OÁZIS/

2021. Szeptember-November

 

Amint beköszönt az új évszak, hajlamosak vagyunk becsukni magunk mögött az ajtót, és áprilisig ki sem lépni a kertbe. Pedig a természet ennél jóval többet tartogat a számunkra. Az őszi nap szívünket, lelkünket melengető, kedves mosolyához elég lenne csak egy egészen picit hozzátennünk, hogy kedvet érezzünk újra hosszasan töltődni a teraszunkon, balkonunkon egy kávéval vagy roséval a kezünkben. Ahhoz a bizonyos ’egészen picihez’ pedig a recept nagyon is egyszerű: egy adag szép őszi időjárás, egy csipetnyi kerti munka (mely minimális ráfordítást igényel), néhány inspiráló tárgy és élénken virágzó, buja zöld levelű, vagy bájos bogyós termésű zöld melyekkel update-elhetjük az egynyári leszáradt fajtáinkat, nem utolsó sorban pedig egy puha pléd a csípősebb napnyugtákhoz.

 

oazis1

 

Itt az idő előkészíteni a kislapátokat, kihozni a faházból a tavaszról megmaradt virágföldünket és indulhat is az őszi kertszépítés.

 

oazis2

 

Az ŐSZI FAJTÁK KALAUZA AZ ÖRÖKZÖLD KERTÉSZET

 

• Virágládáinkban már nem biztos, hogy „gőzerővel dolgoznak” tavasszal beültetett egynyári virágaink. Némelyik levirágzott, vagy gyérebben virágzik, esetleg színét veszítette. Érdemes kicserélnünk az ilyenkor már elérhető mini-, vagy kerti krizantémokra, a kora ősztől nagyon sokáig virágzó csarabokra, vagy pici örökzöld veronikacserjékre, melyek közül sok virágzik is ilyenkor.

 

oazis3 2

 

• A törpe örökzöldek is nagyon szép, változatos őszi képet mutatnak. Ha olyan növényekre vágyunk, melyek valóban egész éven át tarkítják a kertünket, akkor jó választás a sárga-tarka-, vagy zöld-fehér lombozatú kecskerágófajta, mely tényleg kiszínezi sziklakertünket, virágládáinkat. Ráadásként télre még egy kis piros színt is öltenek magukra.

 

• Olyan hosszan virágzó törpe örökzöld nincs még egy, mint a késő ősztől áprilisig nyíló örökzöld erikák. Választhatjuk piros, rózsaszín, vagy fehér virágszínben is. Mivel nem túl igényes, beültethetjük a ládákba, sziklakertünkbe, rézsűbe. Éppen úgy szépen fog fejlődni a tűző napon, mint a kissé árnyékosabb helyeken és minden jobb kerti talajban.

 

• Lombhullató cserjéink napról napra megörvendeztetnek bennünket az egész ősszel folyamatosan változó levélszínükkel. Örök kedvencek pl. a varázsmogyoró, a mézalmácska, cserszömörcék, díszcseresznyék. Zöldből indulva a sárgán át a narancs, piros és bordó, mind előfordul a leveleiken.

 

• A kecses, szeldelt levelű japán juhar fajták most mind új arcukat mutatják. Közülük, amik nyáron bordók, pirosak voltak, most narancsba hajlanak, a zöldek vörösek-, vagy narancssárgák lesznek.

 

oazis3

 

• A bugás-és kerti hortenziáinkkal, melyek már nyár óta töretlenül nyílnak és virágaik (amik valójában felleveleik és nem a viráguk) színe a fagyokig változnak folyamatosan, más teendőnk nincs, mint gyönyörködni a szépségükben.

 

• Nagyon sok cserje, törpecserje nevel őszre színes bogyókat. A madárbirs piros bogyói, a tűztövis narancs, vagy sárga bogyói, vagy például a kis piros termésű fajdbogyó mind-mind az ősz színeit hozza el a kertünkbe. Ők is a napsütést kedvelik, annak segítségével változtatják színüket bogyóik amolyan minden tekintetet vonzó, élénk tónusokra.

 

• Bár a kislapát ehhez már lehet, hogy nem lesz elég, de ilyenkor érdemes csemegézni a kertészetekben nagy választékban kapható földlabdás örökzöldek közül. Ugyanis ár-érték arányban ezek a leginkább gazdaságosak és biztos, hogy frissen kitermelt növényekkel találkozunk. Itt ne csak a sövénynek beültethető nagy tujákra, ciprusokra gondoljunk. Sokan nem is tudják, de csodaszép törpefenyőket, törpe gömb tujákat, oszlopos tiszafákat és még sokféle olyan mini örökzöldet kaphatunk földlabdás kivitelben, melyek kisebb kertekben, vagy kaspóban, sziklakertben is megférnek, viszont ahhoz már elég nagyok, hogy „azonnal kész kertet” alakíthassunk ki belőlük.

Ne adjuk meg magunkat a megszokott őszi bezárkózásnak, irány ki a szabadba! Új illatok, új ízek, új színek költöznek a természetbe. Fedezzük fel az új évszak ezer arcát! A kertben eltöltött idő nem csak hasznos lehet, hanem mindenek előtt egészséges, testnek és léleknek egyaránt.

 

oazis5

 

1. Függő lámpa, Butlers; 2. Kerti fotel, Ikea;
3. Párna, Butlers ; 4. Váza, Butlers;
5. Locsolókanna, Butlers; 6. Szizálszőnyeg, Butlers;
7. Üvegkancsó pohárral, Butlers; 8. Tál, BUTLERS;
9. Tűzrakóhely, Beliani; 10. Függőkaspó, Jysk;
+1 Bálint György – Szívügyünk a kert c. könyv, Libri

 

oazis6

 

 

EGÉSZ ÉVBEN A KERTBEN

 

Attól, hogy beköszöntött a hűvösebb idő még nem kell a kertet kizárni a lakásból! Aki az év minden napján csodálná a növényeket, élvezné a beáradó fényt és a csodás napenergiát, vagy csak úgy elvonulna egy könyvvel a kezében, emellett a terasza vagy a kertje adottságai megengedik, építhet akár földig futó üvegekkel övezett téli kertet, ahol nemcsak a zöldek, de mi is jól érezhetjük magunkat! Ez esetben fontos szempont, hogy a vázszerkezet jól harmonizáljon az épület egyéb elemeivel. A függőleges üvegezést ultramodern toló és nyíló falakkal, üveg harmonikaajtókkal, vagy fix felületekkel is megoldhatjuk, a hőmérsékletet pedig számtalan árnyékolási megoldással, tetőszellőzőkkel, hősugárzókkal, elektronikus klíma és légcsere szabályozássál is megvalósíthatjuk. A télikert ráadásul remek terep arra, hogy kinyilatkoztassuk a stílusunkat, ízléses színtézisbe egyesítve a rusztikus és nomád elemeket a modern iránnyal. Egy ilyen oázisban változatos növényvilágot alakíthatunk ki, egyfajta védett, botanikus kertet létrehozva. Törekedjünk, a természetes anyagok használatára, vegyítsük a fát a kövekkel, ültessünk illatos virágokat hozó citrusféléket. Szeretni fogja az áradó fényt és a védett üvegházhatást a törpepálma, a leander, az agávé, de népesíthetünk fikuszokat, könnyezőpálmákat, flamingóvirágokat, papagájvirágot és murvafürtöket vagy a legkülönbözőbb aszparáguszfajtákat is.

 

oazis7

 

Fotó: Salesground.org, Solarlux

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk