ETALON/ EGYENSÚLY

2020. 5. szám

 

Feltétel nélküli szeretet, ősbizalom, kötődési kölcsönösség, szimbiózis. Minden, amit az anyai gondoskodás adhat, egy életre elkísér, ám nem mindegy, hogy e kaotikus világban milyen módszerekkel találunk vissza a nyugalomhoz és harmóniához. Éppen ezt kutatva látogattunk el Hojer Andrea ayurvédikus babamasszázs oktatóhoz, hogy egy különleges baba masszászterápiával ismerkedhessünk meg, mely jóval többet ad, anyának és babának, mint amire elsőre hittük!

 

AdobeStock 28548670 1

 

328924 278819148807872 524083810 o 1 1

Hojer Andrea

 

Kérlek, mesélj magadról, hogy kerültél kapcsolatba az ayurvédikus babamasszázzsal?
17 évvel ezelőtt kezdődött minden. Levizsgáztam mint gyógymasszőr és aztán nem volt megállás! Elmerültem a masszázsok világában. Egy utazás vette ezzel kezdetét minden értelemben. Nemcsak önmagamat fedeztem fel, de számos kultúrát, országot, hiedelemrendszert egyaránt megismertem. Aztán érdekelni kezdett a várandóság lelki anatómiája és ezen időszak gyermekre gyakorolt hatása. Így jött a képbe először a lomilomi várandós masszázs, majd 2012-ben az ayurvédikus babamasszázs.

 

Hogy ragadatott meg ez utóbbi terület?
Az indiai kultúrával kapcsolatban mindig ambivalensek voltak az érzéseim; egyszerre vonzott és taszított. Két dologban azonban biztos voltam; egyfelől szerettem volna bővíteni a tudásom az anyasággal kapcsolatban, másrészt szerettem volna kielégíteni az Indiához fűződő tudásvágyam. Így adta magát az ayurvédikus babamasszázs területe. Nagyon sok várandós nővel beszéltem. Ismerem az örömeiket, félelmeiket és azt a rengeteg kérdést, ami bennük kavarog. Az ösztöneim pedig azt súgták az ayurvéda egy kapaszkodó, egy mentőöv lehet az anyukáknak.

 

Ezek szerint ezt a fajta masszázst nem a masszőr, hanem maga az anya végzi a bábáján?
Így van, ezzel a módszerrel egy értékes gyakorlati készséget adunk az anyák kezébe, akik alapvetően megnyugszanak, hogy nem egy „idegen” kéz masszírozza a babájukat, hanem Ő maguk sajátíthatják el a fogásokat és mivel ölben masszírozunk, ezért a babának is nyugatató az anyukája közelsége, érintése, illata. Egy fogékony anya nagyon sokat tud profitálni az ayurvéda adta csodálatos lehetőségekből.

 

Miben más ez a típusú babamasszázs?
Leginkább abban, hogy ez több, mint testi masszázs. A foglalkozások alkalmával nem csak masszázsfogásokat tanítunk, hanem bevezetjük őket az ayurvéda világába. A cél, hogy anya és babája közötti kapcsolat elmélyüljön, hogy megismerjék és megértsék egymást. Segít az anyának, hogy visszataláljon az ösztönös énjéhez, hogy magabiztos, kiegyensúlyozott anyává válhasson. Emellett a babamasszázsnak számos egyéb előnyei is vannak, hiszen általa javul a baba vérkeringése, ami különösen fontos a kezdeti időszakban. Jobb lesz a test oxigénellátása, több oxigén jut a sejtekhez, ami elősegíti a jobb emésztést és az izmok ellazulását. Mindazonáltal az érintés hatására azok a babák, akik ayurvédikus babamasszázsban részesülnek szellemileg és fizikailag is fejlettebbek, mint azok, akiket kevesebbet érintenek, simogatnak. Az izmok ellazulásával a baba izületei is lazulnak. A rendszeres masszázs ráadásul megelőzi az emésztési rendellenességeket pl. székrekedés, gázok okozta hasfájás kialakulását és csökkenti a baba szervezetében a stresszhormont. Az ayurvédikus babamasszázs tehát segíti a babát testi-lelki egyensúlyban tartani.

 

Milyen korban érdemes elkezdeni a piciknél ezt a fajta masszázsterápiát?
Alapvetően a köldökcsonk leesésétől már lehetne alkalmazni, Indiában ezt így is teszik, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ez Európában ez még korai, hiszen itt az anyák inkább ésszel nevelnek, mint ösztönből. Így érdemes megvárni azt a nagyjából 3 hónapos kort, amire az anya és babája kölcsönösen megismerkednek egymással. Különösen fontos ez azért, mert egy testtípus-elemzéssel indítunk, amit az anyák nagyjából ebben a korban tudnak biztonsággal megválaszolni. Erre az időre már az anya megismerte a babája étkezési és alvási szokásait. Ám ha nem kezdjük el 6-7 hónapos korig ezt a fajta masszázst, a későbbiekben már nem tudjuk alkalmazni, hiszen túl izgő-mozgó lesz a baba ettől a fejlődési korszaktól. Ám akik időben elkezdik a masszázst, ott akár 4 éves korig is alkalmazzák, hiszen a picik számára ez egy fontos rítus lesz adott időközönként, amit a saját maguk igényelnek egy idő után. Az ezzel kialakítható következetesség pedig megadja az érzelmi biztonságot.

 

AdobeStock 42690253 1

 

Az apukák is részt vehetnek a foglalkozásokon?
Igen, sőt javasolni is szoktam. Az apák gyakran kívülállónak érzik magukat ebben a történetben. Ha ők is megtanulják masszírozni babájukat egy sokkal mélyebb kapcsolat alakul ki apa és gyermeke között és a párját is jobban megérti majd. Szóval, ha egy apuka érzi magában a késztetést, részt vehet a foglalkozásokon.

 

Hogyan képzeljünk el egy foglalkozást és hány alkalommal sajátítható el a babamasszázs?
5 alkalommal találkozunk (Zalaegerszegen belül akár házhoz is megyek) és az egyes foglalkozások kb. 1,5 órásak, de ez függ a picitől is. Az első találkozón egy teszt segítségével megállapítjuk a baba és anyukája testtípusát, ami alapján kiválasztjuk a baba számára megfelelő olajat, amit a későbbiekben használunk. A továbbiakban minden foglalkozáson beszélgetünk az ayurvédáról és masszázsfogásokat tanulunk. Megnézzük az anyának milyen típusú a teje, megbeszéljük a pici és anyukája testi-lelki adottságait. Minden foglalkozás anyagát írásban is megkapják a szülők, valamint videót is a masszázsfogásokról.

 

Mit értesz pontosan „testtípus” alatt? Említenél példákat?
Először is fontos, megnéznünk, hogy mely őselemek (levegő, a tűz, a víz, a föld) dominálnak az anyában és a babában, és azok miként dolgoznak az adott személyben, és hogy hatnak egymásra. Ezáltal tudjuk személyre szabni az ayurvédikus módszert. Ez alapján választjuk ki a masszázsolajat is többek között. Csak néhány egyszerű példa; ha az anya teje, „föld” típusú, az rendkívül tápláló és zsíros a babájának, amiből kevesebb is elég, ha az anyának egy levegő típusú teje van, az bélmozgást okoz a babánál, aki egész egyszerűen ettől hasfájós, vagy egy tűz típusú tej esetében a baba azért is lehet nyűgös, mert egész egyszerűen szomjas. Fontos ezeket egyensúlyba hozni!

Kinek ajánlod az ayurvédikus babamasszázst?
Annak aki, a testi masszázsnál többre vágyik. Aki szeretné megismerni, ezáltal megérteni babája igényeit. Aki szeretné elmélyíteni gyermekével való kapcsolatát és bizalmát kialakítani. Végül annak, aki kiegyensúlyozott életre vágyik babája születése után is. Ugyanakkor vannak kifejezetten problémás esetek, amikor kiegészítő terápiaként különösen ajánlott ez a módszer. Koraszülötteknek fejlesztő terápiák mellett párhuzamosan alkalmazva nagyon áldásos e módszer, az idegi, a légzési és keringést javító hatások miatt. De szintén nagyon jót tesz, egy hiperaktív babának, egy mozgékony, vagy a rosszul alvó kicsinek, akik ez által, megtanulnak pihenni, mivel a masszázs egyszerűen kidolgozza a stresszhormont a szervezetükből.

 

A járványhelyzet kapcsán van- e esetleg alternatív lehetőség a személyes találkozásokra?
Az idei év különleges, változni és változtatni tanít. Változtam és változtattam én is, így már az ayurvédikus babamasszázs foglalkozások online is elérhetőek. Az online verzióban is ötször találkozunk, élőben, videochaten és kidolgoztam egy módszert, amivel a gyakorlati rész is elsajátítható.

 

Az Ájurvéda India ősi, holisztikus szemléletű gyógyító tudománya, mely az embert a test, a lélek, a tudat és az életvitel megoszthatatlan és kölcsönösen összefonódott komplexusának tekinti. Több, mint 5000 éves tudománya mentes minden vallási irányzattól. Nem a betegségek szimptomatikus megjelenésére, hanem mindenekelőtt az okokra és ezáltal a megelőzésre fókuszál, és a tudatosságra tanít. Jelentése: az Élet tudománya.

Aktuális lapszámunk