ETALON/ ÉP TESTBEN

2020. 4. szám

 

Tévhit, hogy csak meleg, nyári napokon élvezhetőek a zamatos limonádék vagy frissítő szörpök. Nagymamáink spájzában sűrűn sorakoztak a finomabbnál finomabb gyümölcsökből kinyert levek, dzsemek. Mára ez a szokás igencsak megfakult. Fatér Balázs Istvánnal, a zalaszentgróti Natúr Ízek Szociális Szövetkezet szakmai vezetőjével arról beszélgettünk, milyen út vezet a gyógyteáktól a 100 %-os gyümölcsleveken át a gyógynövény szirupokig.

 

 

szirup

 

Mikorra datálódik a gyümölcsfeldolgozó üzem létrejötte?
Társadalmi vállalkozásunk alapötlete 2012-ben indult. Azt tapasztaltuk, hogy háztáji méretekben már nem tudják hasznosítani a felesleges gyümölcsöket. Gondolok itt a lehulló, zamatos almára, körtére, szilvára, melyeket többnyire hagyják veszni. Ez óriási pazarlás, hiszen ezekből nagyon értékes gyümölcslevek állíthatóak elő.

 

Milyen alternatívákkal dolgoztok?
A gyümölcsfeldolgozó üzemünk gépsora széles spektrummal működik: a csonthéjastól kezdve bármilyen gyümölcsön, zöldségen át leveket, szörpöket, lekvárokat, gyümölcspüréket, kompótot is készítünk, eleget téve a lakossági igényeknek.

 

Mondhatjuk, hogy javarészt „hozott” anyagból dolgoztok?
A bérgyártás hatalmas lehetőséget kínál az egyéni termelőknek, háztáji gazdáknak, hogy a felesleges mennyiségű gyümölcsük ne a komposztálóban végezze. Ha valakinek a kertjében pl. több almafa is áll, melyről 100 kg almát nem szeretne, vagy épp nem tud a pincében tárolni, akkor nagyjából 70%-os kihozattal tudjuk feldolgozni a behozott mennyiséget, ami 70 liter 100%-os gyümölcslevet jelent ebben az esetben. Saját termék a saját fájáról.

 

Csak egyféle gyümölcs kerül be az üzembe, vagy esetleg kombinálható más ízekkel is?
A termelésünk 70%-át az almából készült levek teszik ki, ezt a szőlő majd a körte követi a sorban, de berkenye, homoktövis, barack, szilva, és bizony zöldség is vegyülhet az alapléhez, gondolok itt akár a sütőtökre, céklára, répára. Ezek kombinációiból zamatos, egészséges italkülönlegességek készíthetők.

 

A gyümölcsök mellett a gyógynövények is kiemelt figyelmet kapnak a repertoárotokban…
A gyógynövények kimagasló egészségügyi hatása köztudott ugyan, ám a gyógytea elkészítése jellemzően nem válik a mindennapi rutin részévé. Gyógynövénytermesztőként kidolgoztam egy olyan eljárást, amivel a hatóanyagot ki tudom nyerni, majd hővel és cukorral tartósítva szirupot készítek belőlük, mely kanalas formában, limonádé ízesítésére, szörpnek, de meleg változatban, teaként is fogyasztható.

 

Milyen koncepció valósul meg az ízek vonatkozásában?
Működésünk 8 éve alatt azt tapasztaltuk, hogy az emberek nem feltétlenül a gyógyhatás, mind inkább az íz világ miatt fogyasztják a szirupokat. Éppen ezért kiemelten figyelek az ízharmóniára, a növények kedvező hatásainak erősítésére törekedve.

 

Milyen tervekkel vágsz neki a következő időszaknak?
Azt gondolom, hogy a komplex szolgáltatásokkal lehet csak a jövőbe tekinteni. Gondolok itt a termékgyártáson túl csoportok fogadására, előadások szervezésére, s minden egyéb tevékenységre, mely szakmailag hozzánk köthető. Gyerekcsoportokat is szívesen látunk, hiszen a jövő generációja számára értékteremtő hatásúak ezek a találkozások.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett

 

Aktuális lapszámunk