ETALON/ TEST ÉS LÉLEK

2020. 2. szám

 

EGÉSZSÉG, ez a szó ma a legelőre került az egyéni és a társadalmi hierarchiánkban! De talán itt volt az ideje, hogy testünkre, ne csak a bikini- body komplexusainak szemüvegén keresztül tekintsünk, hanem szemléljük úgy, mint a legértékesebb kincsünket a világon!

 

test1

 

Ahogy a téli ruhákból, ha tehetnénk a legtöbben úgy bújnánk ki a bőrünkből is, miközben teljesen tanácstalanok vagyunk, milyen úton induljunk a változás felé.  Bánkuti Gabriella mesteredző, életmódszakértő, fitness világbajnokkal beszélgettünk a szépség és egészség komplexitásáról és az egyszerűen megvalósítható életmódprogramokról.

 

test3

Bánkúti Gabriella, mesteredző, életmódszakértő, fitness világbajnok

 

Azt olvasom tőled, hogy az egészséges életmód nem önsanyargatás, hanem maga a szabadság. Hol rontjuk el?
Elsőnek különbséget kell tenni diéta és az egészséges életmód fogalmi és tartalmi egységei között. A diéta egy kúra, ami csak rövidebb ideig tartható fent, ez általában 4-8-12 hetes igen szigorú, megszorításokkal és lemondásokkal teli időszakot jelöl. Ez hosszú távon nem tartható fent. Ugyan rövidebb idő alatt lehet eredményt elérni, természetesen csak akkor, ha a megszorításokat betartjuk. Hozzáteszem, ha ezt nem szabják egyénre és nem szakember állítja össze, sok esetben káros is lehet az egészségre, ámde pont ezért, mivel szélsőséges, és nagyon nagy kitartás kell hozzá, így könnyen elveszítjük a motiváltságunkat.
Az egészséges életmód egy hosszú, jobb esetben egészen az életünk végéig fenntartandó “tisztább” életforma. Ide nem csak a táplálkozási rendszerek tartoznak, hanem a relaxáció-meditáció, a mozgásterápiák, a légzésterápiák, a méregtelenítési rendszerek, a gyógynövények, a stresszoldási technikák, masszázstechnikák és még sok-sok minden. Úgy is mondhatnám, hogy minden olyan technika, módszer, ami jobbá teszi, minőségben pozitívan változtatja meg a mindennapjainkat, besorolható az egészséges életmód körébe. Ebből látszik is, hogy ez sokkal komplexebb, átfogóbb tudomány.

Ha tavasz, akkor a böjti időszakról is beszélhetünk. Hogyan álljunk neki test méregtelenítésének, mit érdemes a hagyományos böjti felfogásból- szokásokból megfogadni? Mit felejtsünk el?
A tavasz változást, újraéledést hoz az életünkbe és egyben egy lehetőséget arra, hogy kihasználjuk, előnyünkre fordítsuk a friss energiadús, zöldségeket és gyümölcsöket. A böjtkúrákat igen változatosan lehet használni, több fajta módszer, eljárás létezik. Én azt gondolom, hogy itt is, mindenkinek meg kell találnia azt, amiben jól érzi magát és könnyedén csinálja. Valakinek a 10 napos lékúra, valakinek a nyers alapú táplálkozás válik be. Amit viszont leszögezhetünk, hogy tényleg jó a szervezetnek a tavaszi időszakban, még a nagy melegek előtt egy tehermentesítés, azaz a méreganyagok kitisztítása a testünkből, mellyel azt energetikailag harmonizálni tudjuk. Régen a nagyszüleink, a dédszüleink hetente csak egy alkalommal ettek húst, az étkezésük nagy részét a zöldségek, gyümölcsök, és gabonafélék fogyasztása adta. Ez is már egy méregtelenítési opció lehet.

