ETALON/ GOURMET

2020. 5. szám

 

A cékla gasztronómiai szerepvállalása jóval túlmutat a savanyúságon és szenzációsan sokoldalú felhasználási lehetőségeket kínál. Kirobbanó színe és sok alapanyaggal jól házasítható jellegzetes íze kiváló alapja lehet ropogós textúráknak, püréknek, vagy zseléknek, de készülhet belőle, gratin, velouté, vagy mousse, reggeli napindító lé, és melengető krémleves. A #séfaspejzből házigazdája Farkas Richárd fine dining séf most ez utóbbi arcát mutatja ennek a szuperegészséges gyökérzöldségnek.

 

cekla

 

CÉLKALEVES

 

Hozzávalók

1 l zöldség alaplé, 500 g cékla, 0,5 l tejszín, 200 g tökmag, ízlés szerint natúr kecskesajt, 100 g vaj, ízlés szerint tökmagolaj, ízlés szerint só, bors

 

Elkészítése

A céklákat alaposan megmossuk. Sütőben 180 fok légkeverésen mérettől függően 20-30 perc alatt puhára sütjük. Két darabot félrerakhatunk levesbetétnek. A két végét levágjuk és feldaraboljuk. Ha a céklánk friss, zsenge, a héját nem szükséges megpucolni. Ha sütjük és a héjjal együtt turmixoljuk édeskésebb lesz a levesünk. Az összedarabolt céklát vajon megfuttatjuk, majd felengedjük a tejszínnel. Így készülnek a klasszikus francia velouték, azaz krémlevesek. Tíz percig főzzük, utána felengedjük zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk. A tökmagot egy kevés tökmagolajjal és sóval serpenyőben megpirítjuk. A levest leturmixoljuk a tökmag felével, a másik felét a félretett, megpucolt és összekockázott sült céklával együtt levesbetétnek használjuk. A natúr kecskesajtot szintén kockára vágjuk. Tálalásnál a maradék tökmagot és a kecskesajtot rászórjuk a levesre.

 

Séf tipp Neked!

Ha szeretnénk a levesből elhagyható a vaj és a tejszín, ilyenkor piríthatjuk olajon és felfőzhetjük csak zöldség alaplével. Ez egy naturálisabb ízű és erőteljesebb, míg a tejszínes egy lágyabb ízű és homogénebb levest eredményez.

 

A recept minden alapanyagát beszerezheted az e-spejz.hu online piacteréről, ahol nemcsak friss biozöldségekből és kistermelők kézműves termékeiből válogathatsz, de további ínycsiklandó receptekre is lelsz! Irány az online!

Aktuális lapszámunk