ETALON/ ADRENALIN

2020. 4. szám

 

Magyarország legnyugatibb városában, Szentgotthárdon, a szlovén és osztrák határ közelségében fekvő településen a merészebb, valódi élményekre szomjazók betérhetnek egy igazi adrenalin eufóriára. A St.Gotthard Paintball pályák tulajdonosával, Kovács Tamással arról beszélgettünk, milyen élményekkel gazdagodhatunk az 5 órás játékidő során…

 

paintball

 

Mennyire népszerű ez a sport?
Világszinten a paintball az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág, kis hazánkban – bár emelkedő a tendencia – a népszerűsítésére azonban még jócskán szükség van. Alapjaiban véve férfias sportról van szó, ám például Ausztriában meglepően elterjedt és a hölgyek körében is közkedvelt játék. Azt tapasztaljuk, hogy főként távolabbról érkeznek hozzánk a csapatok, éppen ezért szeretnénk a helyiek figyelmét is felhívni a paintball nyújtotta élményjátékra.

 

Kulcsszó az élmény. Ebben rejlik a játék különlegessége?
A mai napig, akárhányszor veszek részt egy-egy „ütközetben”, ugyanazt az izgalmat, ugyanazt az adrenalint kapom. Mondhatnánk azt is, hogy a játékidő alatt egy egészen más világba csöppenünk, mely pár órára teljesen kikapcsolja a gondolatokat az aktuális problémákról, felszabadító, s egyben felemelő érzést ad. Az öt órás játékidő alatt a sok guggolás, kúszás, mászás, hajolgatás eredményeképpen nem kizárt, hogy másnap egy kellemes izomlázzal és persze néhány apró kis kék folttal ébredünk.

 

Akkor nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is jólesően elfáradunk?
Egyrészt igen, hiszen a játék komoly koncentrációt igényel, másrészt sikerélményt is ad, amelyre – főként a mai világban – szomjaznak az emberek. A csapatjáték közös gondolkodásra, kooperációra sarkallja a résztvevőket, ezáltal erősíti a baráti, munkahelyi kapcsolatokat.

 

Ezek szerint mondhatjuk, hogy csapatépítő „tréningnek” is kiváló?
Ahogy nem ritkák a legénybúcsús játékok, úgy cégekkel is kapcsolatban állunk, és a csapatépítés élményét is kínáljuk. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan kollégák kerülnek egy teambe, akik valójában nem kedvelik egymást, ám a csapatjáték ráveszi őket a közös gondolkodásra, így közös élményben lesz részük. Ez már oldja a közöttük lévő feszültséget, s hatékonyabb együttműködésre sarkallja őket a hétköznapokban.

 

A három pálya között egyidejűleg folyhat csapatjáték?
Minimum 8 fős csapatokat fogadunk, de minél többen érkeznek, annál izgalmasabb és érdekesebb a játék. A pályák mérete mindezt lehetővé teszi. Bár a fix foglalások egy-egy adott pályára vonatkoznak, előfordul az átjárhatóság ezek között.

 

Ahogy mesélsz a játékról, az jut eszembe, hogy a fiatalok előszeretettel élnek a virtuális játékok világában, miközben a saját bőrükön tapasztalhatnának meg egy-egy élethű helyzetet…
Maga az érzet ugyanaz, ezáltal is válik valódivá a játék. Ott tényleg figyelned kell arra, hogy nehogy eltaláljanak a festékgolyókkal, ugyanakkor koncentrálni kell az ellenfél legyőzésére is. A XXI. század egyik legkényesebb kérdése, hogy a gyerekek a kütyükkel a kezükben léteznek és a kontroll hiányának következményeként elszakadnak a külvilágtól, a természettől. Nálunk az online világ helyett egy ízig-vérig valós közelharcban mérettethetik meg magukat. Az alsó korhatár 14 év (ehhez szülői beleegyezés szükséges), felső azonban nincs. Egy ausztriai család példáját említve: a 78 éves nagypapa szó nélkül játszotta végig az 5 órás játékidőt, s azóta már többször is visszatért hozzánk.

 

Mit üzennél azoknak, akik hezitálnak?
Azt gondolom, a legnagyobb probléma abban rejlik, hogy elfelejtünk élni, elfelejtünk élvezni az életet. Magyarországi tapasztalat, hogy sokszor a 8 fős csapatot is nehéz összeszervezni, nincs olyan mértékű baráti összetartás, mint nyugati szomszédainknál. Akik még gondolkodnak, hogy kipróbálják-e a játékot, megnyugtatnám őket, hogy biztonságos sportról van szó: professzionális eszközökkel, védőfelszerelésekkel dolgozunk, alapos pálya-és játékbemutatást kínálunk a hozzánk érkező vendégeinknek. A már kiesett játékosok kényelmes pihenőhelyeken tudnak kellemesen elbeszélgetni sorstársaikkal. A találat egy enyhe, csípésszerű érzéshez hasonlít, azonban sokan a játék hevében, az adrenalin hatására észre sem veszik. Ezt a sportot nem lehet megunni, mindig új, mindig változatos, hiszen két egyforma, ugyanolyan szituáció nem fordulhat elő.

 

TUDTAD?
A paintballnak többféle játékmódja és szabályrendszere létezik, játszható épületben és szabadtéren egyaránt. A népszerű sport során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni, melyek tulajdonképpen gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. A fegyvereket azonban nem puskának hívják, kerülendő a játék durvaságát sugalló nevet, hanem a nevük marker, ami angolul annyit jelet: megjelölő. A sport eképesztő népszerűségét mutatja, hogy amerikában több, mint 10 milióan űzik. Statsztikák szerint kevesebb sérülést okoz, mint a tenisz.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Adobe Stock

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk