem. Szüleimnek Dörgicsén van házuk, ahol az állatok, a növények és a csodás, kertben termett ételek révén újra és újra kapcsolatba kerülhetek a természettel. A Balaton számomra egy felülmúlhatatlan életérzés. A műsor által pedig még több oldalát ismerhettem meg ennek a páratlan hazai kincsnek. A révfülöpi móló egy fontos mérföldkő lett az életemben.

Ha jól tudom, nemcsak a magyar tenger, de a hazai divat is magával ragadott. Ez a műsorban is tetten érhető volt. Sokat láthattunk magyar tervezők darabjait rajtad.
Igen, valóban. Fontos misszióm, hogy támogassam a magyar tervezőket, mert elképesztően sok értéket rejtenek, és nagyon tehetségesnek tartom őket. Magánemberként is a Slow fashion oldalán állok, alapvetően nem halmozok. Szeretek kevesebb, de különleges és minőségi darabokat rejtő gardróbból öltözködni. A műsor igyekszik a hazai értékeinket bemutatni, mint a lehetséges turisztikai célpontok, helyi termelők, kisebb és nagyobb manufaktúrák, gasztroszereplők és a legkülönfélébb szegmensek tehetségei. Nem is volt kérdés, hogy ez a ruháimban is megmutatkozzon. Természetesen a műsor ideje alatt a stylisttal együtt találtuk ki a megjelenésem, akinek megvolt a maga elképzelése, de nagyon nyitott volt az én véleményemre is. Pont az által, hogy kibontakozhattam – lehettem fesztelen a saját közegemben.

 

Most nyilván feszített a tempó, de alapvetően köztudott rólad, hogy egészségmániás vagy. Az étkezéstől a mozgásig tudatosság vezérel. Kezdjük talán ez utóbbival, hiszen a véredben van a sport…
Édesapám 169-szeres válogatott vízilabdázó, Európa-bajnok, édesanyám pedig 25-ször lett a ritmikus sportgimnasztika országos bajnoka. Valójában az lett volna a csoda, ha nem ragad magával a sport szeretete. Tíz éven át teniszeztem és röplabdáztam, majd a díjugratás évei következtek. Ám időközben rájöttem, hogy a versenysport nem az én világom. Egyszerűen nem voltam képes elviselni, hogy felül kell kerekedni a pályán, a társaimon. Alapvetően művészlélek vagyok, tele kreatív energiával, és más irányba szegeződött a figyelmem. Sokkal inkább szerettem volna filmrendező lenni, mint bajnoki címeket szerezni. A filmes és tévés világ érdekelt. A sportmúlt azonban sok mindenre megtanított, amit a munkámban és a magánéletemben is kamatoztatok. A sport által nemcsak győzni, hanem veszíteni is tudok. Megtanultam az alázatot, hogy soha ne adjam fel, és azt, hogy bármilyen vesztes helyzetből képes vagyok felállni.

 

b2

 

Milyen mozgásforma illeszkedik a mostani életviteledhez?
Az utóbbi időben a New Pilates edzésformája kerített hatalmába. Ha tehetem, akkor Decker-Dallos Anna dinamikus Pilates óráján indítom a napot, mely lényegében megreformálta az egész életmódomat.

 

Hogy képzeljük el ezeket az órákat?
A gyakorlatokat különleges gépek segítségével végezzük, melyeket az azokhoz tartozó, gumis kötél-, és hevederrendszer tesz teljesen egyedivé. Ezek a rugós kötelek segítenek a saját testsúllyal dolgozni, miközben végig koncentrációra és komoly testtudatra van szükség. A gyakorlatok a mélyizmok megmozgatását teszik lehetővé és egyszerre szinte minden izomcsoportot megmozgatnak, ezért folyamatosan kontrollálni kell a mozdulataidat és a légzésedet azok elvégzése során. Számtalan előnye közül az egyik legfantasztikusabb, hogy szépen szálkásít és gyönyörű, arányos testet épít. Anna nagy hatással volt az életmódomra miközben igazi mentsvárra leltem a New Pilates rendszerében. A nagyfokú koncentrálás lehetővé teszi, hogy kizárva a külvilágot, csak magamra, a testemre figyelve, egy meditatív állapotot idézzek elő ezzel a mozgásformával.

