ETALON/ ÉP TESTBEN

2020. 4. szám

 

Superfood, immunerősítő, energiabomba. Bármely kifejezés helytálló a homoktövis apró, bogyós gyümölcsére, melynek rendszeres fogyasztása felturbózza, az immunrendszert emellett olyan területeket támogat akárcsak az emésztőszervrendszer- anyagcsere folyamatok, légzőszerv-, és mozgásszervrendszer-, fertőzés, gyulladás faktorok, szív-, és érrendszer, bőr, szem, nőgyógyászati területek, urológia és onkológia.

 

Mindig öröm egy olyan helyi gazdaságban tevékenykedő termelővel beszélgetni, akinek szívügye a regionális értékteremtés, és termékei által az egészségmegőrzés. Belső Lászlónak éppen ez a célja: a Töviskert családi gazdaság vezetőjét arról faggattuk, milyen felhasználási lehetőségei vannak ennek a szuperhasznos fitótápláléknak.

 

tovis


A homoktövisre joggal mondhatjuk, hogy vitaminbomba. Miben különleges ez az aprógyümölcs a többi, köztudatban ismertebb társától?
A természetes vitaminforrások egészségünk alapkövei. Akármelyik fajtáját is fogyasztjuk, naturális formában jut be a szervezetünkbe a legtöbb ásványi anyag. A homoktövis erős antioxidánsokat tartalmaz, több száz biológiai hatóanyaggal együttesen. Számos vitamin és flavonoidok lelőhelye, olajában pedig kiemelkedők az Omega zsírsavak. A gyümölcsleveink - a mesterségesen előállított vitaminpótlókkal szemben – komplex, természetes vitaminforrások, hiszen biológiailag lebomló anyagokat is tartalmaznak, melyek nem csupán a lebontásban, hanem a felszívódásban is segítenek.

 

A homoktövis minden része hasznosítható?
Igen, elsősorban a gyümölcsből 100%-os homoktövis velő készül. Ez egy tartósítószermentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszeripari termék. A gyümölcs ezen része egy kíméletes, pasztörizáláson esik át, így a beltartalmi értékét nagy mértékben meg tudjunk tartani. Másrészt a magból hidegen sajtolt homoktövis magolajat készítünk, mely gyulladásgátló, antibakteriális hatású, leköti a szabadgyököket, serkenti a sejtregenerálódást, s mindemellett a szívre, a szemre és a bőrünkre is kedvezően hat. Harmadrészt saját termelésű homoktövisünket többnyire a saját biogazdaságunkból származó almával vegyítve gyümölcslé formájában kínáljuk a piacon mindenféle hozzáadott cukor-, adalék-, és tartósítószermentesen.

 

Akkor nem csak a termékekre, a gazdaságra is lehet azt mondani, hogy 100 % bio?
Biogazdálkodásra törekszünk, ezen kereteken belül végezzük a növényvédelmet. Fontosnak tartom a termőtalaj és a növények természetes módon történő kondicionálását a magas beltartalmi értékek eléréséhez.

 

Ha egyet kiemelnél ezek közül, melyik lenne az?
Fontosnak tartom, s nem csak azért, mert két gyermekem is van, hogy a jövő nemzedékét minél inkább a tudatos élelmiszerfogyasztásra, az egészségtudatosságra neveljük. Ha már korán megszokják, hogy a natúr biogyümölcslevek is isteni finomak, akkor később sem fognak vágyni a cukrozott, szénsavas, egészségtelen változatokra. Ehhez azonban mi, felnőttek is kellünk, hiszen a mintát tőlünk kapják. Számomra igazi kuriózum a céklás- homoktövises almalevünk, mely a benne rejlő vitaminokon túl, igazi ízbomba. A homoktövis fanyar zamatát a cékla és az alma édeskés íze nagyon finoman ellensúlyozza.

 

Milyen elképzelésed van a jövőt illetően?
Mindenféle járványügyi helyzettől függetlenül azt gondolom, hogy az egészség a legfontosabb. A megelőzés kulcsfontosságú, melyhez a Töviskert helyi és regionális szinten is a termékeivel kíván hozzájárulni. Ennek része az is, hogy már az utolsó simításoknál tartunk, hogy ősszel megnyithassuk Gutorföldén - egy ikonikus épület átalakításával -, gyümölcsléüzemünket. Szeretnénk több szolgáltatást is kínálni ezzel a helyi gazdálkodóknak, emellett pedig termékfejlesztéssel is igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni a homoktövis áldásos hatásait.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett

 

 

Aktuális lapszámunk