ETALON/ MADE IN HUNGARY

2020. 3. szám

 

 

Hogy mi a baj azzal, ha rakatszám esszük a szintetikus vitaminokat? Egyrészt csökkenthetjük más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, másrészt megterheljük a vesét. Elég csak egy kis biokémiai ismeret és azonnal ráébredünk, hogy a vitaminok működéséhez nem csupán vitamin-molekulára van szükség, hanem enzimekre, koenzimekre és kofaktorokra egyaránt. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem. Így annak, akinek fontos az immunrendszere, most mutatunk, két fantasztikus lehetőséget, amelyek élettani hatását és élvezeti értékét tekintve túlmutatnak szintetikus társaikon.

 

ferment

 

Fermentált vitaminok

A fermentálás – idegen hangzása ellenére – egyáltalán nem új keletű dolog. Mi több, nagyszüleink voltak az igazi mesterei ennek a tartósítási eljárásnak, csak ők még úgy hívták, savanyítás. Ez az az ősi technika, amelytől a káposzta megkapja jellegzetes sós-fanyarkás ízét, vagy varázsolja a kenyeret kovászossá, a tejet pedig kefirré. Egy erjedéses folyamat, amelynek során bármiféle hozzáadott adalékanyag (ecet, vagy cukor) nélkül, pusztán az erjedéssel szaporodó baktériumok hozzák létre az ízt azáltal, hogy a zöldség saját cukortartalmával táplálkoznak, használják fel és alakítják át tejsavvá. Így jön létre a befőttes üvegbe zárt vitaminbomba, tele a bélflóránk egyensúlyához szükséges pre- és probiotikumokkal, melyek segítenek helyreállítani a jó baktériumok arányát a bélrendszerben és enyhíthetik az egyes emésztési problémákat, vagy csökkenthetik az irritábilis bélszindróma tüneteit. De fogyasztásuk átsegít minket olyan hétköznapi kellemetlenségeken, mint a hasmenés, gázképződés vagy székrekedés. És mivel a bélbaktériumok, valamint az immunrendszer között szoros az összefüggés, ezért az egészséges bélflóra támogatásával szervezetünket is erősítjük, ellenállóbbá téve a fertőzésekkel szemben. Sok erjesztett étel ráadásul meglehetősen gazdag C-vitaminban, cinkben és vasban, melyek tovább fokozzák az immunrendszer védekezőképességét. A fermentálás zsenialitása abban rejlik, hogy előemészti számunkra az ételt, így segíti a hasznos tápanyagok könnyebb felszívódását és leveszi a terhet az emésztőrendszerről. Ezt az aduászt a vitamingyártók is felismerték és ennek eredményeképp akár már napi egy fermentált multivitamin kapszula biztosítja számunkra a legjobb minőségű, természetes forrásból származó mikrotápanyagokat. Szintetikus társaikkal szemben - melyek csökkentik más tápanyagok hasznosulását a szervezetben, valamint megterhelik a vesét – a fermentált vitaminoknak sokkal nagyobb a hasznosulási faktoruk és úgy eredményeznek energetizáló, immunerősítő hatást, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítést igénylik a szervezetünktől.

 

Koncentrált javak

Az immunturbó másik alternatíváját a kertek kincsestárából nyert koncentrátumok, gyógynövényszirupok és gyümölcsvelők kínálják. A tápanyagokban és antioxidánsokban kimagaslóan gazdag, úgynevezett szupergyümölcsök amellett, hogy színekkel, ízekkel is gazdagítják tányérunkat, rendkívül fontos szerepet töltenek be a szabad gyökök elleni harcban. Ezek olyan nem stabil atomok vagy molekulák, amelyekben elektron-hiány lép fel, ezt pedig az egészséges sejtekből pótolja oxidáció útján (ugyanaz a folyamat, mint a fém rozsdásodása, vagy a félbevágott alma barnulása). A szupergyümölcsök antioxidánsai pedig ezt a sejtkárosodással járó, testünkben burjánzó „rozsdásodást” képesek hihetetlenül hatékonyan korrigálni. A természet patikájából nem hiányozhat a fekete és vörös áfonya, a kékszőlő, de mind közül kimagaslik az Acai és Goji bogyó. Bizonyítottan csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, védik a májat, gyulladáscsökkentők és még a szexualitásra is jó hatással vannak. Egyaránt alkalmasak a vas szintjének növelésére, így alkalmazásukkal hatékonyan kezelhető a vérszegénység, valamint megakadályozzák a magas vércukorszint és cukorbetegség kialakulását. De a gránátalma, a meggy, vagy a szőlő ropogós, lédús gyümölcsei igen jó hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére és a rák megelőzésére. Mindezek mellett napjainkban kezdjük felfedezni az aranyló homoktövis apró bogyóiban megbúvó csodás lehetőségeket is. Szinte nincs olyan része az emberi testnek, melyre ne fejtené ki áldásos hatásait, de ami a legfontosabb, hogy értékes fitotápanyagokat, erős antioxidánsokat tartalmaz, valamint kiemelkedő a C-vitamin tartalma, így igazán nagy szerepet játszik a megelőzésben, vitalitásunk megőrzésében. Megtalálható benne az E és A-vitamin is, továbbá almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat rejt, gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban és aminosavakban. Fogyaszthatjuk frissen szedve, de szirup, lekvár, tea, ivólé, vagy akár magolaj formájában is.

 

Ezek az elképesztően fontos mikrobiológiai értékŰ élelmiszerek nemcsak az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem komoly élvezeti értékkel is bírnak. A savanyított káposzta semmihez sem fogható zamata, egy pohár Goji-ital vagy egyetlen kanál lekvár a bogyós gyümölcsök legjavából, képes kibillenteni a szervezetet egy sor kóros állapotból.

 

Szöveg: Kiszely Noémi, Fotó: Adobe Stock

Aktuális lapszámunk