 

Ha jól tudom a Pilatessel még nincs vége a sornak…
A New Pilates mellett szükségem van a kardióra. Szeretek boxra járni és rendszeresen futok. Ez utóbbi például extrán kikapcsol. Abban a monotóniában, amit a futás ad számomra, számtalan gondolat rendeződik bennem. Mindemellett a futás fantasztikus szabadságot kínál, főleg, hogy a legkülönfélébb terepeken űzöm. És persze ott van a lovaglás, ami kétségtelenül örök szerelem marad, de vonz minden veszélyes, adrenalin növelő sport.

 

A mozgáshoz egy komplex életforma is párosul?
A különböző lételemek, mint az étkezés és mozgás pont akkor tudnak jól működni egymással, ha összhangban vannak. Azt vettem észre, hogy szinte ösztönszerűen hagytam el a húst, és kapott egyre nagyobb hangsúlyt a tiszta táplálkozás az életemben. Alapvetően a minőségi, jól hasznosítható táplálékokat igyekszem bevinni. Nem eszem glutént és tejterméket. Eszerint főzök, ám nem vagyok vegán, hiszen a végleteket nem szeretem. Igyekszem a vitaminokat természetes forrásból pótolni. Imádom a kert ajándékait, Dörgicséről mindig gazdagon megrakott kosarakkal érkezem Budapestre, de a saját balkonomon is nevelgetek palántákat. Nagyon nagy értéknek tartom ilyen mód az öngondoskodást. Hiszek az ősi gyógymódokban és a megelőzésben. Egy ajurvédikus indiai orvos tanácsára igyekszem a saláták mellett többszöri meleg ételt fogyasztani. Ez azért fontos, mert az emésztésnek szüksége van a „tűzre”, ami beindítja.

 

sb3

 

Azt hiszem, pont ez a tudatosság látszik meg a ragyogó szépségeden. Vannak szépségrituálék, amelyeket követsz?
A haj, a bőr és a köröm állagán egyértelműen megmutatkozik az életmódunk. Ahogy letisztítottam az étkezésem azt tapasztaltam, hogy egyre erősebb lett a hajam, a körmöm és ragyogóbb, tisztább lett a bőrképem is. De természetesen kívülről is igyekszem a támogatást megadni. A forgatások miatt szinte állandóan smink van rajtam, ezért az arctisztítást próbálom a legnagyobb műgonddal elvégezni. Reggel és este is többlépéses bőrtisztító protokollt végzek. Szeretem kipróbálni a legkülönfélébb szépség innovációkat. A tisztításhoz, hidratáláshoz és a megfelelő faggyúkontrollhoz többféle formulát használok. A különböző gélek, habok, radírok, vagy emulziók fontos szereplői a mindennapjaimnak. A reggeli szépségrutin első lépéseként jéghideg vízzel öblítem át az arcbőrömet. Esténként jól esik egy fátyolmaszk. Emellett igyekszem odafigyelni a folyadékbevitelre. Rengeteg vizet iszom, friss citrommal és uborkával ízesítve. Gyógyírként aloe vera és körömvirágkrémeket alkalmazok. A napozással pedig egyre óvatosabban bánok, fényvédő krém nélkül el sem indulok. Alapvetően a szépségmegőrzésben és a megelőzésben hiszek, ezért is kezdtem el kollagént fogyasztani. Emellett nagyon fontosnak tartom a koncentrált vitálanyagok bevitelét melyek a sejtmegújításban és regenerálásban segítenek, akárcsak a spirulina. Akkor adom egy beautytermékhez az arcom, ha azzal 100%-ban tudok azonosulni. Fontos számomra, hogy az általam használt kozmetikumok főként természetes összetevőket tartalmazzanak, és állatkísérletektől mentesek legyenek.

 

 

Az interjút készítette: Balassa-Szökrönyös Éva
Fotó: MTVA/Kaszner Nikolett

Aktuális lapszámunk