logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG SZÍNEI

2019. 3. szám

 

 

Télen kevésbé érzünk rá indíttatást, hogy kimozduljunk otthonról, ám ahogy előbújnak az első napsugarak, keresi az ember a szabadtéri programokat. A közösségi élet megteremtéséért, a közösség erősítéséért folytatott tevékenység nagy kincs napjainkban. Zalaegerszegen jól tudják ezt, s ki is használják a kultúrában, sportban, gasztronómiában, s az ezekre épülő fesztiválokban rejlő lehetőségeket. Balaicz Zoltánnal, a város polgármesterével beszélgettünk.

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

Egy jó koncert vagy egy jó film akkor jelent feledhetetlen élményt, ha barátainkkal együtt hallgattuk, láttuk, egy jó meccset is a szurkolótársakkal közösen jó végigizgulni, de egy edzés is egyszerűbbnek, örömtelibbnek tűnik, ha barátokkal küzdjük le az akadályokat. S valljuk be, egy ízletes étel is akkor az igazi, ha van kivel megosztanunk. Az együtt átélt élményeknek összetartó ereje van. Nos, az elkövetkező hetekben Zalaegerszegen lesz mód minderről meggyőződni.

A sűrűsödő szabadtéri programok nyitányát a Pálinka és Mangalica Majális rendezvénye jelenti idén is: a szervezők április 30-án és május 1-jén várják a kikapcsolódni vágyókat a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban, illetve az intézmény környékén a forgatag nevében rejlő kínálat mellett koncerttel, tűzijátékkal, táncbemutatóval. Május 9. és 11. között rendezik meg a XVI. Zalaegerszegi Országos Fazekas, Keramikus Találkozót és Fesztivált a Gébárti-tó partján, ahol fazekas portékákban gyönyörködhet a látogató. A kirakodó vásár mellett folklór műsorokkal fogadják az érdeklődőket.
- Egy város jövőjét gazdaságának helyzete határozza meg, amire kiemelt figyelmet fordítunk, ám arról is kell gondoskodnunk, hogy az itt élők ne csak munkahelyet, de szórakozási lehetőséget is találjanak, feltöltődhessenek, kiszakadhassanak a hétköznapokból, s azt érezzék, egy közösséghez tartoznak. Ezért aztán szinte minden hónapra ajánlunk egy nagyszabású programot, mely, elképzeléseink szerint, erősíti a városhoz való kötődést is – fogalmaz Balaicz Zoltán. Hozzáteszi, fontos a hagyományápolás, a múlt értékeinek átmentése, ennek megfelelően szervezik évről évre a város napi ünnepséget is. – Ebben az esztendőben május 10-én emlékezünk meg arról, hogy a település 1885. május 13-án vált rendezett tanácsú várossá, s ekkor lépett hivatalba Zalaegerszeg első polgármestere, Kovács Károly. A hagyományoknak megfelelően a Mária Magdolna Plébániatemplomban a zalai megyeszékhelyért mondott közös imát követően koszorút helyezünk el Kovács Károly mellszobránál, majd ünnepi közgyűlésen idézzük fel a 134 éve történteket.

 

z1

 

z2

 

Idén is megrendezik a zalaegerszegi sztárkeresőt, a Zegasztárt, melynek gálája a város napjához kötődően május 13-án, 19 órakor lesz a Hevesi Sándor Színházban.
- A Street Food Weekend programja ugyan még nem rendelkezik nagy múlttal, ám rögtön az első évben nagy sikert aratott, így nem is volt kérdés a folytatás. Idén már harmadszor várják a gasztronómiára fogékony közönséget ínycsiklandó étkekkel a belvárosban – mondja a polgármester. – Június 7-én indul aztán útnak az Egerszeg Fesztivál, mely négy napon várja mindazokat, akik kellemes muzsika, egy pohár bor és finom ételek mellett kapcsolódnának ki. Júliusban a színházé a főszerep, a Kvártélyházba invitáljuk a közönséget, illetve a Restart Fesztivál kínál izgalmas, kalandos elfoglaltságot a mozgás szerelmeseinek. Remélhetőleg ezúttal is számtalan család látogat el a rendezvényekre, megannyi barát, idős és fiatal ad egymásnak randevút a város szívében, s választ magának elfoglaltságot a hétvégi kínálatainkból csakúgy, mint az összművészeti fesztivál koncertjei, látnivalói közül. Sok szeretettel várunk mindenkit!

 

z3

 

z4

 

Elődeink nyomában:

Múltidéző sétára várja az érdeklődőket a helyi Tourinform Iroda, a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület és a város önkormányzata. A program a Város Napja ünnepségsorozata apropóján rendhagyó módon a Göcseji úti köztemetőben lesz. A temető a város nemes polgárainak a nyughelye, emellett a síremlékek maguk is művészi értéket képviselnek. A híres emberek örökségéről és a hozzájuk kapcsolódó helyi értékekről Béres Katalin muzeológus mesél 2019. május 10-én, pénteken, 17 órától.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi