ETALON/ KINT ÉS BENT

2020. 5. szám

 

Amikor egyre rövidebbek a napos órák és egyre hosszabbak a sötét éjszakák, örvendeztessük meg magunkat a fények hangulatfokozóival. A jól kialakított világítási rendszerek térformáló hatásával a kevésbé előnyös adottságú helyiségek is új optikai keretet kaphatnak. Áradjanak otthonunkban a lágy hangulatvilágítások és az erős, fókuszált fények! Ne féljünk a hibrid megoldásoktól, a szoborszerű formáktól és az innovatív okosrendszerektől! Ám egy enteriőr megtervezésekor pontos tudással kell rendelkezzünk a leendő fényforrások téralkotó szerepéről, helyéről, sőt, ideális esetben magukról a lámpatestekről ahhoz, hogy otthonunk mindig a legjobb fényében tündökölhessen!

 

f5

 

Tér és funkció a világítás nyelvén

Hogy kényelmesen tevékenykedjünk a konyhapultnál, vagy dolgozzunk az íróasztalnál, olyan irányított fényforrás szükséges, amely megfelelőn világítja meg a munkaterületet. Más megközelítést igényel a hálószoba vagy a fürdő kialakítása - itt a pihentető légkört a falikarokból, éjjeli lámpákból szűrődő, meleg fények adják. A legösszetettebb feladat azonban kétségkívül a nappaliban zajló, megannyi tevékenységhez alkalmazkodó világítás megtervezése.

 

f1

 

Függesztékek aranykora

A napjainkban kapható függesztékek szimpla jelenlétükkel is emelik az enteriőr fényét! Stílusuk, formaviláguk, anyaguk olyan széles skálán mozog, hogy mindenki talál a lakóterével harmonizáló darabot. A filigránabb lámpák előnye, hogy alkalmazható egyesével, vagy csoportba rendezve. Az art deco hagyatékát képezik a gömbökben végződő, többágú függesztékek, de népszerűek a fémes eleganciával bíró darabok is. Ha a tér megengedi, választhatunk gigantikus átmérőjű lámpaernyőket, decens világító korongokat vagy filigrán fémcsöveket, füstüvegből készült modelleket, vagy többszögletű, már-már szoborszerű darabokat egyaránt.

 

f2

 

Amikor a fény a falakat is újrarajzolja

A rejtett világítás játékosságot és biztonságos nyugalmat ad a tereknek és kétségtelenül újradefiniálja a falakat. A süllyesztett LED-es fényforrások nem hivalkodnak, hanem eggyé válnak az enteriőrrel, a falak találkozásánál beszűrődve hozzák ki az otthon minden szegletéből a legtöbbet. A lineális vagy vízszintes régiókban hosszan nyújtózkodó meleg LED csíkok kiváló eszközök egyes falszakaszok kiemeléséhez, szemünk irányításához. Különösen fontos ez az intim zónákban, mint a háló, a fürdőszoba, vagy a kevesebb természetes fényt kapó helyiségekre, akárcsak a lépcsőházak, előterek, mennyezetek, falfülkék.

 

f3

 

Nemcsak szép, de okos is

De a modern otthon elmaradhatatlan kellékei a leginnovatívabb fényvezérlési rendszerek egyaránt, melyek a kényelem mellett energiatakarékosak, mi több, huzamosabb távollétünk alatt jelenlét szimulációval tartják távol a betolakodókat. Játszhatunk a fényerővel, színekkel és a több célra használt helyiségeket mindig az éppen aktuális funkcióhoz igazítva tehetjük ideálissá.

 

f4

 

Szöveg: Kiszely Noémi

Fotó: Tomi Dixon, Foscarini, Zambelis

Aktuális lapszámunk