logo2

 

 

 

ETALON/ ETALON OTTHON
2019. 1. szám február-március

 

Zalaegerszegen hamarosan akár intelligens otthonba is költözhetnek az energiatakarékos megoldások hívei, akik így - nem mellesleg - biztonsági és kényelmi szempontból is komfortosabban élhetnek. A zalai megyeszékhelyen folyamatosan nő az új lakások száma, és az építési kedvnek köszönhetően immár okosház is létesül a településen, említette Balaicz Zoltán polgármester.

 

z1


A város szívében épülő okos társasház egyelőre egyedülálló beruházásnak számít a zalai megyeszékhelyen, melynek arculata folyamatosan formálódik. Foghíjtelkek szűntek meg, számtalan régi épület kapott új funkciót és szépült meg vagy elbontását követően adott helyet új otthonoknak, sorolta elöljáróban a városvezető.

 

z

 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

 


- A rendszerváltoztatást követően, 1998 és 2002 között épült eddig a legtöbb új társasházi lakás, több mint 200. Az utóbbi néhány évben történtek azonban túlmutatnak ezen – fogalmazott Balaicz Zoltán. – Új, az imént említett korábbit meghaladó építkezési hullám jellemzi napjainkat, így 2015 óta 502 azon társasházi lakások és családi házak száma, melyek vagy már elkészültek, vagy napjainkban zajlik az építésük, vagy éppen engedélyezés, kivitelezés indítása előtt állnak. A látványos építkezéseket szinte minden városrészben láthatják az ott lakók és az arra közlekedők. Az otthont keresőknek tehát továbbra sincs okuk panaszra, színes és széles a kínálat Zalaegerszegen, ami több tényezőnek is köszönhető: a helyi gazdaság fejlődésének, a kedvező támogatási lehetőségeknek, valamint a fizetőképes keresletnek.

Hangsúlyos lépés volt az otthonteremtés támogatására, folytatta a polgármester, hogy a zalaegerszegi önkormányzat is csatlakozott CSOK-programhoz, aminek keretében, a CSOK-ot igénylők számára kedvezményesen értékesítenek családi házas beépítésre alkalmas önkormányzati tulajdonban lévő telkeket. Az engedmény mértéke egy gyermek esetében 15, két gyermeknél 30, három vagy több gyermeknél pedig 50 százalék, ami a terület bruttó vételárából jön le. A pénzügyi támogatásra átalakították az első lakáshoz jutók támogatására már működő szabályzatot, valamint rendeletet alkottak a csok-os pénzügyi támogatásról is. Az 1,2 millió forint összegű kamatmentes kölcsön új építésű lakás, illetve használt ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető.

 

z2

 

- Állami, illetve magánberuházásoknak köszönhetően számos, igencsak leromlott állapotú, a városképet romboló középület ugyancsak megújult. Ezek közül a leginkább szembeötlő változás a volt Zóna étterem épülete esetében, az egykori ruhaipari vállalat, a Color gyárépületének helyén, de a már említett, Ady utcában épülő okos ház területe is e körbe tartozik – sorolta Balaicz Zoltán, hozzátéve, a folyamat nem zárult még le, hamarosan megszépül a volt munkásszálló, illetve a Balaton Hotel is.

Emellett, a polgármester arról is beszámolt, hogy több eredményes pályázat eredményeként a lakóközösségek sikeresen újítják meg energetikai beruházások keretében a korábban épült társasházakat.
- Összességében tehát elmondhatjuk, hogy töretlen az építési, szépítési kedv, ami egyrészt szemet gyönyörködtető változásokat eredményez, másrészt új otthonokkal, szolgáltatásokkal bővíti a kínálatot Zalaegerszegen.

 

 

Az intelligens vagy okos otthon olyan tanítható rendszer, amely az épület energia fogyasztását optimálissá teszi, ügyelve az épületben élők biztonságára és kényelmük maximális szolgálatára. Az energiafelhasználás mértékét a külső környezeti hatásokat figyelembe vételéhez igazítva.

 

z3


Hamarosan akár okos társasházba is költözhetnek az energiatakarékos megoldások hívei

 

 

Emellett, a polgármester arról is beszámolt, hogy több eredményes pályázat eredményeként a lakóközösségek sikeresen újítják meg energetikai beruházások keretében a korábban épült társasházakat.
- Összességében tehát elmondhatjuk, hogy töretlen az építési, szépítési kedv, ami egyrészt szemet gyönyörködtető változásokat eredményez, másrészt új otthonokkal, szolgáltatásokkal bővíti a kínálatot Zalaegerszegen.

 

 

 

 


Szemezgető
Programajánló


A kellemetlen, szürke időben nem szívesen mozdul ki az ember a négy fal közül, noha érdemes lenne, hiszen talán éppen valamely
szórakoztató program hoz feltöltődést, jó kedvet. Érdemes böngészni a programok
között…


Február 16-án és március 2-án délelőtt téli madárgyűrűzésre invitálják az érdeklődőket a botfai Mindszenty Ifjúsági Házba. Ugyanezen a napon délután az Art Moziban Wedding Show lesz, az Apáczai művelődési házban 20 órától II. Zalaegerszegi Jam Session Találkozó, a Club PupUp Undergroundban pedig Slow Village koncert kínál kikapcsolódást.
Február 19-én 18 órától a Miskolc Klezmer Band koncertezik a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, ugyanitt március 1-jén 19 órától Vigh Andrea hárfaművész ad hangversenyt. Március 9-én 19 órától az Omega koncertezik a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban.
Február 16-17-én Diákolimpia Futsal Országos Döntők helyszíne lesz a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok.
Február 20-ig még látogatható a IX. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás a Hevesi Sándor Színházban, február 23-ig Orosz István Paradoxonometria című tárlata a Keresztury VMK-ban.
Március 14-én 17 órakor nyílik a Németh János ’85 jubileumi tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
Február 22-24-én a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban tartják a VI. Pressdance Táncversenyt.
Február 27-én 19 órától az Egerszegi Páholy vendége lesz Liptai Claudia és Pataki Ádám a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
Március 5-én a hagyományos farsangi felvonulás kínál kikapcsolódást.
Március 15. és 17. között Magyar filmek hétvégéje címmel tartanak rendezvényt az Art Moziban, március 23-án Gamer Expo lesz a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban, ugyanezen a napon Gyümölcsoltó Boldogasszony Napjához kapcsolódó programokkal várják a nagyérdeműt a Göcseji Falumúzeumban.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Látványtervek: AOD Építész és Grafikus Iroda Kft.