ETALON/ GOURMET
2020. 6. szám
Szuperlátványos formák, mennyei ízek és néhány
újragondolt összetevő. Idén, az Etalon terített
asztalára Marton Adri ünnepi fogásai kerültek!
Rumos körteleves
Hozzávalók
6 db Körte, 2 db Narancs, 1 db Citrom , 2 egész Fahéj, 4-5 db Szegfűszeg, 4 cl Rum, 3 ek Nádcukor, 1 mk Só, 1 l Víz
Elkészítés
A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockára vágjuk. Kisebb fazékban karamellizálni kezdjük a cukrot, majd hozzátesszük a felkockázott körtét. Jól átforgatjuk sózzuk, fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, ezután rácsavarjuk a citrusok levét és a rumot majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a körte megpuhul. A fahéjat, és a szegfűszeget kivesszük, botmixerrel átkeverjük.
Még több receptér látogass el az adriskitchen.hu oldalára!
Sonkás-mozzarellával töltött buci
Hozzávalók
Karácsonyfa bucik:
40 dkg Finomliszt, 20 dkg Rétesliszt, 25 g Élesztő, 3 dl Tej, 2 ek Joghurt , 3 ek Olaj, 2 db Tojás, 1 ek Cukor, 3 csomag Mozzarella, 1 csomag Sült pulykamell sonka, 26 db Koktél paradicsom
Paradicsom salsa:
20 dkg Hámozott paradicsom, 6 db Koktél paradicsom, 1 fej Vöröshagyma, 1 gerezd Fokhagyma, 1 ek Édes chiliszósz, 2 ek Olívaolaj, 1 tk Cukor, 1 csipet Fahéj, 1 csipet Őrölt koriander mag, 1 tk oregánó
Elkészítés
Bucik: A tej felét meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. A dagasztó tálba beleszitáljuk a kétfajta lisztet, a sót és elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és a maradék tejet. Mehet bele a felfuttatott élesztős tej és egy tojás is. Jól dagasszuk össze. Kivesszük a tálból, összegömbölyítjük, majd visszatesszük a tálba, és a tetejét átkenjük vékonyan olajjal. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületre tesszük, nyújtjuk 1,5-2 cm vastagra és 26 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kis sonka és mozzarellát, majd kis bucikat formálunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a kis labdákat úgy, hogy karácsonyfa alakzatot vegyenek fel. Egy tojást kettéválasztunk és kétszer átkenjük vele a bucikat. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
Paradicsom salsa: Egy aprítóba tesszük a hozzávalókat úgy, hogy először a nedves, majd száraz hozzávalókat öntjük a tálkába. Összeturmixoljuk és a bucik mellé tálaljuk.
Cukormentes isler
Hozzávalók
50 dkg Liszt, 10 dkg Vaj, 10 dkg Rama, 10 dkg Zsír, 1 db Citrom reszelt héja, 1 db tojássárgája, 2 ek Tejföl, 1 csipet Vanília őrlemény, 1 csipet Só, 15 dkg Eritrit, 2 ek Liszt a nyújtáshoz
Bevonat:15 dkg Cukormentes dzsem, 20 dkg Étcsoki, 2 ek Kókuszzsír, 5 dkg Darabolt mandula
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékokat és az összes hozzávalóval egybegyúrjuk. Folpackba csomagolva mininum 1 órára hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk lisztezett deszkán és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük 190 fokon 10- 15 perc alatt kisütjük. Hagyjuk kihűlni és a dzsemmel összeragasztjuk, rácsra helyezzük. A csokit a kókuszzsírral megolvasztjuk és a kekszekre csorgatjuk. Megszórjuk a darabolt mandulával, és hűtőbe tesszük, hogy a csoki rádermedjen.
Fotó: Komáromi Annamária