ETALON/ LENDÜLET

2020. 6. szám

 

Az okostelefonok és a fedélzeti érintőképernyők széles körű elterjedésével párhuzamosan egyre hangosabb vita alakult ki az autóvezetők figyelmét elterelő jelenségek, illetve azok veszélyei körül. A Volvo Cars biztonsági szakemberei szerint azonban a figyelemvesztés a mindennapi élet része, és pont a technológiát felhasználva támogathatnánk az embereket a mindennapos közlekedésben.

 

vv1

 

A vállalat saját biztonsági kutatásai és a viselkedéstudomány terén végzett munkássága arra engednek következtetni, hogy ha a megfelelő módon alkalmazzák, az autókba beépített modern technológia alkalmas a vezető figyelemvesztésének aktív mérséklésére, a közlekedés biztonságosabbá tételére, sőt: a sofőrök vezetési képességeinek és koncentrációjának a javítására is. „Könnyű azt mondani, hogy a telefon és az érintőképernyő a modern közlekedés egyetlen és legfőbb átka. A valóságban azonban mára egész életünk egy hatalmas figyelemeltereléssé vált.” – mondta Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonsági központjának vezetője. „Tudjuk, hogy az emberek nem szántszándékkal veszítik el a koncentrációjukat, ám ettől még megtörténik. Késésben vagyunk az óvodába, stresszes a forgalom. Vagy egy pocsék nap után indulunk haza a munkából. Mindez befolyásolja az autóvezetők teljesítményét.”

 

vv2

 

„Az a helyzet, hogy az emberek kapcsolatban kívánnak maradni barátaikkal és családtagjaikkal, menet közben is dolgozni és szórakozni szeretnének. A figyelemelterelésre pedig mindenki másképp reagál.” – magyarázta Malin Ekholm. „Ezért tehát ahelyett, hogy meg akarnánk változtatni ügyfeleinket, megpróbálunk mi alkalmazkodni hozzájuk. Arra törekszünk tehát, hogy a megfelelő módon használjuk a technológiát, hogy annak segítségével tehessük biztonságosabbá az autóvezetést.”A Volvo Cars a rendelkezésre álló technológiát aktívan arra használja, hogy megbirkózzon a figyelemvesztés veszélyeivel, és ezáltal a létező legbiztonságosabbak közé tartozó autókat építhessen. Az olyan aktív biztonsági rendszerek például, mint az automatikus vészfékező rendszer vagy a kormányzási segédlet olyankor siet a vezető segítségére, ha akár csak a másodperc tört részére elveszítik a koncentrációjukat, vagy valami eltereli a figyelmüket.


Az új XC40 Recharge fedélzetén a Volvo Cars új, Android alapú infotainment rendszere fejlett hangvezérlés segítségével teszi lehetővé a hőfok beállítását, az úti cél beprogramozását, a kedvenc zeneszámok vagy podcastok lejátszását – vagy például azt, hogy a vezető a kormány elengedése nélkül felhívja anyukáját a születésnapján. „Ha szóbeli parancsokkal vezérelhetjük a Volvo gépkocsi legfontosabb funkcióit, nem kell elengednünk a kormányt, illetve mindvégig az úton tarthatjuk tekintetünket.” – mondta Malin Ekholm. „Az olyan aktív biztonsági rendszerek, mint a City Safety, az útelhagyást gátló technológia, vagy a frontális ütközést enyhítő funkció hatékonyan és szüntelenül figyelnek, nehogy baja essék a vezetőnek és utasainak.” A Volvo Cars meggyőződése, hogy mindezek mellett az utastérben elhelyezett kamerák, illetve más, a vezető viselkedését figyelő szenzorok segítségével hatékonyan csökkenthető a figyelemvesztés.

 

A Válság ellenére 2020 első 9 hónapjában A VOLVO ALPOK AUTÓ Kft. Magyarországon, a Vidéki Volvo márkakereskedések között a legnagyobb darabszámú értékesítést és átadást érte el. Az Alpok Autó Kft. továbbra is piacvezető Vas megyében a prémium autó márkakereskedés kategóriában.

 

Forrás: Volvo

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

Aktuális lapszámunk