ZALAEGERSZEG/

2021. Szeptember-November

 

A járvány árnyékában sem hanyatlik Zalaegerszeg gazdaságfejlesztése. Sőt számos nagyberuházás munkálatai folytatódtak, és megannyi fejlesztés indul útnak a zalai megyeszékhelyen. A közeljövőben 12 BERUHÁZÁS 118 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN, 1500 ÚJ MUNKAHELYET TEREMTVE VALÓSUL MEG!

 

zeg1

 

„Zalaegerszeg az elmúlt években gyarapodó várossá vált, meghatározó ipari fejlesztések valósultak meg, illetve vannak jelenleg is folyamatban”- fogalmazott a város első embere, Balaicz Zoltán Polgármester. „Fontos, hogy az itt élők azt érezzék, a fejlődés következtében az ő életük, mindennapjaik is jobbá válnak. Ennek megfelelően céljaink között szerepel, hogy a városfejlesztés jegyében folyamatosan újuljanak, illetve épüljenek utak, járdák, parkok szépüljön a városkép, továbbá, hogy folytatódjanak a nagy beruházásaink, részben a Modern Városok Program, illetve mellette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Az elmúlt 7 évben több mint 4 ezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, a regisztrált álláskeresők száma pedig 3 százalékra csökkent. De nincs megállás, noha a pandémia, illetve nyomában a gazdasági világválság némileg felülírta elképzeléseinket számos új beruházás indult el, vagy kezdődik meg hamarosan. A következő években ezres nagyságrendben jönnek létre újabb munkahelyek. Mindezt segíti az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, a szakképzés és az egyetemi képzés erősítése, valamint a városban zajló számos egyéb beruházás.”- folytatta Balaicz Zoltán Polgármester.

Az eredeti tervek szerint jól halad a járműipari tesztpálya építése, ami máris több más fejlesztést vonz a városba. Ide tartozik Zalaegerszeg történetének legnagyobb ipari beruházásaként épülő német Rheimetall óriásvállalat 30 ezer négyzetméteres gyára a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya melletti 40 hektáros területen, mely mintegy 60 milliárd forintos beruházással valósul meg. A gyár 2023-ra készül el, ezzel 500 új munkahelyet teremtve. A beruházás jelentős hatással lesz a város gazdaságára, szakképzésére és felsőoktatására, hiszen további beszállítók telepednek majd le, innovációs programok indulnak, egyúttal jelentősen- közel évi egymilliárd forinttal - növelve 2023/2024-től az önkormányzat adóbevételét. Ezt pedig a városi fenntartású bölcsődékre, óvodákra, rendelőkre, idősotthonokra, utakra és egyéb fejlesztésekre tudja majd fordítani a város. Mindemellett zajlanak a Science Park programhoz kapcsolódó építkezések, tehát erősödik a kutatás-fejlesztés is. Újabb, immár a harmadik ütemmel bővült az Inkubátorház. Az év első felében pedig hivatalosan is megerősítette a városvezetés, hogy a német HHLA (Hamburger Hafen und Logistik) cégcsoport részeként működő METRANS óriásvállalat Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálját és logisztikai központját építi meg Zalaegerszegen. Ezzel pedig több mint 30 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, amely közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt pedig akár 500 új munkahely is létrejöhet a térségben. A szeptember 9-én megrendezésre kerülő ünnepélyes alapkőletételt követően pedig elkezdődik a beruházás, amely 2023-ra készül el.

 

zeg2

 

„Ahhoz azonban, hogy helyi munkaerő is a cégek rendelkezésre állhasson, meg kell erősíteni a szakképzést, ennek jegyében megújul a Ganz-szakközépiskola is. 646 millió forintos beruházás keretében készül a duális szakképző központnak helyet adó 1400 négyzetméteres üzemcsarnok, mely szakmai képzéseknek és átképzéseknek ad majd helyet. Erős felsőoktatási háttérre is szükség van, ezért a Pannon Egyetem létrehozta a Zalaegerszegi Egyetemi Központot.” – hívta fel a figyelmet Zalaegerszeg Polgármestere.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk