logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG SZÍNEI

2019. 6. szám

 

Az elmúlt 5 évben Zalaegerszeg fejlődése új irányt vett. A gazdaságfejlesztési eredmények a kitűzött céloknak megfelelően alakultak. Logisztikai-, infrastrukturális fejlesztések és nagy befektetések indultak illetve valósultak meg. Szépült a városkép, felpezsdült a kulturális élet, javult az egészségügy és nagy hangsúlyt kapott a sport. Balaicz Zoltán polgármester mégis úgy véli az érdem nem egy emberé, hanem a közösségé és a lokálpatrióta összefogásé. Így a mögöttünk álló ciklust értékelve is a város érdekét szolgáló közös célokról, sikerekről és jövőbeni elképzeléseiről számolt be.

 

00

 

2014-ben, még polgármesterjelöltként lapunknak adott interjúdban úgy fogalmaztál, hogy a legfőbb célkitűzésed a jövő városává formálni Zalaegerszeget. Mit gondolsz, az elmúlt 5 évben sikerült mindent megtenni ennek érdekében?
Öt évvel ezelőtt, amikor munkához látott az akkor frissen alakult közgyűlés, az volt a legfőbb célunk, hogy megerősítsük a helyi gazdaságot, hiszen ez alapvető feltétele Zalaegerszeg megújulásának. Ehhez az elgondoláshoz tartottuk is magunkat, az akkor tett ígéreteinket sikerült teljesíteni, fontos beruházások valósultak meg, komoly projekteket indíthattunk útnak: az eredmények gyakorlatilag felülmúlták elképzeléseinket. A mögöttünk hagyott időszakban négyezer új munkahely jött lére, a munkanélküliség aránya 2,3 százalékra csökkent. Számos ipari beruházás és városfejlesztési program körül bábáskodtunk, új cégek alakultak és gyarapodtak a már meglévők. Újabb szolgáltató és kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek vetették meg a lábukat a városban, ahol rengeteg társas- és családi ház, út és járda épült, illetve újult meg.


A hírekből hétről-hétre újabb beruházásokról, a Modern Városok Program vagy éppen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program befejezett fejlesztéseiről értesülhetünk. Mit jelentenek ezek az eredmények a város számára?
A Modern Városok Program részeként elkezdődött Zala megye történetének legnagyobb beruházása, a Zalaegerszeget a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével, az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. A 170 milliárd forintos beruházás sok évtized után végre a zalai megyeszékhelyet is bekapcsolja az országos közlekedési vérkeringésbe. Az utaknál maradva: tervezési szakaszban van az M8-as úttal, vagyis Ausztriával összekötő út nyomvonala is. A Modern Városok Program keretében elkezdődött 9,5 milliárd forintos beruházással az új, ötven méteres, tízpályás, lelátós uszoda, tanmedence és külső strandmedence építése is. Az Alsóerdőn kialakítandó sport és rekreációs központ programja elindult, miként a történelmi belváros rekonstrukciójának részeként már megújult a Mária Magdolna plébánia épülete, zajlik a Kvártélyház és a levéltár épületének megújítása, illetve lassan befejeződik a botfai Erdődy-Hüvös kastély átalakítása. E körhöz tartozik a Göcseji Múzeum, a Mária Magdolna templom felújítása és új orgona beszerzése, új parkolók kialakítása, a volt KISZÖV székház megújítása és a Vásárcsarnok mellett a kézműves termékek helyi piacának kialakítása. Megvalósult a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) számos eleme. A város önkormányzatának TOP- kerete eredetileg 11,2 milliárd forint volt, ám ezt Magyarország Kormánya a 23 megyei jogú város közül a legnagyobb arányban, 5,6 milliárd forinttal megnövelte. A 16,8 milliárd forintot intézményi, energetikai felújításokra, utakra, kerékpárutakra, zöldfelületekre használtuk, használjuk fel 2020-ig az Európai Unió által megszabott százalékos arányban, ez idáig remek ütemben. 433 millió forintos ráfordítással például megújult a város valamennyi szociális, idősügyi intézménye, klubja. Ezzel a megyeszékhelyek közül ez a projekt elsőként Zalaegerszegen zárult le, ahogy az egészségügyi alapszolgáltatásokat érintő projekt is: 353 millió forintos keretből újult meg 8 felnőtt háziorvosi, 5 gyermekorvosi, 17 védőnői körzet és a központi ügyelet.


