ETALON/ TEREK

2020. 1. szám

 

Az otthonok digitalizálásában az egyik legfontosabb részterület a konyha. Ahol ma az innovatív technológiától egészen a tervezői bravúrokig forradalom zajlik. A különböző háztartási eszközök akár egymással szimbiózisban működve, a szokásaink és az életvitelünknek megfelelően, praktikus funkciókkal és szuper érzékeny szenzorokkal vannak a segítségünkre. De vajon hogy valósul meg a sütés, főzés, párolás, pirítás, hűtés, vagy mosogatás a 21. század színvonalán? 

 

16x24

 

A konyhai gépek funkcióiról és fejlődéséről, a ma és holnap főzési technológiáiról, szakértőnket, Szabó Mátét, a SZABÓ KONYHA beépíthető gépspecialistáját kérdeztük:

 

szabo mate

 

Miért van ekkora jelentősége a konyhában is megjelenő technológiai forradalomnak?
A konyha az otthonunk fókuszpontja. Az itt eltöltött idő ma már nemcsak szükséget szolgálja, de fontos, hogy élményt is nyújtson. A konyhai gépek megálmodói éppen ezért úttörő gondolkodásúak, mind a minőség, mind a dizájn és innováció terén. A modern konyha intelligens és felhasználóbarát. A magas technológiával rendelkező, hightech készülékek pedig azt segítik, hogy az ételkészítés a lehető legkönnyebben és legmagasabb színvonalban történjen.

 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a konyhai készüléket?
Először is el kell döntenünk, hogy melyek azok a főbb funkciók, amelyekre szükségünk van a konyhai műveleteink során. (Pl.: a sütő gőz funkciós legyen-e, vagy pirolízises; a főzőlap széles, nagy felületű legyen-e, vagy inkább legyen benne beépített elszívó). Mindazonáltal célszerű arra törekednünk, hogy lehetőleg azonos stílusú gépparkot vásároljunk (sütő-főzőlap-elszívó-gőzpároló), hiszen az azonos dizájnnal rendelkező gépek képesek csupán harmóniát alkotni a konyhánkban. Számos Miele készülék rendelhető például fogantyú nélküli változatban is, hogy ezáltal tökéletesen illeszkedjen egy minimál stílusú konyhába. Fontos megemlítenem, hogy ha konyhai gépeket választunk, akkor azt hosszútávra tegyük. Az általunk forgalmazott Miele készülékek 20 év működési időre vannak tervezve, így akár konyhánk egész élettartama alatt kiszolgálják a vásárlóinkat. Emellett fontos a könnyű és felhasználóbarát kezelhetőség, a magas technológia és a minőség.

 

Mit tudnak a mai konyhai okoskészülékek?
Kezdjük a sütővel, amelyet manapság a legtöbb intelligens technológia övez. Ma már célszerű gőzfunkcióval, pirolízissel, lehetőleg minél nagyobb és jobb felbontású érintőkijelzővel, könnyű nyitás és zárás lehetőségével és húshőmagmérővel ellátott sütőt vásárolnunk. A Miele 7000-es sorozatú készülékei például számos innovatív funkcióval, sütési technológiával, és világújdonsággal rendelkeznek. Akárcsak a FoodView funkció, mely lényegében egy, a sütőbe épített kamerát jelent, mely élőképet biztosít az ételről, melyet applikáción keresztül működtethet a felhasználó. Noha ilyet más márka is tud, de amiben különleges a Miele, hogy ez a funkció nem zárja ki a pirolízises tisztítást, mely lényegében megkönnyíti a készülék takarítását, hiszen a használatot követően egy egyszerűen kisöpörhető hamuréteg marad. De épp úgy említhetném a TasteControl névre keresztelt szintén hasznos funkcióit, mellyel elkerülhető, hogy túlsüljön az étel. A sütési folyamat végén ugyanis automatikusan kinyílik a sütő ajtaja és kihűl a sütőtér, biztosítva ezzel azt a hőmérsékletet, amely nem befolyásolja az étel minőségét. Az érzékeléstechnika pedig ezzel még nem ér véget. A készülék MotionReact funkciónak köszönhetően érzékeli, ha a sütőhöz közeledünk, ilyenkor felkapcsolja a belső világítást és megjeleníti kijelzőjén az aktuális információkat. Ha pedig nincs ötletünk, mit főzzünk, a Miele gyártói erre is megoldást kínálnak, mégpedig a Mix&Match okosfunkcióval, mely az otthon lévő alapanyagokból segít 30 perc alatt egy fogást elkészíteni.

