ETALON/ MADE IN HUNGARY

2020. 5. szám

 

Az elmúlt hónapok történései futótűzként reformálták át a turizmus eddigi egységes arculatát. Nem csupán a lehetőségek, hanem a szokások is átalakultak, már nem a zsúfolt szálláshelyek állnak az utazási listák élen, sokkal inkább vágyunk a biztonságos, intimebb hangulatú, nyugalmas pihenésre. Az új hívószavak: a finom elegancia, a páratlan vendégszeretet, a természetközeliség és - bármily furcsán hangzik is- a digitális detox.

Az Őrség az év minden évszakában e lehetőségeket hordozza, ráadásul felejthetetlen élményekkel gazdagítja látogatóit. Ez a miliő kerítette hatalmába az Őrség Cottage Luxury vendégház Tulajdonosát Rakovszki Szilviát is.

 

t3

 

t1

 

Mesélj, kérlek, milyen szemlélettel működik az Őrség szívében ez az egyedülálló kényelmet kínáló vendégház?
A vendégeim nagy része korábban el sem tudta képzelni a pihenést wellness, vízicsúszdák és élményfürdők nélkül. Ez az év azonban olyan erőteljes fordulatot hozott a kül- és belföldi utazási szokásokban, mely egyértelműen a kisebb férőhelyes, vidéki opciók felé irányította a figyelmet. Az óvatosság, a biztonság elsődleges szemponttá vált. A Cottage vendégei általában nem pár napra, hanem hosszabb időre érkeznek hozzám, kihasználva a maximális nyugalmat, a tiszta levegőt, az őrségi táj elképesztő lehetőségeit. Pest megyében élek, így tökéletesen átérzem ennek a páratlan vidéknek a fantasztikumát. El kell, hogy mondjam, külön öröm, hogy a vendégeim nem azzal a kérdéssel kezdik, hogy mi a Wifi-jelszó, hanem hogy merre induljanak el biciklivel…

 

Ezek szerint a vendégek pillanatok alatt képesek átállni erre a nyugalmi állapotra, azaz életbe lép a digitális detox?
Az a mondás, hogy itt „más szelek fújnak” abszolút találó. Valóban még a levegőnek is más az illata. A közbiztonság nagyon jó, az emberek vendégszeretők, a gyerekek messziről, hangosan köszönnek. Az őrségiek vigyáznak és tiszteletben tartják egymás értékeit, tulajdonát. Talán ez is okozza, hogy hamar megszokják a vendégeink a kedvességet és odafigyelést. Mert valljuk be, mindenki szomjazik ezekre, ebben a rohanó, értékvesztett világban.

 

t2

 

t4

 

t5

 

Miként állítod össze a vendégeid számára a programcsomagokat?
Abszolút személyre szabottan. A hozzám érkezőket meg szoktam kérdezni, milyen célból érkeznek, lesz-e ünneplés, évforduló, hiszen ilyen esetekben személyes aprósággal szoktam őket meglepni. Gyerekes családoknál a gyermek életkorához megfelelő játékot készítek a szobákba, a párok számára romantikus atmoszférát teremtek és ehhez kapcsolódóan állítom össze a programcsomagokat is. Ez tartalmazhat: korongozást, kerékpártúrát, romantikus vacsorát, lovaglást és még sorolhatnám. Természetesen ünnepek alkalmából a vendégek igényeinek megvalósításában, a szülinap, évforduló emlékezetessé tételében is szívesen segítek. Volt, hogy az út szélén gyűjtöttem vadvirágokat a hölgyvendégem számára, akit a párja szeretett volna elvarázsolni egy igazán autentikus vidéki hangulatú romantikus szülinapi meglepetéssel.

Ha most azt kérném tőled, hogy állíts össze egy TOP5-ös listát az őrségi látnivalók közül, mi lenne az?
Elsőként Velemért említeném, ahol egy világhírű, Szentháromság templom áll, egy valóságos csodahely. Ez az építmény minden történelmi megpróbáltatást átélt, a környezete varázslatos. Ha valaki ellátogat erre a településre, szoktam javasolni egy farmlátogatást is, ahol sajtot kóstolgatnak, állatokat simogathatnak a gyerekek. Aztán Szalafő – a pityerszeri skanzen kihagyhatatlan célpont, mely érintetlensége miatt gyönyörű. De természetesen jó szívvel ajánlanám Őriszentpétert is, ahol egy csodás kis templomot, illetve a Nemzeti Parkigazgatóság látogatóközpontját is bebarangolhatjuk. De találunk itt állandó vadászati kiállítást, termelői piacot, helyi különlegességeket kínáló kávézót és gourmet élményekkel felvértezett fine dining éttermet, a Pajtát is. Magyarszombatfán fazekaskodásra. Bajánsenyén pedig páratlan környezetben átélt lovas élményekre lelhetünk. Egyszóval az Őrség hívogató patinája és ősi energiái mindenki számára élményt teremtő lehetőségeket kínálnak.

 

t6

 

t7

 

t8

 

t9

 

t10

 

Melegséget, harmóniát, finom eleganciát sugall a Cottage enteriőrje. Tudatosan alakítottad így?
A vintage hangulatot ötvöztem a modern megoldásokkal, de mindenképpen törekedtem arra, hogy a hely autentikusságát megőrizzem. Ez a célom a - jelenleg kialakítás alatt álló - pajta-résszel is, ahol tél közepe tájékán már dézsafürdő és szauna nyújt majd wellness-élményeket a vendégeimnek. Itt is megtartom a többszáz éves gerendákat, a többszáz éves falakat. Számtalan elképzelésem van még, amiket szeretnék a jövőben megvalósítani.

 

Elképesztő szenvedéllyel mesélsz az Őrség csodáiról, erről a miliőről...
Számomra ez a vidék, ez a táj valóban maga a csoda. Kislányommal utaztunk ide először pár napra, amikor azonban megérkeztünk, mintha fejbe vágtak volna bennünket. A friss levegőtől hatalmasakat aludtunk, lovagoltunk, kirándultunk a természetben. Az akkor még csak 9 éves kislányom azt kérte tőlem, hogy vegyünk itt egy házat. Egy Pest megyei ingatlanunkat sikerült - alig pár nap alatt - eladnunk és már ki is fizettem a foglalót a Cottage épületére. Akkor még nem tudtam, hogy magáncélra vagy vendégházként funkciónál-e majd. A sors azonban erről is hamar döntött, azóta pedig szívvel-lélekkel dolgozom azért, hogy a hozzám érkezők páratlan élményekkel, kényelemmel, a természettel összhangban, a digitális, rohanó világtól távol élvezhessék az itt töltött időt.

 

 

 

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk