ETALON/ ZALAEGERSZEG

2020. 6. szám

 

2020. Egy év, melyre mindenki nagy reményekkel tekintett, s mely végül sok kiábrándulást tartogatott. A gazdaság, az egészségügyi szektor, a magánszféra mind-mind megszenvedte a kialakult krízishelyzetet. Történelmi pillanatokat élünk meg, mely nem csupán helyi, hanem globális szinten reformálja át az egész világot. A nehézségek ellenére azonban a megyeszékhelyen változatlanul folynak a beruházások és létesülnek újabb és újabb gazdasági kapcsolatok. Bár a jelen sok nehézséget tartogat, a jövő azonban éppen most épül. Áttekintésünk a Zalaegerszegen zajló fejlesztésekre fókuszál.

 

z2

 

z3

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

A korlátozó intézkedések - bár megálljt parancsolnak-, mégsem marad pezsgés nélkül a város. A megyeszékhely több pontján is látványos beruházási munkák folynak. Talán az egyik legmarkánsabb változást az új uszoda és városi strand építése mutatja, mely – az ütemtervében foglaltak alapján - 2022-ben vehető majd birtokba. Modern külsőt kapott számos épület a város több pontján, így például a Kvártélyház, a Levéltár, a Liszt Ferenc Általános Iskola, a Göcseji Múzeum, mely egy új épületszárnnyal is kibővül. Ugyancsak felújításra került a Dózsa György Általános Iskola külső homlokzata, és már folyamatban vannak az intézményhez tartozó új tornacsarnok építési munkálatai is. Jelenleg is zajlik a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Göcseji Falumúzeum modernizálása. Zalaegerszeg vezetése mindig is kiemelt figyelmet szentelt a környezetvédelemnek, nincs ez másképp ebben az évben sem: a klímavédelmi program keretében továbbra is az energiatakarékosság jegyében születnek stratégiai lépések. Ide kapcsolható a Gébárti-tó környezetének fejlesztése is, melynek szépsége ösztönző erővel bír. A természet szeretete mellett a testmozgás, a sportolás lehetőségét is megteremti a város. Elkezdődött ugyanis Alsóerdőn az új szabadidőközpont kialakítása, ugyanakkor egy új, multifunkcionális sportcsarnok tervezése is időszerű. Útépítés szempontjából büszkeség a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megvalósulása. Új épületegyüttessel, vívóteremmel egészült ki a Mindszenty iskola, valamint a helyi termelői és kézműves piac alapkőletételére is sor került. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor jövő év elején a duális szakképző központ is megépül, mely a városban működő vállalkozások és a kormány együttműködésének köszönhetően lehetőséget kínál, hogy a diákok ne csak mély elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek. Mindehhez a helyi kisvállalkozások is segítséget nyújtanak. A gazdaságfejlesztést inspiráló járműipari tesztpálya folyamatosan újabb és újabb funkciókkal egészül ki. Az Északi Ipari Parkban hamarosan elkezdődnek a - szeptemberben bejelentett - gigaberuházás kezdeti munkálatai, melyek a Rheinmetall óriásvállalat nevéhez fűződnek. A tervezőasztalon pedig már a Hevesi Sándor Színház felújításának tervei, valamint a volt MMIK helyére megálmodott Konferencia és Rendezvényközpont látványterve is szépen rajzolódnak. Idén ünnepeltük városunk 135 éves jubileumát, ezért örökségeink állapotának rekonstruálása is fontos napirendű pont a városfejlesztés életében. A városrehabilitációs program keretében zajlik, többek között a Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása, jelenleg is kivitelezés alatt áll a helyi kézműves piac, jövőre újjáépül a mérlegház. De nemrég döntés született a városépítészeti szempontból kiemelt jelentőségű és történelmileg is értékes épületet, a volt helyőrségi művelődési otthon megmentése kapcsán is. Van ok tehát arra, hogy reményekkel tekintsünk a városunk jövőjére.

 

z1

 

z4

 

z5

 

Különleges adventi időszak lesz az idei. Balaicz Zoltán, a város polgármestere közösségi oldalán felhívja a figyelmet a közösségek összetartó szerepére: „2020 elvette tőlünk az ünnepeinket (a 135 éves városi jubileumot, a ZTE és Trianon 100 éves évfordulóját), a hagyományos rendezvényeinket, jótékonysági programjainkat, adventi készülődésünket és fesztiváljainkat. Elvette a közösségi életet, a városrészi együttléteket, a személyes találkozásokat és beszélgetéseket, a civil szervezeteink, ifjúsági csoportjaink és idősklubjaink egymást erősítő találkozóit. Most mindennél fontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra, hiszen a korlátozások miatt komoly veszélyt jelent az elmagányosodás, illetve a családi és baráti kapcsolatok lazulása”- mint azt említi, közösen kell cselekednünk, hiszen türelemmel, sok munkával és következetesen lehetünk képesek a személyes emberi kapcsolatainkat és az értékes közösségeinket újra helyreállítani!

 

z6

 

z7

 

Idén bár elmarad a már jól megszokott adventi forgatag, a hagyományos Egerszegi Advent, egy új kezdeményezésnek hála, a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület jóvoltából megszületett a “Magna Hütte - Advent Zalaegerszeg” online esemény. A szervezők célja, hogy az elrabolt pillanatokat igyekezzenek pótolni, mindezt teszik kulturális műsorokkal, bejelentkezésekkel. A helyi vendéglátósok példátlan összefogásának köszönhetően mindenkihez eljuthatnak az adventi időszak feledhetetlen ízei. Erről részletes információk az egyesület honlapján olvashatók. Ennek a nehéz évnek a végéhez közeledvén se feledkezzünk meg azokról, akiknek most még nagyobb szükségük van a támogatásra! A zalaegerszegi, belvárosi Mimosa kávézó 11 órától 19 óráig várja a kirakatban az adventezni vágyókat. Kínálatukból nem hiányozhat a forralt bor, puncs, tea, téli fagyi, mézike és a Czukorka sütemények sem. Mindegyik természetesen elvitelre vásárolható. Aki pedig fogyaszt ezekből a finomságokból, 100 Ft-tal járul hozzá egy tündéri kislány, Lotti gyógyulásához. S hogy a városban ne maradjon el a karácsonyi hangulat, felkerültek a karácsonyi fények és dekorációk, illetve a Városháza előtti téren Zalaegerszeg karácsonyfája emlékeztet bennünket az év legmeghittebb ünnepének közeledtére.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

Aktuális lapszámunk