ETALON/ DESIGN

2020. 2. szám

 

A beltéri növények átalakítják az enteriőr hangulatát és struktúráit, javítják a levegő minőségét, nyugtató hatással bírnak és csökkentik a zajszintet. Most, hogy életünk színterei az otthon falai közé szorítkoznak, a zöldek még nagyobb jelentőséggel bírnak. Íme, az etalon személyes kedvencei és azok rövid útmutatója;

n1

 

Számtalan fajta kínálkozik, ám a növények gondozásán túl, otthoni körülményeink is meghatározzák azok sorsát!

 

 

Pénzlevelű pilea (Pilea – peperomioides)

n4

 

A növény a hosszú, vékony szárakon ülő, érme alakú leveleinek köszönheti a nevét. A levelek formája a pénzérméket szimbolizálja. A feng shui szerint minél dúsabb levelű növényt választunk, annál biztosabb, hogy szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Ez a különleges szobanövény imádja a világos helyeket. De a (fél)árnyékot is tűri. Ám, aki hisz a babonákban tegye a lakás északkeleti részébe, ami a befektetés területe, vagy a délkeletibe, ami a gyarapodásé. A pilea egyszerűen gondozható, szereti, ha a földje mindig nedves. Nem mérgező, emiatt gyerekszobába jó választás, így a lakója már piciként megszokja az élővilág megfigyelését. 

Pöttyös levelű begónia (Begonia – maculata)

n5

 

A Brazíliában őshonos pöttyös levelű begónia igazi vidámságot csempész az otthonunkban. Ugyan ritka növénynek számít, és kevés helyen lehet beszerezni, ám cserébe lenyűgöző sötétzöld levelekkel ajándékozza meg gazdáját, melynek felső oldalát feltűnő, világos pöttyök, alsó oldalát sötétvörös színezi. A pöttyös levelű begónia a világos vagy félárnyékos helyeket, valamint a 20 °C körüli hőmérsékletet kedveli. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a földlabdájának állandó nedvességéről.

Lenyűgöző könnyezőpálma ( 'Monstera Monkey Leaf')

n6

 

A könnyezőpálma eredeti élőhelye Közép-Amerika dzsungele. Egzotikus kinézete mellett nevét a levélcsúcson megjelenő vízcseppekről kapta, melyek rendre megjelennek a szív alakú növényen. A jellegzetes trópusi tájakat idéző, nagy levelű növény vonzza a tekintetet. Bármely helységben nagyszerű társunk és lenyűgöző zöld dekoráció lesz. Nagy cserépben elhelyezve szép bokorrá fejlődik. Ahogy a Monstera Monkey laef is, mely izgalmas keveréke a megszokott, futó filodendronoknak és a jól ismert könnyezőpálmának. Levelei mélyen karéjosak, hullámos szélűek, és fényesek, különlegessége, hogy függeszthető cserépbe is ültethetjük. Előnye, hogy kiemelkedően tisztítja a levegőt a környezetében. A növény azonban magas páratartalmat igényel. Földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, anélkül, hogy vízben állna. Hetente legalább egyszer permetezzük vízzel a leveleket. Ezzel megelőzhető azok széleinek kiszáradása. A könnyezőpálma igazi árnyékkedvelő növény, ezért ne tegyük napos helyre.

Matt pozsgás növény (Senecio cephalphorus)

n7

 

Matt zöld, húsos szerkezetű levelek jellemzik a Senecio cephalphorus névre keresztelt pozsgás fajtát, mely a mostoha környezeti viszonyokban is képes pompás formában maradni. Jellegzetessége, hogy a levelei körkörös mintázatban, felfelé és oldalra állnak. Gondozása pedig gyerekjáték! Jól tűrik a szárazságot, emiatt fontos, hogy ne öntözzük túl, sőt a legjobbat akkor tesszük, ha földjüket hagyjuk néha kicsit kiszáradni. Szeretik a bőséges fényt, emiatt akár közvetlen napfényre is helyezhetjük őket. A matt pozsgás növényekben tehát sok örömünk és kevés erőfeszítésünk lesz!

Anyósnyelv (Sanseviera) 'Laurentii' XL

 

n2

A Sansevieria az agávefélék családjába tartozó egyszerű, mégis bájos növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik. Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak. Ez a pozsgás növény nagyon egyszerűen gondozható, mindössze három hetente egyszer kell öntözni. A növény nem bírja a túl sok vizet vagy a fagyos hőmérsékletet, ellenben a sárga szélű változata csökkenti a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét. Helyezzük világos helyre úgy, hogy ne érje közvetlen napfény, levelei így a lehető legzöldebbek maradhatnak.

KÖNYVTIPP:

Szobanövények gondozása (Kay Maguire)

n3

 

Mely növények kényesek, s melyek szinte elpusztíthatatlanok? Melyik fajnak mennyi vízre és napfényre van szüksége? Mit kezdjünk a növényeinkkel, ha nyaralni megyünk? A Szobanövények gondozása megadja e kérdésekre a választ. Leírja, hogyan válasszuk ki az otthonunk adottságainak megfelelő fajtákat, s azt is, miként tehetjük lakhelyünket otthonossá a növényeink számára is. A Királyi Botanikus Kert szakértői által jóváhagyott mű kézikönyvként forgatható - legyen szó látványos kaktuszokról, pozsgásokról, szakálbroméliákról, levél- vagy virágos dísznövényekről. Részletes útmutatásokat nyújt a növények kiválasztásával, ültetésével, táplálásával és szaporításával kapcsolatban. Több mint 75 népszerű faj leírását is tartalmazza, valamint 12 lenyűgöző ötletet ahhoz, miként tudjuk otthonunkban látványosan elrendezni a növényeinket.

Botanika a lakberendezésben

n8

A tavasszal uralkodó botanikus trend a lakberendezési kellékeket is megzabolázza. Egész falfelületek borulnak zöld ornamentikába, fonott bambuszkosarak követelnek helyet a lakásban, monumentális levelek borítják a függöny matériákat, egzotikus kavalkád és akvarell hatású virágminták rajzolódnak a terítőkön, asztali futókon és díszpárnákon!

szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, fotó: Adobe Stock, Pinterest, Harlequin

 

 

Aktuális lapszámunk