logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG 
2018. 8. szám december

 

A karácsonyi készülődés nem lehet teljes ünnepi fények, díszek és illatok nélkül, ilyentájt nincs is jobb dolog annál, minthogy az ember sült gesztenyét majszolva, fűszeres forralt bort iszogatva kóboroljon az adventi forgatagban. Az Egerszegi Advent programjaira látogatókat idén is csillogó díszek, ízléses kézműves termékek, ínycsiklandó ételek fogadják, és hangolják az ünnepre. És persze idén is van jégpálya!

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

A kellemes, hosszú, napsütéses ősz nem figyelmeztetett bennünket a közelgő ünnepre, ám az idő kérlelhetetlenül múlik. Az első adventi gyertyagyújtás talán még készületlenül ért bennünket, így minden bizonnyal el is gondolkodtatott: hamarosan ismét magunk mögött hagyunk egy esztendőt. Addig is készülődhetünk az év legszebb, legmeghittebb napjaira. Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: az emelkedettség, az örömteli várakozás, az elcsendesedés, az önmagunkra és másokra való odafigyelés időszaka. Az Egerszegi Advent rendezvénye is igyekszik szolgálni mindezt.

 

21x11

 

- A közös készülődés, az együttes ünnepvárás fontos a Zalaegerszegen élők számára, hozzátartozik a karácsonyt megelőző hetekhez – fogalmazott elöljáróban a város polgármestere, Balaicz Zoltán. – Ennek megfelelően arra törekszünk, hogy ilyenkor harmóniát, ünnepi hangulatot csempésszünk a rohanó hétköznapokba. Korábban, az Aranykapu elnevezésű program segítette ezt a célt, de, hallva az idők szavát, néhány éve, a vállalkozókkal, kulturális intézményekkel, civilszervezetekkel egyetértésben úgy határozott a város vezetése, hogy megújítjuk, színesebbé tesszük a békés forgatagot, és gazdagabb tartalommal ruházzuk fel. Nem csak a neve változott meg, de új látványelemek tették még vonzóbbá: a régi pavilonokat barátságos kis házak váltották, és időről időre bővül azoknak az utcáknak, tereknek a száma, melyeket varázslatos fényfüzérek tesznek ünnepélyessé. Korábban csak egyetlen helyszínre koncentrálódott a program, mostanra azonban az Egerszegi Advent „belakta” az egész belvárost. Az igényes kivitelű kézműves portékákat, karácsonyi díszeket, ízletes ételeket, forralt bort, puncsot kínáló kuckók összekötik a település szívének minden terét a Mindszenty tértől a Kossuth és az Európa téren át a Dísz térig. Az elmúlt évben újdonsággal is vártuk a lakosságot, a jégpálya sokak számára jelentett kellemes kikapcsolódást, igazi örömforrást. Szerencsére 2018-ban sem kell lemondani róla, délelőttönként a legifjabbakat, az óvodásokat várja a Dísz téren, de délutánonként és hétvégente a felnőttek is korcsolyát húzhatnak.

 

A polgármester kitért rá, hogy a KISOSZ zalai szervezetének, a Kvártélyház Kft.-nek és a város szervezetének együttes sokszínű kavalkádjához egyre több civil szervezet, egyesület is csatlakozik. Folytatódik a Zalaegerszegi Női Szalon és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesületet által útnak indított Adventi kézfogás programja. Ennek keretében olyan tehetséges fiatalokat támogatnak, ajándékoznak meg, akik példaként szolgálhatnak társaik előtt. E karitatív tevékenységnek ezúttal is a Dísz tér ad helyet, ahogy a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány standja is ehelyütt található.

A kereskedők hétköznapokon és szombaton 9 és 19 óra, vasárnaponként pedig 9 és 18 óra között várják a közönséget, az ételről és italról gondoskodó pavilonok ugyanakkor – miként tavaly is - igyekeznek igazodni az igényekhez. A standoknál december 24-én 13 óráig fogadják mindazokat, akik az utolsó pillanatra hagyták az ajándékvásárlást, esetleg a kutatás közepette megéheztek, megszomjaztak.

 

KAT 8378

 

A teát, forralt bort ezúttal is ünnepi bögréből fogyaszthatják a látogatók, a csészét – mely elvihető vagy akár visszaváltható - a város sziluettje, s hópehely díszíti. És, ha már forralt bor: az Egerszegi Advent legjobbnak tartott nedűjére interneten lehet szavazni.


Az ünnepi kavalkád, mely november 28. óta fogadja karácsonyra készülődőket, műsort is kínál, a legifjabbak hétköznapokon, a Mindszenty téren lépnek a nagyérdemű elé, ahol természetesen adventi koszorú és betlehem is jelzi az ünnep közeledtét. A belváros épületeit fényfestéssel díszítik. Advent időszakában a polgármesteri hivatal előtti téren álló óra a Kis karácsony, nagy karácsony kezdetű dalt játssza. A város karácsonyfájának szomszédságában, a karácsonyt megelőző napokban ezúttal is meglelik az érdeklődők az élő betlehemet. 
- Reméljük, a tetszetős miliő, kellemes, csodás fényekben fürdőző belváros mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy igazán meghitt hangulatban teljen az advent, majd az ünnep is. Kívánok ez úton is minden kedves olvasónak áldott karácsonyt és békés, boldog új esztendőt!

 

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Fotó: Foto Zalaegerszeg


Programról programra


2018. december 7. 19 óra
Anna & The Barbies Akusztik (Art Mozi)

 

2018. december 8-9. 14-20 óra
Karácsonyi Kézműves Vásár (Art Mozi)

 

2018. december 10. 19 óra
Operát az Operából rendezvénysorozat: 
Tosca (Art mozi)

 

2018. december 12. 14-17 óra

Karácsonyfa-díszítő verseny (Apáczai MK)

 

2018. december 14. 14 óra
Karácsonyváró kézműves 
forgatag (Csácsbozsoki Művelődési Ház)

 

2018. december 15. 20 óra 
Szabó Balázs Bandája: 
Rajtad felejtett szavaim 
lemezbemutató turné (Keresztury VMK)

 

2018. december 16. 18 óra
A zalaegerszegi Városi Vegyeskar karácsonyi koncertje (Városi Hangverseny- és Kiállítóterem)

 

2018. december 19. 18 óra
Bödőcs Tibor - Nincs idő a gólörömre – turnézáró 
(Art mozi)

 

2018. december 23. 15 óra
Mindenki Karácsonya a Betlehemnél a Szent István 
szobornál Csácsbozsokban

 

2018. december 24. 
Karácsonyi Matiné (Art Mozi)

 

2018. december 24. 23:30-kor
Karácsonyi koncert a kertvárosi énekkar 
közreműködésével (kertvárosi templom)

 

2018. december 31. 10 óra
Szilveszteri túra (csácsi hegy)

 

2018. dec. 31. - 2019. jan.1.
Zalaegerszegi Városi Szilveszter –
Újévi Köszöntő és Tűzijáték (Dísz tér)