ETALON/ TECH

2020. 3. szám

 

Egyre nő azon intelligens eszközök és okosotthon megoldások száma, melyek használatával életünk egyszerűbbé és kényelmesebbé válhat. Mi lenne, ha többé nem kéne hosszú izzasztó munkát a pázsitgondozással és fűnyírással eltöltetni? Mi lenne, ha hétvégén maximum azon kellene törni a fejünket melyik kolbászt csapjuk a grillre, miközben a gondoskodó robot észrevétlenül dolgozik a tökéletes pázsiton? Aki szeretne hosszú, fárasztó munkaórákat megspórolni és gyönyörű gyepben gyönyörködni, most jól figyeljen, mert szakértőnkkel Wilmann Attilával, a Megakert Kft. tulajdonosával alaposan körbejártuk a robotfűnyírók kérdéskörét!

 

tech1

 

A kertészeti munkák néhány ember számára hobbiként funkcionálnak, ám a legtöbbünknek csak nyŰgöt jelentenek. Ez hívta éltre ennek a területnek a robotalizációját?
A műszaki technológiák őrült tempójú fejlődése az outdoor szegmensben is indukálta az emberi munkát kiváltó konstrukciók megjelenését a piacon. Ma már a robotfűnyírók integrálása az automatizált, modern otthonok elengedhetetlen részei lettek. Éppen ezért az új építésű otthonoknak, s azok kertjének tervezési munkáiban is szerepet kap az, hogy a tulajdonos tervezi-e robotfűnyíró vásárlását. Ilyen esetben ugyanis ennek megfelelően alakítjuk ki a kerteket, szegélyeket, hogy ezzel is segítsük a készülék hatékony munkavégzését.

 

Ha a kényelmi szempontokat leszámítjuk, mi az alapvető különbség a hagyományos fűnyíró és a robot között?
A rendszeres, kéthetente történő fűnyírással a belefektetett idő és energia mégsem mutatkozik meg a frissen nyírt gyepen. Ez azért van, mert a klasszikus fűnyírás nem a legideálisabb a gyep számára, ráadásul nem gazdaságos és még csak nem is környezetkímélő megoldás. Bármilyen gondos is gazda, a hagyományos fűnyírással szinte csak sokkolja a sokszor 8-10 cm –re nőtt füvet nyírást követően. A maradék fű összeszedése, komposztálása pedig senki számára sem örömtevékenység. Rosszabb esetben a füvön hagyott nyesedék csúnyán bedunsztolja a gyepet, ami ennek következtében befülled, minősége pedig romlik. Ezzel szemben a robotfűnyíró minden nap, észrevétlenül dolgozik és csupán milimétereket nyír a fűből. A napi nyírással tökéletes pázsitot érhetünk el, nem beszélve a környezeti hatásokról: a milliméteres fűnyesedék ugyanis természetes zöldtrágyaként funkcionál. Mindazonáltal a robotfűnyíró minden lágyszárú gyomot képes levágni. Legyen szó pitypangról, folyónádról, lóheréről, sásról...

 

kert will

Wilmann Attila

 

 

Milyen szempontok befolyásolják az adott robotfŰnyíró típus kiválasztását?
Az elsődleges irányelv a kert sajátossága. A sík területtől egészen a 75%-os rézsűig, méretéhez igazítottan választjuk ki a berendezés fajtáját. Vannak olyan kertek azonban, ahol problémát jelenthet a gyakori, szigetes beültetés, vagy az udvar tagoltsága, de a legtöbb esetben megoldható a robotfűnyíró működtetése.

 

Ha valaki elhatározta, hogy szeretne egy ilyen berendezést az otthonában tudni, elegendő saját kútfőből összeállítania és beprogramoznia az eszközt?
Ebben mindenképpen szakemberi segítséget javasolnék. Hiszen a robotfűnyíró úgynevezett határoló kábelek között mozog. Ezt úgy is elképzelhetnénk, mint egyfajta „láthatatlan kerítést”, amelynél a pontok lefektetése precíz, hozzáértő kezek munkáját igényli, akárcsak a vezető kábelé. Ennek elhelyezése a földben történik 5-8 cm mélyen egy kábelfktető gép segítségével. Ha ez nincs megfelelő módon rögzítve, például egy gyepszellőztetés során könnyen kiszakíthatóvá válik a földből. A dokkolóállomás kijelölése is az alkalmas terület megtalálása után történik, ehhez is természetesen fontos előzetesen felmérni a kert adottságait.

 

Gyermekekre, kisállatokra nem jelent veszélyt a robotfűnyíró?
A fűnyíró programozásakor célszerű olyan időpontokat megjelölni a munkára, amikor nincs aktivitás az udvaron. Történhet mindez akár este, vagy éjszakai is. A 60 dB(A) működési hangjával, amit egy fagyasztószekrény hangjával tudnánk azonosítani, nem fogja zavarni az éjszaka csendjét. Mivel a robotfűnyíró több szenzorral is rendelkezik, így azonnal megáll, ha akadályt érzékel. Ütközésvédelemmel van ellátva, azaz ha valamihez hozzáütközik, új irányt vesz fel és arra halad majd tovább. Emellett emelés- és borulásérzékelő is beépítésre került az eszközbe. Mozgatáskor pedig azonnal leáll a vágórendszere.

 

tech

 

Milyen okosfunkciói vannak még?
Évről évre újabb és újabb technológiák kapnak helyet a tökéletesítés folyamatában. A korszerű berendezések nagy része ma már tartalmaz GPS navigációs modult, mely segít a gépnek feltérképezni a gondozni kívánt területet, ezáltal egy saját térképet hoz létre, így a nagy alapterületű, akár 5000 m2-es, meredek emelkedőkkel rendelkező udvarokban is gondtalanul elvégzi a munkát. Különlegessége, hogy megjegyzi azt a helyet, amerre már járt. A GPS-modul egyébként lopás esetén is hasznos, hiszen ezáltal nyomon követhető a robotfűnyíró. Használni azonban a tettes nem tudná, ugyanis a gép PIN-kód zárral működik. Egy precízen beprogramozott eszközről van szó, mely telefonos applikációval is összehangolható. Ezzel a távvezérlés is megoldható, legyen szó bármilyen modellről.

 

Az egyértelmŰ, hogy szakemberre van szükség a telepítéskor, ám mi a helyzet a passzív (őszi - téli) időszakkal? Ha jól tudom, a ROBOMOTEL szolgáltatás éppen ezt az időszakot célozza meg…
Cégünk a professzionális telepítés mellett az utógondozást is szívügyének tartja, így lehetőséget kínálunk, hogy ősszel ROBOMOTELünkbe helyezzék el tulajdonosaik a robotfűnyírójukat és a hozzá tartozó dokkoló állomást. Külön polcrendszeren pihennek a robotizált fűnyírók riasztóval, biztonsági kamerával felszerelt telephelyen. A téli időszakban az akkumulátorok rendszeres csepptöltésen esnek át élettartamuk megőrzése céljából, valamint teljeskörű külső és belső tisztítást is kapnak. A tavasz beköszöntével a nálunk tárolt robotfűnyírókat újra beüzemeljük, ha szükséges a tavaszi gyep karbantartást is elvégezzük a területen, legyen szó gyepszellőztetésről, gyomírtásról vagy tavaszi indító műtrágyázásról.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva,
Fotó: Husqvarna

Aktuális lapszámunk