Öt évvel ezelőtt arra alighanem magad sem gondoltál, hogy nemzetközi szempontból is meghatározó beruházás indul a zalai megyeszékhelyen…
Zalaegerszeg történetének kétségtelenül legnagyobb gazdaságfejlesztési programja az északi ipari parkban, 265 hektáros területen, 45 milliárd forintos kormányzati beruházással épülő járműipari tesztpálya, az elektromos és az önvezető autók kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa. 2017. május 19-én elhelyezték az alapkövet, 2019. május 20-án pedig átadták az első ütemet, a nagyszabású eseményekre Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott.


Nem csak a tesztpálya, de számos további stratégiai jelentőségű projekt is az útjára indult vagy indul hamarosan. Melyre vagy ezek közül a legbüszkébb?
Valamennyi program fontos, mindegyik más szempontból jelent előnyt a város, illetve a város polgárai számára. A már említettek mellett még nagyon sok meghatározó beruházás zajlik, illetve sok új fejlesztés előtt állunk. Ismert, hogy a kontinensek közötti versenyre való tekintettel az Európai Unió célként tűzte ki, hogy 2020-ra minden tagállam legalább egy nagyvárosában legyen 5G hálózat. A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és az épülő M76-os gyorsforgalmi úthoz kapcsolódóan Magyarországon Zalaegerszeget jelölték ki az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztkörnyezetének. Az önkormányzat saját smart city fejlesztést is végrehajt 200 millió forint értékben, ennek keretében városi mobil applikációt és infópontokat alakítunk ki. Zalaegerszeghez közel vannak az adriai nemzetközi tengeri kikötők, ahonnan közvetlenül a városunkhoz vezet a nemzetközi vasúti korridor, sőt itt ágazik el. Közel van a megyeszékhelyhez a sármelléki nemzetközi repülőtér is, ahol a közeljövőben 6,6 milliárd forintos fejlesztés valósul meg, és ahova Zalaegerszegről az M76-os gyorsforgalmi út vezet majd. Később megépül a Zalaegerszeg és az M8-as út közötti gyorsforgalmi szakasz is, ez Ausztria és Németország felé jelent kapcsolatot. E tényezők alapján Zalaegerszeg tökéletes helyszíne a logisztikai központnak és konténerterminálnak. A közeljövőben iskolák újulnak meg és bővülnek, megújul a Hevesi Sándor Színház, új multifunkcionális sportcsarnok épül a régi, elavult helyett…

 

ESP 7326


Milyennek érzed a közhangulatot? Tapasztalod a helyi civil szervezetek, intézmények, vállalkozások, magánemberek összefogását?
A mögöttünk hagyott öt év eredménye természetesen nem egyetlen ember érdeme, Zalaegerszeg fejlődése egy csapat, egy közösség, egy város közös sikere. A legfontosabb mindenekelőtt az, hogy a Zalaegerszegen élők fontosak egymásnak. Közösséget alkotunk. Ebben rejlik városunk titka, ereje, varázsa, ezért vagyunk szerencsések.


Milyen konszenzus és döntési mechanizmus működik a képviselő testületben?
Zalaegerszeg politikai szempontból mindig is a béke szigetének számított. A közgyűlési patkóban ülők egymást nem ellenségnek, hanem nemes ellenfélnek tekintik. Pártpolitikai hovatartozástól függetlenül minden helyi polgár képviselete a feladatunk.


