ETALON/ TECH

2020. 6. szám

 

Okostelefonok, tabletek, számítógépek, életünk elválaszthatatlan részei. A nap minden percében jelen vannak és észrevétlenül képeznek elektromágneses burkot körénk. Már jó ideje tudjuk: ezek a modern technológiák elektrosugárzást bocsátanak ki. A káros hatások bizonyítása komoly tudományos vitákat gerjeszt. Hogy ki, melyik oldalon áll, az egyéni döntés, mi azonban utánajártunk, létezik-e megoldás a sugárzás csökkentésére. Szakértőinket, az EM Blokk Webshop ötletgazdáit, Hatvani Emesét és Szira Mátyást kérdeztük a témáról.   

 

em1

 

Mi indított el benneteket azon az úton, hogy egy olyan termékeket hozzatok forgalomba, amelyek az elektroszmog káros hatásainak kivédésére szolgálnak?
Mátyás: Számtalan tanulmányt olvastunk a témával kapcsolatban és bár az egészségkárosító hatás vitatott, mégis egyre több tudományos szakember a védekezésre hívja fel a figyelmet. Ehhez példaképpen az azbesztet szoktuk felhozni. Hosszú évek vitája előzte meg, mire fény derült a hőszigetelő káros hatásaira. Mi azt valljuk, hogy: jobb félni, mint megijedni.
Emese: Mindenképpen fontos a védekezés, főleg úgy, hogy a mindennapjaink elválaszthatatlan részeivé váltak az okoseszközök. Mi abszolút a megelőzés és védekezés hívei vagyunk.
Mátyás: És akkor még nem is említettük, hogy nem tudunk úgy végigmenni az utcán, hogy a lakásokból, házakból, a mellettünk elhaladó emberek kütyüiből ne kapnánk mi is egy kis elektromágnesen sugárzást. Nem beszélve az antennákról, a Wifi routerekről és a különböző rendszerekről, amelyeket a gyorsabb internetelérés céljából telepítenek a közvetlen környezetünkbe. Gondolok itt az 5G-re.

 

em2

 

A negatív hatást csökkentve tettétek le a voksotokat egy különleges védekezési forma, a techfashion mellett?
Mátyás: Az volt a célunk, hogy olyan megoldást találjunk, amely stílusos, kényelmes és a hétköznapokban is praktikus lehetőséget kínál. Az elektroszmog elleni ruházati termékeink magas szintű árnyékolást eredményeznek. Amit szívesen hordunk, mégis tökéletes eleme a techfashion szegmensének. Maga ez a divatirányzat már évek óta velünk van, de a felgyorsult világ új pozícióba aposztrofálta, így került a mi látókörünkbe.
Emese: Az alaptermékeink az alsóruházatok, a babatermékek, a kiegészítők és a sapkák mind-mind a védelemre fókuszálnak. Főként ez utóbbiak a legkedveltebb darabok, hiszen a koponya kiemelten érzékeny terület.

 

em3

 

Ha már a babatermékeket említetted: szintén sarkalatos kérdés, hogy a kisgyermekeket, akik szinte már magzatkoruktól ebbe a közegben szocializálódnak, miként védhetjük meg?
Mátyás: Termékeink kiválasztásában arra törekedtünk, hogy mindenki számára elérhető opciót kínáljunk, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerekek is részesüljenek a védelemből. Ahogy Emese is említette, a kisbabák koponyája lényegesen érzékenyebb az elektromágneses sugárzásra, hiszen még korai fejlődési szakaszban van. A védőszövettel bélelt, puha, organikus pamutból készült sapka és takaró használatával azonban nagymértékben csökkentjük a babákat körülvevő elektroszmogot.

 

em42

Mi a hatásmechanizmus, mitől egyediek ezek a szövetek?
Mátyás: Egyrészt, hogy kiváló minőségű pamutból, másrészt, hogy köztes rétegként beépített ezüstszálból készülnek és válnak egyedivé. Emellett az antiodor és antimikrobiális funkciójukat említeném ki. A szövetekben rejlő ezüst-ionok nem teszik lehetővé, hogy a baktériumok életben maradjanak a felületen. A pozitív töltésű ezüstionok ráadásul olyan vezetőképes mezőt hoznak létre, amely visszaveri a testről az elektromágneses sugárzást, ugyanúgy, mint a tükör a fényt. Ez a mező stimulálja a test meglévő vezetőképességét, javítja a vérkeringést, a belső hőszabályozást és az általános gyógyulást. Ennek köszönhetően a sportolással, izzadással járó kellemetlen szagokat is megszünteti, s mind emellett még védelmet is nyújt.

Emese: Maga a szövet antisztatikus, illetve antiallergén is egyben. Tehát aki eddig küzdött az allergiás reakciót kiváltó textilekkel, a bőrirritációval, számukra van egy jó hírünk: ezekkel a termékekkel már nem lesz ilyen kellemetlensége. De ami a legfontosabb, hogy az ezüsttel készült szövet teljesítménye lenyűgöző, hiszen sok pozitív élettani hatás mellett képes blokkolni az elektromágneses frekvencia 99% -át. A legmagasabb minőség természetesen a babatermékek esetén is tetten érhető, a babasapkáink és takaróink külső rétege fenntartható szerves pamutból készül, tehát garantáltan puha, gyengéd és természetesen hipoallergén. A béléshez ez esetben is ezüst szövetet használunk, amely ezáltal az elektromágneses sugárzás akár 99,98%-át képes blokkolni. Takaróink és sapkáink könnyűek, ellenállnak a gyűrődésnek és moshatóak.

 

Nem mehetünk el a kérdés mellett, hogy miként tekintetek – e korántsem könnyű gazdasági helyzetben – a jövőbe?
Emese: Azt gondolom, ez az év még jobban nyomatékosítja számunkra, hogy az egészség a legfontosabb. Az ezüstszövettel bélelt termékek tudatos és rendszeres használatával sokat tehetünk az egészségünkért. S tehetjük mindezt úgy, hogy nem kell lemondanunk kedvenc eszközeinkről, élvezhetjük a modern technológiát.
Mátyás: Optimistán tekintünk a jövőbe, folyamatosan azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson ez a lehetőség. Akár ajándékcélból, akár saját felhasználásra, 0-99 éves korig mindenkinek ajánljuk. Bízunk benne, hogy az elmúlt években tapasztalt környezettudatos gondolkodás, a jelenleg globális szinten zajló változások az egészségtudatosság felé irányítják majd az emberek figyelmét.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: EM Blokk

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat

             

 

 

_

 

Aktuális lapszámunk