ETALON/ LENDÜLET

2020. 4. szám

 


Új dimenzióba lépett a márka egyértelmű sikermodelljének számító Octavia negyedik generációjával a Škoda. Még több hely az utasok és a csomagok számára, elegáns vonalvezetés, valamint innovatív infotainment- és vezetéstámogató rendszerek jellemzik az új modellt, mely a valójában ötajtós karosszériájú Limousine és Combi változatban is elérhető. A hajtásrendszerek kínálata minden eddiginél változatosabb – a márka gazdaságos benzin- és dízelmotorjai mellett hamarosan környezetbarát földgázhajtással is elérhető lesz a modell. A közeljövőben bevezetésre kerülő hibridhajtással (mild és plug-in verzióban) pedig már az elektromos mobilitás korszakába lép.

 

so1

 

Škoda legújabb formanyelvét magán viselő karosszéria az elődmodellhez képest minden dimenziójában növekedett néhány centiméterrel, így még bőségesebb a helykínálat. A Limousine alaphelyzetben 600, míg a Combi változat 640 literes csomagtérrel rendelkezik - az új Octavia Limousine ezzel kategóriája legtágasabb tagja. A tervezők munkáját a szakma is elismerte, hiszen a modell 2006 és 2017 után immár harmadik alkalommal nyerte el a tekintélyes Red Dot Díjat (Red Dot Award) a kiemelkedő színvonalú termék-formatervezésért. Az új Octavia az Euro NCAP legmagasabb, ötcsillagos minősítésével kategóriája legbiztonságosabb tagjai közé tartozik. Nagyban hozzájárul e kiváló eredményhez intelligens anyagválasztási koncepciója, a karosszéria ugyanis több mint húsz százalékban tartalmaz a legnagyobb szilárdságú acélfajtákból készült, melegen alakított alkatrészeket, míg közel tizennégy százalékát ultranagy szilárdságú, illetve többfázisú acélfajták teszik ki. Mindez csekély tömeg mellett biztosítja a lehető legnagyobb szilárdságot, illetve legszínvonalasabb biztonságot, jelentős üzemanyag-megtakarítást is lehetővé téve.

 

A fokozatosan teljessé váló motorpaletta a 110-190 LE közötti teljesítményű benzines (DSG-váltó esetén 48 V-os Li-ion akkumulátorral szerelt mild-hibrid rendszerrel) és 115-150 LE-s dízel változatok mellett kétféle (akár 204 LE-s) benzines plug-in hibrid illetve 130 LE-s földgázüzemű hajtásláncból áll. A hamarosan bevezetésre kerülő Octavia RS modell 245 LE-s benzin és plug-in hibrid valamint 200 LE-s dízel motorral lesz elérhető.

 

so2

 

A legújabb generációs infotainment rendszereknek illetve az integrált eSim-kártyának köszönhetően az új Octavia a legkorszerűbb connectivity megoldásokat kínálja. A 8,25 és 10 coll közötti képátlójú központi érintőképernyők gesztus vagy hangvezérléssel is elérhetőek, a navigációs rendszer térképe pedig már akár a digitális műszerfalon is megjeleníthető. Az eSim-kártya révén a Škoda Connect mobil szolgáltatásai (vészhívó funkció, jármű távvezérlése, alkalmazások letöltése) is hozzáférhetővé válnak. A rendelhető Phone Box a mobiltelefonok indukciós töltésére is alkalmas, emellett öt USB-C aljzat is rendelkezésre állhat a fedélzeten – akár a belső visszapillantó tükör feletti konzolban is.

 

so3

 

A sávtartó asszisztens és Front Assist mellett az új Octavia modellekhez új vezetői segédrendszerek egész sora áll rendelkezésre, közülük több is először szerepel a márka autóiban. Az új kikerülés-asszisztens (Collision Avoidance Assist) gyalogos- és kerékpárosgázolás, illetve más járművekkel ütközés veszélye esetén a kormányzási nyomaték aktív növelésével segíti a szabályozott kikerülési manővert, így járulva hozzá a baleset megelőzéséhez. Az útkereszteződésekben az ugyancsak új bekanyarodás-asszisztens (Turn Assist) észlelheti balra forduláskor idejében a szemből érkező forgalmat, s figyelmeztetheti a vezetőt vagy akár automatikusan le is fékezheti az autót. A kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning) ajtaja kinyitásakor jelzi a vezetőnek, ha hátulról jármű vagy kerékpáros közelít, a helyi veszélyhelyzet-figyelmeztetés (Local Traffic Warning) pedig automatikusan hívja fel a figyelmet a jármű közvetlen közelében fellépő forgalmi zavarokra, például a közlekedési torlódásban álló járműsor végére. A navigációs rendszerek közlekedési tábla felismerő funkcióval is kiegészíthetők, melynek információi az extraként rendelhető Head-Up Display segítségével is megjeleníthetők.

 

Az Új Škoda Octavia 1.5TSI 150 lóerős, 6-fokozatú kéziváltóval szerelt Ambition felszereltségű - többek között az első LED-fényszórókat, kétzónás automata klímaberendezést, könnyűfém keréktárcsákat, kulcsnélküli indítást, parkolóradart, a sávtartó asszisztenst, Front Assist-ot illetve a fűthető első üléseket tartalmazó - változata 7 399 000 forint kedvezményes ártól indul, azonban bizonyos feltételekkel további engedmények is elérhetőek.

 

Az Új Škoda Octavia modellek megtekinthetők és kipróbálhatók a zalaegerszegi SPIRIT AUTO-nál!

 

Forrás: Spirit Autó

Aktuális lapszámunk