ETALON/ GOURMET

2020. 1. szám

 

A hévízi Bonvital Hotel a’ la carte éttermének gondosan kitalált enteriőrje épp úgy a minőség szeretetéről tanúskodik, akárcsak az étlapról is szembeötlő hedonista filozófia. A Brix Bistro egyesíti mindazt, amit a 21. századi gasztroturizmus igényei kívánnak: modern miliő, páratlan ízélmény – komplex, több érzékszervre ható faktor. A stílusos Brix Bistroban minden adott egy felülmúlhatatlan gasztro-élményhez. A gondosan megkomponált menüsor mellett a magyar kortárs gasztronómia nagyjai is rendre meghívást kapnak a konyhába egy kulináris szimfóniára. A páratlan ízutazásokból az Etalon sem maradhat ki. Február 1-én a népszerű mesterszakács, a Bocuse d’Or mentor, Segal Viktor jóvoltából repülhettek az ízlelőbimbóink a fellegekbe.

 

46x30

47x31x

Segal Viktor

 

Egy este, ahol a legrangosabb szakácsverseny fogásai sorakoztak 

 

Bocuse d’Or - a nemzetközi főzőversenyek Oscarja. Egy olyan megmérettetés, melyre a világ különböző pontjain - verejtéket nem kímélve - készülnek a legkiválóbb mesterszakácsok. A magyarországi döntő menüsorát kóstolhattuk meg a hévízi bisztró szervezésének köszönhetően. Az egyedi alapanyagok, a páratlan kombinációk igazán lenyűgöző ízélményt nyújtottak. Mindehhez igazi esszenciául szolgált Segal Viktor megnyerő személyisége, aki a fogások között – az ételek bemutatása mellett – kulisszatitkok és különleges pillanatok megidézésével fűszerezte az estét. Bemutatkozásakor izgatottan mesélt a közelgő versenyekről, s arról, hogy jelenleg két, Michelin csillagos séfnek is segít a felkészülésben. Ahogy említi: elképesztő koncentrációt és türelmet igényelnek az egyes fogások elkészítései, ugyanakkor szigorú, percre pontosan lebontott ütemtervhez kell igazodniuk a versenyzőknek. Ez a hatalmas stressz bizony gyakran megtöri a szakma kiválóságait. Már a minden apró részletre kiterjedő szabályrendszer betartása sem egyszerű feladat, hiszen az előírás tartalmazza az ételek dekában megadott mennyiségét, a zöldségek és húsok megfelelő arányát, a tiltott alapanyagokat. A nemzetközi megtapasztalás, az újszerű technológiák, konyhai bravúrok elsajátítása azonban minden szempontból egyértelműen kedvez a hazai gasztronómia fellendítésének.

 

MSCF4958

MSCF4986

MSCF5015


Segal Viktor tolmácsolásában kulináris örömök, szokatlan és egyben harmonikus íz párosok gyönyörködtették az ízlelőbimbóinkat

 

Az előételt egy krémes, ám ropogós morzsával megszórt, lágy libamájpástétom előzte meg, mely tökéletes indításnak bizonyult, felcsigázta a vendégek ízlelőbimbóit. Ezt követte a Citrusos pisztrángtatár avokádó trió, mely magával hozta a frissesség zamatait: a citrom fanyarságát a pisztrángtatár krémessége finoman ellensúlyozta, az arányok tökéletes összhangot teremtettek. Az előételt a Csicsókakrémleves követte, melyet diós piskótával, szőlővel és kecskesajttal szervíroztak. Elképesztő illattal érkeztek a tányérok, s ahogy a séftől megtudtuk, pontosan emiatt a különleges, füstös ízvilág miatt kedvelt a mesterszakácsok körében ez a zöldségféle. Nálunk ez a fogás vitte a prímet az este gasztronómiai szereplői közül. A főételekből két opciót kóstolhattunk: egy Konfitált fürjet narancsos káposztával töltött cannelonival, polentával és naspolyával, utána pedig a hazai versenyen is megjelenő Kalács crustában sült szarvasgerincet zeller textúrákkal. Előbbi esetében a tányér közepén helyet kapott egy olyan sütőtökkrém, mely egyszerű, intenzív zamataival uralta az ételt. A szarvas-variációban a tányéron megjelenő falatok önálló életre keltek, önmagukban, párosával és együtt ízlelve, pazar módon vegyültek az omlós hússal. S hogy még fokozzuk az ízorgiát: a padlizsán is beköszönt a tányérunkon: kevés olívaolajba és sok-sok áfonyás-ibolyás, Tokaji borecetbe konfitálták meg a zöldséget. Az íz mellett ugyanakkor a látvány sem volt utolsó: a színek, az elrendezés, az egyedi textúrák megálmodása tökéletes formába rázta az ételeket. A desszertben a képviselőfánk egy újító koncepciónak köszönhetően kapott sóskaramella mousse-t, így a különböző ám eltérő ízérzékeléseinket hívta elő.

 

A nem mindennapi vacsora megvalósításában azonban nem csak a Brix Bistro konyhai, hanem a felszolgáló személyzetnek is óriási szerepe volt. Az este folyamán magas minőségű kiszolgálással bizonyították, méltán híresek profizmusukról, odafigyelésükről, s nem utolsó sorban kedvességükről. A mentorséf a vacsora végeztél még néhány kérdésünkre válaszolt, amelyben kifejtette: azért szeret vidéki éttermeket meglátogatni, s egy közös főzésben részt venni, mert ahogy most a Brix Bistro személyzete is igazolta: egy kellemes este eltöltéséhez nem csupán egy finom étel szükséges, mind inkább az a hármas egység, melyet a személyzet, a környezet és a gasztronómiai triumvirátusa kínál. A négycsillagos Bonvital Hotel trendi, fiatalosan elegáns éttermében mindez megtalálható.


Legyen részed páratlan gasztroélményekben a konyhaművészet híres szereplőinket társaságában: www.brixbistro.hu

 

szöveg: Kancsalné Takács Bernadett

Aktuális lapszámunk