 

És mi a helyzet a főzés másik főszereplőjével, a főzőlappal? Milyen újdonságokkal nyűgözik le a gyártók a háziasszonyokat?
A főzőlapnál olyan funkciók kerültek előtérbe, melyek lehetővé teszik a szabadságot az edények elhelyezésében. A Miele és szintén csúcsmárkát képviselő NEFF esetében is megjelentek az egymással összekapcsolható főzőzónák. Így lényegében bármekkora edényt feltehetünk, a főzőlap ott melegíti az ételt, ahol érzékeli azt. A kifutás elleni szenzor, pedig megakadályozza, hogy kifusson a leves, illetve hasznos segítségünk lehet az edény mozgatásérzékelő - és követő. A már említett márkaegyezőség pedig nemcsak a designban érhető tetten, de a különböző gépek egymással való kommunikálásában is. Gondolok itt például a főzőlap és elszívó szinkronfunkcióira. Ez utóbbi esetében pedig a legfontosabb elvárás a csendes működés, valamint a nagy légmozgatás. A prémium kategóriák pedig már Ledes hangulatvilágítással rendelkeznek és távirányítóval vezényelhetőek.


A hűtőszekrényekről is elmondhatjuk, hogy új fejlődési irányt vettek?
Igen, abszolút, az új tendencia szerint kezdenek egyre elterjedtebbé válni az amerikai stílusú, kétajtós hűtőszekrények (Side by side), melyek jóval nagyobb térfogatuknak köszönhetően több élelmiszer tárolására alkalmasak. De nemcsak megjelenésük által lenyűgözőek, hanem az újragondolt hűtési technológiájukkal, akárcsak a frissen tartó funkciók, mint a BioFresh fiók, mely által a rekeszekbe az élelmiszerek lényegesen hosszabb ideig őrzik meg értékes vitamin-ásványi tartalmukat. Emellett a prémium kategóriás Liebherr gyártó termékeiben fellelhető speciális légkeringetésnek köszönhetően például a hűtő nem jegesedik, miközben minden egységesen hideg marad, a hűtő és a fagyasztó között nincs légáramlás, így a szagok nem terjednek át egyikből a másikba. Hála a NoFrost funkciónak pedig leolvasztás nélkül évezhetjük az élelmiszereink professzionális fagyasztását. De a hűtöknél fontos szempontként megjelenő fogyasztási besorolásukban is kiemelkedőek. Amellett pedig, hogy szupertartalékosak, teleszkópos fiók- és tároló rekesz síneinek köszönhetően tökéletesen testre szabhatóak.

 

Milyen konyhai high tech trendek látszanak körvonalazódni?
Úgy tűnik a gyártók a digitalizálásban látják a jövőt. Szinte minden funkció mobileszközre is adaptált lesz, ezen kívül elképesztő ütemben fejlődik a szenzortechnológia. Ami pedig a designt illeti, szinte ékszerként simulnak a konyhába ezek a csúcskészítmények. A letisztult és harmonikus designban pedig az inox felületek kezdnek eltűnni, helyüket a feketék és sötétszürke üvegfelületek váltják.


Ezek a készülékek valódi gasztronómiai utazást biztosítanak, miközben autentikus hangulatot varázsolnak
bármely konyhába.

 

NEFF suto2

NEFF SÜTŐ
A Slide and Hide funkció lehetővé teszi, hogy a sütőajtó kinyitáskor eltűnjön a sütőtér alá, akadálytalan utat biztosítva a forró tálcák ki-be helyezésénél.

 

 

MIele suto

MIELE SÜTŐ
A sütőtér tetejébe épített kamera megmutatja okostelefonunkon, hogy néz ki az étel. Igény esetén ugyanilyen kényelmesen módosíthatjuk távolról a sütő beállításait a mobileszköz segítségével, köszönhetően a FoodView funkciónak.

 

 

neff fozolap

NEFF FŐZŐLAP

A főzőlap kezelőszerve, egy mágneses forgógomb, az ún. Twistpad, mely könnyen kezelhető, és levehető a főzőlapról, ezáltal még különlegesebb kinézetet ad a készüléknek.

 

 

 

miele elszivo

MIELE ELSZÍVÓ
Innovatív kényelem: az elszívó automatikusan reagál a főzőlap beállításaira és teljesítményét az azon zajló eseményekhez, igazítja.

 

 

liebherr huto

LIEBHERR HŰTŐ
A Liebherr hűtőjében a SuperCool funkció hidegtartalékot halmoz fel, hogy a frissen behelyezett élelmiszert gyorsan lehűthesse, majd visszaálljon a normál hőmérsékletre.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Miele

Aktuális lapszámunk