Most hogy a 2014-2019-as ciklus végéhez közeledünk, minden bizonnyal számvetésre is sor kerül. Biztosan megfogalmazódik benned, mit kellett volna másként csinálni. Mi állított a legnagyobb kihívás elé?
Az elmúlt ciklus alapján megállapítható, hogy Zalaegerszegen csak reális, megvalósítható, valóban elérhető célokat szabad megfogalmazni. El kell fogadni, hogy a mindennapi életünket befolyásoló lépések nem mindig népszerűek, de ezeket a döntéseket is meg kell hozni annak érdekében, hogy hosszú távon is élhető, szerethető város maradjon Zalaegerszeg. És azt is el kell fogadni, hogy sokszor rajtunk kívülálló tényezők is befolyásolják egy-egy elképzelésünk megvalósítását.


Minden bizonnyal Vendel, a kisfiad érkezése az összes projektnél meghatározóbb az életedben. Mesélj, kérlek, mit hozott az apaság szerepe és miként tudsz egyensúlyozni család és munka között?
Sokan és sokszor elmondták már, de jómagam sem tudom másként összegezni az érzéseimet: amíg az ember nem éli át, elképzelni sem tudja, mit vált ki belőle a gyermeke megszületése. Vendi mosolygós, nyugodt kisfiú, nélküle már elképzelhetetlen, vele teljes az életünk. Nemrégiben múlt egy éves, egyre érdeklődőbb, egyre nagyobb szeletet fedez fel a világból. Igyekszem sok és mindenképpen minőségi időt tölteni a családdal, s abban, hogy ezt megtehetem, nagy szerepe van természetesen a feleségemnek, Editnek, aki a nyugodt, kiegyensúlyozott hátteret biztosítja.

 

DSC 9124 Edit

 

Editnek nemcsak anyaként van fontos szerepvállalása, de munkájában is szenvedélyes erőbedobással áll ki olyan ügyek mellett, amelyek fontosak a számára, akárcsak a család, az egészség vagy a karrier. Közéleti tevékenysége mellett, hogy tud támogatni téged a mindennapokban? Miként tekintetek az elfoglaltságokban bővelkedő kampányidőszak elé?
Az előző, öt évvel ezelőtti kampányidőszakot Edit már átélte mellettem, velem, de persze most egészen más a helyzet. Tudatosan készülünk arra, hogy a megszokotthoz képest is több programot hozhat az előttünk álló néhány hét, és próbáljuk úgy alakítani a mindennapokat, hogy az otthonunkat továbbra is a harmónia, a nyugalom jellemezze. Ebben nagy szerepe lesz a feleségemnek, akinek nem győzöm ezt megköszönni.


Amennyiben a következő ciklusra is megbízatást kapnál a város polgáraitól, mivel kezdenéd 2019 októberét? Milyen fejlesztési elképzeléseid vannak a következő ciklusra?
Igazi lokálpatriótának vallom magam, Zalaegerszeg a szülővárosom, minden ideköt és életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy ezt a közösséget szolgálhatom. Nagyon sok beruházás már folyamatban van, nagyon sok fejlesztést készítettünk elő, de természetesen megannyi új terv is megvalósításra vár még. Reális célokat fogalmaztunk meg, melyek részben saját forrásból, részben Európai Uniós pályázatok segítségével, részben állami támogatásokkal valósulhatnak meg. Zalaegerszeg az elmúlt években gyarapodó várossá vált, régen volt ennyi fejlesztés a zalai megyeszékhelyen, mint az utóbbi időszakban. A gazdaság fejlődése és a bővülő anyagi lehetőségek megteremtik a kereteket arra, hogy a nagy projektek mellett az emberek mindennapjait érintő dolgokkal is foglalkozni tudjunk. Célunk, hogy Zalaegerszeg elsősorban az itt élők igényeit szolgálja ki: még élhetőbb és még otthonosabb legyen a város.

 

Balaicz Zoltánnal Balassa-Szökrönyös Éva beszélgetett