ETALON/ TEREK

2020. 1. szám

 

A korszakalkotó falburkolatok egyszersmind túlléptek a szimpla funkcionalitáson. Játszótérré változtak, ahol a szemünk kacagva csobban egy hullám közepén, majd cikázva szalad tovább, hogy végül megpihenjen egy puha párnán.

 

16x12 CT9367BI6182 ARKIT25X25 ARKIT SZ1

 

 

 

Így teszik ellenállhatatlanul izgalmassá és érdekessé otthonaink falait, közösségi terek, üzletek, szállodák enteriőrjét az egyre népszerűbb 3D-s falburkolatok és panelek, tökéletes egyensúlyt alkotva letisztult belső tereinkkel. Domináns megjelenésük miatt célszerű csupán egy-egy falszakasz kiemelésére korlátozni a markáns megjelenésű falburkolatokat. Egy minimál stílusú nappalit, vagy étkezőt kiegészítve, egy recepció, éttermek, szállodák fogadó zónájának falát, vagy fürdőszobánk fókuszpontját beborítva futurisztikus vizuális élményt kölcsönözhet a markáns 3D falburkolat megoldás. Ráadásul akkor sem kell lemondanunk ezekről a látványos panelekről, ha méretes családi ház helyett egy apró, belvárosi garzon szolgál otthonunkként. Mindennek a kulcsa a helyes arányok, a minták, felhasznált alapanyagok és színek megválasztásában rejlik. Míg egy tágasabb belső tér jobban elbírja a nagyobb volumenű, uralkodó mintákat és a sötétebb árnyalatokat, kisebb lakásunkban kellemesebben érezzük majd magunkat egy visszafogottabb mintázatú és színű falburkolat társaságában. A különleges textúrákat, valamint a homorú és domború ornamentumok váltakozását a jól elhelyezett fényforrásokkal, hangulatvilágítással még inkább kiemelhetjük. Mi több, ha szeretnénk médiafalunknak, vagy irodaépületünk recepciójának teátrális külsőt kölcsönözni, választhatunk beépített LED világítással ellátott panelt.

A 3D falburkolatokra léteznek kisebb fajsúlyú megoldások, amelyek valamilyen növényi rostból készülnek, ilyenek például a cukornád, bambusz, vagy memóriahab és a nehezebb fajsúlyú verziók, mint a fából, vagy a kerámiából előállított megoldások. Míg az előbbiek előnye, hogy festhetőek, az utóbbiak tartósabb, és könnyebben takarítható verziónak ígérkeznek.

 

16x12 CT9363BI6217 MON25X25 MON SZ1

 

IMG 4959

Jánoska Dávid

 


A kerámiadekorációk 3D –s megjelenési formáiról Jánoska Dávid, az olasz és spanyol csempe és padlólap Franchise hálózat, a Mondano kereskedelmi vezetője mesélt:

„A kerámiaburkolatok 3D felületkialakításai forradalmian új belsőépítészeti elképzelések megvalósítására adnak lehetőséget. Az elmúlt években a kerámiaburkolatok szinte kirobbantak a fürdőszobákból, hogy mára számtalan szerepben brillírozzanak. Így avanzsáltak a 21. században az otthonok, üzletek, szállodák, szépészeti és egészségügyi komplexumok, éttermek padlóinak és falainak főszereplőjévé, gyönyörű tervezői megoldásokat kínálva. Teszik mindezt elvitathatatlan előnyeikkel, hiszen időtállóságuk mellett, fölényük, hogy természetes alapanyagokból a modern kor mázazási technológiáival készülnek, praktikusan tisztíthatóak és a falfűtéssel is jól házasíthatóak.


A látványosan strukturált falfelület a terek vezérmotívumai lettek. Éppen ezért az olasz és spanyol burkolatgyártó cégek külön fejezetet szentelnek a 3D kollekciók megalkotására. Ami óriási előny, hogy a már meglévő burkolatszériák is kiegészültek 3D strukturált dekorációkkal, de megjelentek teljesen önálló dekorációs kerámia kollekciók, hogy dinamikát és eklektikát vigyenek a terekbe. A spanyol gyártó partnerünk 3D kollekciójában ívelt, hullámzó, kissé vizionárius és fluid formákra emlékeztető motívumokra munkált csempeelemek tisztelegnek. De számtalan retrospektív formával is találkozhatunk a főként 25x25 –ös elemekben testet öltve, megjelenik a klasszikus kör és kocka valamint az origami ihlette művészien hajtogatott felület. Mindazonáltal megmutatják magukat a matt, magas fényű, márványmintás és különleges felületszínezések. A gazdag, változatos formák elegáns árnyalati között a törtfehér, a bronz, és antracit metál, valamint a soft türkiz uralkodik. A MONDANO Franchise országos üzlethálózatában folyamatos termékfrissítések révén tavasszal már az új kerámia dekorációk bemutatásával is találkozhatnak a vásárlók. Jelenleg tervezőink válogatják az egymással technikailag és formailag is jól harmonizáló színeket, felületeket, struktúrákat és a döntés eredményeképpen létrejött választék hamarosan központi raktárunkból azonnal elérhető lesz. Mindezek mellett a szakmai partnereinket is szeretnénk kiszolgálni az új szezonban, épp a napokban jártunk a spanyol világkiállításon, a Cevisama-n hogy a legfrissebb újdonságokat hozhassuk el a magyar lakberendezőknek a tavaszi termékfrissítés alkalmával.”

 

 

moko interior

 

Amikor a kreativitás és a technológia találkozik egy asztalos műhelyében…

…abból a légyottból születnek meg a szinte szobrászati minőséggel bíró fa panelek. Minden teret meleggé, otthonossá varázsol ez az alapanyag, a színek, mintázatok, textúrák sokféleségének köszönhetően pedig bármely stílusú enteriőrben megállják a helyüket. Míg egy maszkulinabb vagy természetes atmoszférát árasztó helyiséghez a rusztikus textúrák, sötét árnyalatok jelentik a jó választást, addig a modern, letisztult tereknek a magasfényű, lakkozott, csiszolt alapanyagok és a világosabb árnyalatok kölcsönöznek exkluzivitást. A fából készült 3D falpanelek akár eltolt jégtáblára emlékezető képet is formázhatnak.

 

moko3

 

woodanddeco2 fa

 

Aki a fához hasonlóan természetes, de könnyebb panelmegoldásokra vágyik

Azok számára tökéletes választás a különleges, energetikailag kedvező, környezetbarát és tartós alapanyag, a bambusz, vagy az innovatív memórihabból kifejlesztett prémium minőségű 3D falpanel, amelyekkel bárki könnyedén újjávarázsolhatja falát akár két kávé között. A kellemes tapintású, puha alapanyag számos méretben, mintázatban nyújt új alternatívát otthonaink díszítésére, míg a textil és műbőr bevonat finom látványt, egyedi hangulatot és exkluzivitást biztosít.

 

23x23

 

szöveg: Kiszely Noémi, fotó: Mondano, Moko Interior, Wood and Deco

Aktuális lapszámunk