logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG SZÍNEI
2018. 7. szám október-november

 


A 2018-as esztendőt Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, melynek keretében Zalaegerszegen is több program zajlott. A városvezetők azonban fontosnak tartják, hogy a településen élő családok mindig érezzék a támogatást. A Nemzedékek kézfogása elnevezésű program például csaknem másfél évtizede szolgálja ezt a törekvést.

 

zeg

 

A család a társadalom alappillére, értékteremtő és értékközvetítő szerepe semmi mással nem pótolható - fogalmazott elöljáróban Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.
- Ennek megfelelően nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a város minden polgára otthonosan érezze magát a zalai megyeszékhelyen, minden generációnak tudnia kell, hogy számít rájuk a közösség – folytatta a városvezető. Hozzátette, a „Nemzedékek kézfogása” elnevezésű program az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatását tűzte ki célul. A Zalaegerszegen született újszülöttek, illetve szüleik 30 ezer forintos vásárlási utalványt kapnak ajándékba, amelyet olyan babaápolási cikkekre, ruhákra, illetve olyan termékekre fordíthatnak, amelyek a kisgyermekek nevelését segítik. Ugyancsak vásárlási utalvánnyal segítjük az ifjú házasokat, vagyis azokat, akik Zalaegerszegen kötnek házasságot, legalább egyikük zalaegerszegi lakos és mindketten 35 év alattiak. A program harmadik elemével pedig az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek igyekszünk kedvezni. A pontos paramétereket egyébként a város honlapján ki-ki megtalálhatja.
Természetesen a zalaegerszegi önkormányzat is csatlakozott CSOK-programhoz, ennek keretében kedvezményesen értékesítenek családi házas beépítésre alkalmas önkormányzati tulajdonban lévő telkeket a CSOK-ot igénybe vevők részére. Az engedmény mértéke egy gyermek esetében 15, két gyermeknél 30, három vagy több gyermeknél pedig 50 százalék, ami a terület bruttó vételárából jön le. A pénzügyi támogatásra átalakították az első lakáshoz jutók támogatására már működő szabályzatot, valamint rendeletet alkottak a csok-os pénzügyi támogatásról is. Az 1,2 millió forint összegű kamatmentes kölcsön új építésű lakás, illetve használt ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető.
Ahhoz, hogy a családok minél komfortosabban érezzék magukat lakóhelyükön, számtalan egyéb módon is hozzájárul az önkormányzat. Sok más mellett gondoskodnak a bölcsődék, óvodák folyamatos megújításáról, a szociális és idősügyi intézmények, az önkormányzathoz tartozó egészségügyi alapellátás korszerűsítéséről, a játszóterek modernizálásáról, bővítéséről.
A kikapcsolódást, feltöltődést színes kulturális programok teszik lehetővé, melyeken a család minden tagja megtalálja a számára legkedvesebb elfoglaltságot.


Nem csak egy napon…

Zalaegerszeg városa hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti az „idősbarát” politika megvalósítását, négy éve már, hogy az idősek világnapja kapcsán nem csupán egy napon, hanem egy egész hónapon át
kínálnak elmét és testet is megmozgató színes és tartalmas összejöveteleket az idősek számára. A 2018-as záró rendezvényt október 30-án 14 órától tartják, amikor is Berecz András ének- és mesemondó tart előadást, illetve e napon díjazzák az elmúlt hetek versenyeinek helyezettjeit is.

 

Programról programra

 

Az ősz beköszöntével hajlamosabb az ember a mélabúra, pedig a változó természet csodálatos színekben pompázik - érdemes egy-egy kirándulás alkalmával rácsodálkozni -, és Zalaegerszeg eleve remek programokat tartogat az ember számára.


A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben október 27-ig látogatható a Szényi Zoltán ’70 jubileumi kiállítás, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ Gönczi Galériájában pedig Pittman Zsófi falvédőiben gyönyörködhet a látogató november 2-ig.

Nem csak a képzőművészetet, de a táncművészetet kedvelők is találhatnak maguknak programot: október 20-21-én a XI. Zala Open Nemzetközi Formációs Táncfesztivál és XX. Gála Kupa Táncversenynek ad otthont a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok. Egy héttel később, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban rendezik meg a Westoriental Hastáncfesztivált.

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, a hagyományokhoz híven, idén is ünnepi hangversenyt ad október 23-án a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Október 27-én az Operát az Operából című rendezvénysorozat keretében Szimfonikus estet tartanak az Art moziban.
A Hevesi Sándor Színházban október 5-től látható a Bérgyilkos a barátom című bohózat, az Isten pénze című musical pedig október 27-én kerül a közönség elé. Ugyanezen a napon a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban az Apáca show-val találkozhatnak a nézők, november 10-én ugyanitt az István, a király című rockoperát, november 24-én pedig a Mamma Mia című musicalt mutatják be.

A sportcsarnok az év utolsó hónapjában idén is otthont ad a Méhészszakmai Kiállítás és Vásár rendezvényének.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Fotó: Kincses Fotó