ETALON/ GOURMET

2020. 4. szám

 

A gasztronómia nem csupán a merészen megálmodott és vizuálisan szemünket gyönyörködtető ételekről, hanem a hozzájuk, vagy épp csak önmagukban fogyasztható ínycsiklandozó és stílusos nedűkről is szól.  Bátran kijelenthetjük, hogy felpezsdült a koktélkultúra és a koktélkészítés is a legmagasabb szintekre lépett. Ráadásul még csak Amerika legmenőbb koktélbárjaikig sem kell utaznunk, hogy izgalmas italszelekciókkal találkozzunk. A világ minden tájáról érkező italkoncepciókat sorakoztat a zalaegerszegi 4Seasons Cafe & Cocktail Bar, ahol a tradicionális italkülönlegességek és a modern italok egyaránt szigorú minőségi kritériumok alapján készülnek. A különleges hely üzletvezetőjével és barmixerével, Krajczár Rolanddal beszélgettünk a hely létrejöttéről és az aktualitásokról.

 

4s1

 

Milyen elképzelések valósultak meg ebben a kellemesen és igényesen kialakított miliőben?
A cégünk (EROSZAB Kft.) alaptörténete közel két éves múltra tekint vissza, amikor is a külföldi munkavégzésből eredő tapasztalatok, a szakma iránti szeretet arra ösztönzött engem és üzlettársaimat, hogy elindítsuk ezt a vállalkozást. Hét és fél évvel ezelőtt jelentkeztem a Bacardi bármixer tanfolyamára, ahol már az első gyakorlati órán éreztem, ez az én utam. Aztán jöttek a tapasztalatok: Budapesten, a Balatonon, majd Ausztriában dolgoztam évekig. A szakmai elhivatottságot, elszántságot és alázatot ez idő alatt szívtam magamban. Így amikor felmerült - az előzetes igényfelmérést követően -, hogy társaimmal a saját lábunkra álljunk, pillanatok alatt született meg a gondolat, hogy - a különböző rendezvények megszervezése, vendéglátói szolgáltatások, helyszíni kitelepülések, az alkalmi koktélkészítés és -oktatás mellett – egy saját bárt is létrehozzunk.

 

4s2

 

Többes számban beszélsz, ez nem véletlen..
Rendkívül fontosnak tartom, hogy ez a hely, a vállalkozás létrejötte minden lépésben átgondolt, közös elképzelés megvalósulása. Feleségemmel, Krajczár-Mészáros Enikővel, üzlettársammal, Szép Szabolccsal és az ő kedvesével, Szép Patríciával álmodtuk meg együtt a 4Seasons koncepcióját, szolgáltatási repertoárját. A cég szakmai részét én koordinálom, a háttérben zajló folyamatok irányításáért azonban ők felelnek. Abszolút kiegészítjük egymást.

 

4s3

 

4s3

 

Honnan ered a név?
Az ausztriai hotelekben mindig egy-egy évszakhoz igazodtak a szolgáltatásaink, így amikor a névválasztáson törtük a fejünket, nem volt kérdés, hogy egy olyan helyet alkossunk, ahol minden évszakban jól érezhetik magukat a hozzánk betérők. Ehhez nem csupán az italokkal, hanem a helyiség hangulatával is próbálunk maximálisan hozzájárulni. A vizuális megjelenésért, a külcsínyért a hölgyeké az érdem: Enikő és Patrícia álmodja meg és alakítja folyamatosan a hely designját. Számunkra rendkívül fontos, hogy az apró részletekre is figyeljünk, mert sok esetben ezekben rejlik a siker. Mindaz, ami itt látható, közös elképzelés megvalósulása, mindent saját kezűleg, szívvel-lélekkel készítünk. Úgy gondoljuk, a mai világban rendkívül fontos az odafigyelés, az apró gesztusok, mi törekszünk minél színesebbé és kellemesebbé tenni a nálunk eltöltött időt.

 

Melyik korosztály a leginkább érdekelt a koktélok iránt?
Hozzánk főként már komoly italkultúrájú emberek érkeznek koktélozni, ám ez nem azt jelenti, hogy egy családos, egy fiatal, vagy épp idősebb vendég ne találna számára megfelelő italkülönlegességet. Mindenkire gondoltunk: az itallapunk öt oldala csak koktélt tartalmaz, mely a hagyományos italokon túl az általam megálmodott, saját magam által kikísérletezett receptúrákat is rejti, mellette természetesen egyéb alkoholos- és alkoholmentes variációk, üdítők, kávékülönlegességek is fogyaszthatók. A koktélbár pedig baba-, gyermek- és állatbarát funkciókkal valósult meg.

 

4s5

 

A sokszínűségetek a tematikus estjeitekben is megjelenik. Milyen koncepció alapján készültök ezekre az eseményekre?
Alapvető elképzelésünk volt, hogy az aktuális trendeknek megfelelően tematikus esteket szervezzünk. Az év első felében is több ilyen program valósulhatott meg, aztán a kényszerszünetet követően ismét újabb és újabb italkészítési és -kóstolói programot szerveztünk. A júniusi whisky kóstolónk és a júliusi látványmixer programunk, a Topgun Flair&Cocktail Show is nagy sikerrel zárult. Mivel hónapról-hónapra új irányzatok, módszerek hódítanak, rendkívül fontos, hogy ezekkel a tematikus alkalmakkal mi is újat és változatos élményt tudjunk kínálni a hozzánk érkezőknek.

 

4s6

 

Milyen irányelvek vezérelnek a koktélok elkészítésében?
Épp úgy fontos a tradicionális ízek megőrzése, mint a korszerűség. Minden italnak karaktere van, ahol a főszerepet nemcsak az ízvilág, de a szervírozás is épp úgy megérdemli. Egy koktél a mindennapok luxusa. Ezért nagyvonalúak vagyunk az elkészítési módjukat és a minőségi alapanyagokat tekintve. Ebből nem engedünk. Lényeges, hogy minden pohár minden részlete a legmagasabb színvonalat képviselje. A nemzetközi trendeket tükröző prémium alkoholok, friss gyümölcsökkel, fűszerekkel és szirupokkal fúzionálnak. Nemcsak a helyszínen, de a kitelepüléseink során is, hiszen egy barmixer jelenléte minden esemény színvonalát növelik.

 

4s4

 

Melyik koktél a legnépszerűbb, illetve a legkülönlegesebb?
Meglepő módon a koktélok iránt óriási az érdeklődés, a vendégeink pedig kifejezetten nyitottak az újdonságokra, mindamellett, hogy a hagyományos koktélok közül is választhatnak, sokszor rám bízzák a döntést. Ilyen esetben feltérképezem a vendég által kedvelt ízeket és már készítem is a személyre szabott italt. Talán a Flaming Lamborghini koktélt említeném, amelynek elkészítési és fogyasztási metódusa is egyaránt látványos. Számunkra alapvetés, hogy az egész csapatunk kísérletezzen, ezáltal új italok születhetnek meg és kerülhetnek a repertoárunkba. Munkatársaink, Adrienn és Bálint már rutinosak az italkészítésben, a vendéglátásban, s tapasztalatukkal rengeteget segítenek újdonsült baristánknak, Kírának. Abszolút közös elképzelésekben, célokban gondolkodunk, minden apró részletre kiterjedően együttes elhatározásokat, döntéseket hozunk. A jövőben is ezen az úton haladunk tovább, a 4Seasons csapatának szívügye, hogy minél szélesebb körben megismertesse a koktélkészítés- és fogyasztás fantasztikus szimbiózisát.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett

 

 

Aktuális lapszámunk