ETALON/ PREMIER

2020. 2. szám

 

Az elmúlt hetekben kialakult járványügyi helyzet felülírta mindazt, amit 2020 tavaszáról gondoltunk. Kulturális előadások, filmpremierek, koncertek és tavaszi fesztiválok maradnak el, helyüket otthoni programok váltják. Az aszkéta magatartás helyett azonban fordítsuk előnyünkre azt az időt, amit most magunkra és családunkra fókuszálva, szerényebben kell eltöltenünk. Olvassunk, hallgassunk zenét, filmezzünk, társasozzunk, főzzünk, pihenjük, terítsünk le egy jógamatracot a teraszra, sétáljunk nagyokat és örüljünk a föld alól kibújó jácintok illatának. Mutatunk néhány szuper elfoglaltságot!

 

prem0

 

Sally Rooney:
Baráti beszélgetések

A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.

21.Százas Kiadó, 2020
3.990 Ft

 

prem1

 

Házassági történet
(Marriage Story)

Ha van kihagyhatatlan film a szeretetről, akkor az a Házassági történet. Pedig az Adam Driver és Scarlett Johansson által elmesélt sztori tulajdonképpen egy válásról szól. A történet egy fiatal párról szól, akik nagyon korán házasodtak össze, és vállaltak gyereket. Életüket összeköti a művészet, ám a kimondatlan feszültségek, és a személyiségváltozásaik felőrlik azt, ami kettejük között van. A felek akkor döbbennek rá igazán a veszteségekre, és mindarra, amit hagytak elszalasztani, amikor már nincsenek együtt többé és az ügyvédek uralta válóperek világában ismeretlen jelenetek nehezítik meg a békés elszakadás lehetőségét. Noah Baumbach forgatókönyvíró lebilincselő és megrázó története kíméletlen, de egyben szívmelengető képet fest egy házasság széthullásáról és egy család összetartásáról. Itt érhető el: Netflix

 

prem2

 

#KONYHA

Az iskolák bezárásával a napi menza kiesése is plusz fejtörést okoz az anyáknak. Erre dobnak mentőövet a gyorsan elkészíthető, néhány összetevős, és népszerű online recept- és gasztromagazinok, akárcsak a nosalty.hu, vagy a streetkitchen.hu, melyeket telefonra is applikálhatunk. De az okos spájzolásra és a változatos napi menüre kínál megoldást Havas Dóra Karanténkonyhája, amit a lilafuge.hu weboldalon érhetünk el!

 

prem3

 

Alicia visszatér!

A 15 Grammy-díjjal büszkélkedő Alicia Keys hosszú szünet után bejelentette régen várt új albumának megjelenését. Az új lemez, amely 4 évvel követi az énekesnő előző kiadványát, „Alicia” címmel fog megjelenni 2020. május 15-én. A megjelenést egy vadonatúj dal, az „Underdog” vezette fel, egy különleges videóklippel együtt, mely tökéletesen reprezentálja az album pozitív, életigenlő üzenetét. Megjelenésekor a dal egyike volt a legtöbbet kért számoknak világszerte, illetve magas hallgatottságot ért el a Spotify listáján is. Alicia nagyon büszke erre az albumra, és az volt a célja, hogy kiálljon vele az elnyomottak, az „underdog”-ok mellett, de közben megmutassa vidám és energikus oldalát is.

 

prem4

 

Járjuk be a világ leghíresebb tárlatait online!

Jó hír azok számára, akik a járvány idején is szomjaznak a művészetekre, hogy Google Arts & Culture a világ leghíresebb múzeumaival és galériáival kollaborálva enged virtuális betekintést intézményeikbe és tárlataiba a karantén idején. A virtuális kulturálódást pofon egyszerűen a kanapéról megtehetjük. Barangolhatunk a londoni British Múzeum ókori egyiptomi múmiái, vagy New York Guggenheim Múzeumának impresszionista és kortárs festmény gyűjteménye között, de gyönyörködhetünk a párizsi Musée d’Orsay tucatnyi francia festőjének híres munkásságaiban is.
Itt érhető el: artsandculture.google.com

 

rem5

 

#moveathome

A speciális helyzetre reflektálva több mozgásstúdió és Fitness edző is átállt az online oktatásra. Van olyan óratípus, amit díjtalanul is igénybe vehetünk, ha csatlakozunk az internet szupersztrádájához. Le a polifommal! Fel az edzőcipővel, és katt a világhálóra! Az etalon kedvence, Kayla Itsines ausztrál személyi edző, aki nők millióit inspirálja világszerte életmód programjaival. Az, ahogyan ő értelmezi a fitnesz és a táplálkozás kérdéseit, minden nőnek segít erősebbé, magabiztosabbá, egészségesebbé válni. Sweat With Kayla nevű étrendendtervező és fitness alkalmazásával pedig hatékony otthoni fitness programot követhetünk!
Itt érhető el: App Store, www.kaylaitsines.com

 

prem6

 

A szerelem sava-borsa

Két harmincas egymásra talál egy olyan randizós appon keresztül, amely gasztromániás szingliket hoz össze, és ismerkedésük a spanyol sonka, a ramen-leves és a fine dining közvetítésével indul útjára. De mindkettőjüket visszatartják a korábbi kapcsolataikban szerzett sebeikből fakadó bizonytalanságok és kétségek. Ki kell deríteniük, hogy a japán yuzu iránti osztatlan lelkesedésük és a gasztrosznobériával szembeni közös ellenérzésük elegendő lesz-e ahhoz, hogy belekóstoljanak az igaz szerelembe.
Itt érhető el: HBO

Aktuális lapszámunk