ETALON/ ADRENALIN

2020. 4. szám

 

A fallabda, azaz squash, egy népszerű sportág, mely az állóképesség javítása mellett kiváló stresszoldó is egyben. Bármely napszakban is pattogjon a labda, a felfrissülés, az egészséges fáradság, no és a másnapi izomláz garantált. Senki ne tétovázzon, ha nem csupán fizikai erőnlétét, hanem mentális egészségét is fel szeretné turbózni! A Sárvár Aréna ajtaja nyitva áll: a pályák koordinátorával és szakmai vezetőjével, a Magyar Fallabda Szövetség Felnőtt Férfi ranglista 31. helyén álló fallabdázóval, Fitos Krisztiánnal beszélgettünk a sportág megítéléséről.

 

squash

 

Mit tapasztalsz? Mennyire nyitottak az emberek a fallabda iránt?
Ez a sportág körülbelül 40 éves múltra tekint vissza hazánkban, az egyik legdinamikusabban fejlődő labdajáték. Bár népszerűsége egyre nő, mégis, sokan még pálya közelében sem jártak, nem próbálták ki a squash-t, pedig egy olyan ütősjátékról van szó, melynek alapjait – ha belegondolunk - már gyerekkorunkban is előszeretettel űztük a különböző mozgásformákban.

Te miként csöppentél bele „ebbe a világba”?
Abszolút egy véletlennek köszönhetően. Gyerekként teniszezni jártam, édesapám és a testvérem pedig fallabdáztak. Az egyik edzésre a bátyám nem tudott elmenni, így én ugrottam be helyette. Azonnal beleszerettem ebbe a sportba. A teniszből fakadóan az ütős játékhoz már volt érzékem, így abbahagytam azt, és intenzíven elkezdtem a squash-al foglalkozni. Egy év után már amatőr versenyekre neveztem, majd idővel életcélommá vált, hogy fallabda pályákat üzemeltessek. Évekkel később jött a hír, hogy a Sárvár Aréna megnyitja a kapuit a fallabda felé, így kapva az alkalmon, megpályáztam a lehetőséget, amit megnyertem, így elértem azt, amire a legjobban vágytam. Az pedig egyértelmű volt, hogy itt nem lehet megállni. A jövőben szeretném megvalósítani a legnagyobb álmom, hogy egy Üvegpályás versenyt tudjak elhozni ide Sárvárra, ahol hazai és külföldi játékosok is megmérettethetik magukat,de nem tettem le arról sem, hogy Zalaegerszegre is visszahozzam a squash kultúráját és szeretetét, ami évek óta eltűnt már a városból.

 

fitosk

Fitos Krisztián

Hogy fogadta a régió a squash pálya adta lehetőségeket?
Szerencsére meglepően sokan érkeztek hozzánk a nyitást megelőző nyílt napunkra és ez a lelkesedés azóta is tart. Nyilván a jelenlegi járványügyi helyzetben az emberek óvatosabbak, ettől függetlenül problémamentesen üzemelünk május 10-e óta, kiemelten figyelve a higiéniai előírásokra.

 

Mi ennek a sportnak az esszenciája?
Amellett, hogy főként a változatos, dinamikus mozgások a jellemzőek, elképesztő koncentrációt igényel. A fallabdázás rendkívüli módon fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt, az egy órás időintervallum pedig az aktivitási szintet. A szervezetünkben termelődő adrenalinnak köszönhetően éberebbé, aktívabbá válik a mozgásunk, így a sport mentális egészségfejlesztő hatása nem is kérdés.

 

A stresszes életvitelt folytatók számára akkor kötelezővé is tehetnénk ezt a sportágat…
Sokan azért szeretik, mert a mindennapi szellemi terhelésüket a fizikaival kompenzálni tudják, ugyanakkor a labda falhoz ütése egyértelműen stresszoldó hatású. Jóleső érzéssel tölti el a vendégeinket az egy órás pályahasználat, egészséges fáradtsággal és széles mosollyal távoznak. Szóval a kérdésedre a válasz: igen.

 

Milyen korosztály számára ajánlanád?
Ez a sportág többféle korcsoportnak is kedvez. Lehetőséget kínálunk egyéni játékra, páros, illetve csoportos edzésre is. A korosztállyal kapcsolatban azt mondanám, hogy ez a sportág kortalan. Gyermekek esetén 7 éves kortól ajánlott, hiszen mint minden sport esetén, a rendszeresség, a mozgás öröme hatványozottabban jelenik meg. De ugyanez igaz a fiatal korosztály, középkorúak és idősebb vendégeinkre is.

 

Van kizáró ok?
Sokan azt gondolják, hogy a túlsúly alapjaiban zárja ki a squash-t, hiszen ahogy a labdának, úgy a sportolónak is szó szerint „pattognia” kell a pályán, ám ez fejben dől el. Jómagam jelenleg is pajzsmirigy alulműködéssel élek, minek eredményeképpen, amikor elkezdtem fallabdázni, közel 120 kilogrammot mutatott a mérleg, közel sem voltam sportos alkatúnak mondható. Ez ma már csak emlék, az akaratomnak köszönhetően megtanultam, hogy nincs lehetetlen, hiszen ha akarjuk változást és teszünk ezért, akkor elkerülhetetlen a siker.

 

Ahogy az előbb említetted a gyerekeket, ma már fontos szerepet kap, hogy a fiatal korosztály életében is mindennapos szerepet játsszon a sport…
Igen, nagyon fontos lenne, hogy minél korábban szerettessük meg gyerekekkel a mozgást. Ez nem csupán a tanulmányi eredményükre, hanem egészségükre is kiemelkedően hat. Éppen ezért a jövőben tervezek egy sportnap sorozatot indítani, ahová Sárvári és Zalaegerszegi iskolákkal együttműködve, szeretnék minél több diákot meghívni, hogy az aréna adta lehetőségek alapján minél több sportágat megismerhessenek és kipróbálhassanak.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Adobe Stock

Aktuális lapszámunk