 

Pár hónappal ezelőtt Budapesten megrendezett Szépségőr napon az ember- és természetközpontú holisztikus szemléletről tartottál előadást. Hogy képzeljük el az életmódprogramok ezen megközelítését? Mit jelent a beharangozóban is említett szépség,- és enzimterápia?
A “szépség belülről fakad”- azaz, az életmódunk a táplálkozásunk meglátszik a külsőnkön. Holisztikus szemléleten azt értem, hogy az embert a testi és lelki egységét együttesen “gyógyítjuk”! Az enzimterápia valójában egy holisztikus, több szempontú méregtelenítési és visszaállító eljárás. Röviden a bélrendszer, emésztőszervrendszer harmonizálását jelenti. Egyénre szabom az ilyen típusú terápiát, amiben nyers formátumban fogyasztunk zöldségeket, minimális gyümölcsöt, ezt kiegészítjük fermentált zöldségekkel és egyéb méregtelenítési technikákkal. Például gyógynövényekkel, nyirokmasszázzsal, köpölyözéssel, hideg-meleg váltott fürdővel, szaunatechnikákkal, testtekercselésekkel, és persze mozgásokkal és légzéstechnikákkal. Az ilyen technikával végzett egészséges táplálkozási módszer a bőrünk, a hajunk, a körmünk a csontozatunk, szív és érrendszerünk, a vese a máj és a lép állapotára is pozitívan hat, így lényegében belülről szépít.

 

Mit tehetünk bélrendszerünk egészségesebb működésért? Annyiféle irányzat van, hogy lassan egyikben se tudunk hinni: legyünk vegánok, paleók, kerüljük a glutént? Milyen ételeket milyen napszakban tanácsos fogyasztani?
A bélrendszerünk állapota, működésének foka befolyásolja a tápanyag felhasználást, felszívódást, beépülést, az emésztés minőségét is, így igen, ez kihat a külsőnk állapotára. Nem csak a bőr feszességére, hanem annak állapotára is, a hajunk, a körmünk állagára is. Sok esetben ezen területek vizsgálata már mutató a számunkra.
Komplexen viszont nehéz válaszolni, mivel minden ember egyedi, és a személyre szabott étrendek, terápiák nagyon változatosak. Számtalan kérdést kell megválaszolni ahhoz, hogy egy komplex képet kapjunk és sok esetben több terápiás módszert kell együttesen alkalmazni. Az viszont biztos, hogy a kor előrehaladtával, a stressz hatására, az alvási folyamatok minőségének csökkenése és a gyógyszeres kezelések, gondolok itt főleg az antibiotikumok által okozott panaszokra, kihatnak a bélrendszer optimális működésére. Hippokratész szerint “minden betegség a bélből ered” én is így gondolom.

 

test2

 

1-2 hetes egészségprogram:

 

• Az ételt alaposan rágjuk meg, hiszen az emésztés a szájban kezdődik!

• Ne fogyasszunk nagy mennyiségű ételt egyszerre!

• Kezdőknek javaslom, hogy tartsanak átmeneti böjtöt a délutáni étkezések között, azaz teljen el 6 óra 2 étkezés között!

• Ebben az időszakban csak gyógynövényt, szűrt vizet, forrásvizet, tisztított vizet fogyasszunk!

• Reggel, közvetlenül ébredés után javasolt a 3 dl frissen facsart citromos víz és egy ek. útifűmaghéj, vagy lenmagpehely fogyasztása.

• A húst, felvágottakat, konzerveket, tartósítószeres termékeket, cukor tartalmú termékeket ebben az időszakban, a tejtermékekkel együtt zárjuk ki és vele együtt glutén tartalmú gabonákat is!

• Az utolsó étkezés lefekvés előtt 2 órával legyen.

• Napi szinten 3-4 l folyadék fogyasztása javasolt, ebből is 1,5 liter legyen gyógynövény forrázat.

• Napi szinten javasolt 1 citrom, 1 csokor petrezselyem, egy fej zeller fogyasztása.

• Az ételek nagy része legyen nyers formátumú saláta, vagy dinsztelt, párolt zöldség.

 

szöveg: Pais H. Szilvia, fotó: Adobe Stock

Aktuális lapszámunk