logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/ ZALAEGERSZRG SZÍNEI

2019. 5. szám

 


Zalaegerszeg város önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a település környezeti állapotának megőrzését, javítását, a környezettudatos szemléletformálás és közösségi szerepvállalás elősegítését, fogalmazott elöljáróban Balaicz Zoltán polgármester, környezetvédelmet, ökotudatosságot érintő beszélgetésünk alkalmával.

 

Fotolia 271251672 M

 

Zalaegerszeg is kiemelten kezeli az elektromobilitás, s az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését

 

zeg3

 

"

Elkötelezettek vagyunk a civilizációs fejlődés káros hatásainak

megelőzésétés mérséklését szolgáló, a fenntartható fejlődés,

a környezettudatos életmód,az újrahasznosítás és a

természetbarát megoldások mellett.

Balaicz Zoltán-Zalaegerszeg polgármestere

 

A városvezetés szemlélete a lakosság számára is érzékelhető, a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésétől, a parkok növényállományának javításától kezdve a környezetkímélő biogázzal működő autóbuszok forgalomba helyezéséig minden téren megmutatkozik, sorolta Zalaegerszeg első embere.
- Elkötelezettek vagyunk a civilizációs fejlődés káros hatásainak megelőzését és mérséklését szolgáló, a fenntartható fejlődés, a környezettudatos életmód, az újrahasznosítás és a természetbarát megoldások mellett – folytatta Balaicz Zoltán. – Egy országos program részeként a járműipari tesztpálya szomszédságában épül napelempark, ahol 2184 napelemtábla alakítja majd át a napfényt elektromos energiává. Hat megyei jogú város, köztük Zalaegerszeg, egyedülálló pályázati sikere nyomán, az ELENA program keretében pedig a település déli részén épül naperőmű 3 hektáros területen. Ez utóbb említett projekt részeként ugyanakkor megújulhatnak azok a bölcsődék, óvodák és intézmények is, amelyek az elmúlt években még kimaradtak a korszerűsítésből, valamint további 20 önkormányzati épületre kerülnek napelemek az energiahatékony üzemeltetés érdekében.

Az európai trendeknek megfelelően Zalaegerszeg is kiemelten kezeli az elektromobilitás, s az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését, jegyezte meg a polgármester. Cél, hogy aktív szerepet vállaljon a város az e-mobilitás széleskörű hazai elterjedésében és népszerűsítésében, ezt elősegítendő, az elmúlt két évben hét e-töltőt telepítettek önkormányzati tulajdonban lévő területre.

 

Fotolia 198469856 M

 

A járműipari tesztpálya szomszédságában épülő napelemparkban 2184 napelemtábla alakítja majd át a napfényt elektromos energiává.

 

- Zalaegerszeg arra is törekszik, hogy polgárai kulturált, környezetbarát közegben élhessenek – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. - Zalaegerszeg 2015-ben első helyezett lett az 50 ezer fő feletti lakost számláló városok kategóriájában a Virágos Magyarországért versenyben, míg 2016-ban elnyertük az Év települése, 2017-ben a nyugat-magyarországi régió Év települése elismerést, 2018-ban pedig Miniszterelnöki különdíjat kaptunk. A hazánkban 1994-ben meghirdetett országos megmérettetés keretében korábban is több elismeréssel is jutalmazták a városban zajló munkát. A virágosításhoz a városlakók is csatlakoznak, hiszen - az országos vetélkedőhöz szorosan kapcsolódva – több mint 15 éve hirdetjük meg évről évre a Virágos Zalaegerszegért elnevezésű környezetszépítő programot. A városi pályázat célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró településkép kialakításának segítése, motiváció a környezetszépítésre.

Zalaegerszeg város vezetése felismerte a helyi környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségét, és komoly elszántsággal, széleskörű, szoros együttműködéssel kívánja megvalósítani a település környezeti állapotának megőrzésével, fenntartható fejlődésével kapcsolatos feladatait. Hosszú távú, érdemleges eredmények elérése csak a helyi szervezetek, közösségek, illetve egyének bevonásával érhetők el, összegzett a városvezető. Ennek megfelelően minden évben készül eseménynaptár az oktatási, nevelési intézmények számára a környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekkel, köztisztasági akciókkal. Több zalaegerszegi iskola rendelkezik ökoiskola címmel. Tartunk lakossági felvilágosító, tájékoztató programokat, nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai jellegű dokumentumok megalkotása során a lakosság véleményének figyelembe vételére, az illegális hulladéklerakások felszámolására, illetve a szelektív hulladékgyűjtésre. Ez utóbbihoz fűződően idén hat darab intelligens, földbe süllyesztett, 3–3 köbméteres szelektív gyűjtőt, okoskukát helyeztünk el a városban, melyek, ha megtelnek, érzékelik azt, és értesítik arról a szolgáltatót. A Smart City programban olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettünk, és tettünk elérhetővé, amely egyszerűsíti az illegálisan lerakott szemét helyének bejelentését.

 

 

Fotolia 253060029 M

 

A város fontos hangsúlyt fektet az illegális hulladéklerakások felszámolására, illetve a szelektív hulladékgyűjtésre irányuló elvekre!

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Fotó: Fotolia