logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG SZÍNEI
2018. 5. szám július-augusztus

 

A szülők bizonyára már gondolnak a szeptemberi iskolakezdésre, a diákok viszont minden bizonnyal igyekeznek kihasználni a vakációból hátralévő néhány hetet, s belesűríteni minden kalandot, szórakoztató programot. Zalaegerszegen is lesz még lehetőség a felhőtlen kikapcsolódásra, ráadásul a program jótékony célt is szolgál - fogalmazott elöljáróban Balaicz Zoltán polgármester.

 

z

 

z0

Balaicz Zoltán 
Zalaegerszeg polgármestere

 


A zalai megyeszékhelyen hagyomány, hogy augusztus második hétvégéjén jótékonysági családi napnak ad otthont az AquaCity Vízicsúszda és Élménypark. Nem lesz ez másként ebben az esztendőben sem, ezúttal augusztus 12-én, vasárnap invitálnak mindenkit a vízi vidámparkba.
- Az év minden napján jó zalaegerszeginek lenni – s most nem pusztán a városvezető szól belőlem – a 2002 óta évről évre megrendezett jótékonysági napon pedig különösen az. A segíteni akarás mindig összehozza a zalai megyeszékhely polgárait, biztos vagyok benne, hogy ez most sem lesz másként – folytatta a polgármester. – Hagyományos rendezvényünk bevételét ezúttal a zalaegerszegi gyalogos és kerékpáros túraútvonalak fejlesztésére fordítjuk. A turizmus komoly változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és a trendeket Zalaegerszeg sem hagyja figyelmen kívül. Négy éve fogtunk hozzá a város turizmusának megújításához, új turisztikai stratégiát fogadtunk el. Ennek része a turistautak kialakítása és a meglévők egységes rendszerbe illesztése. Törekvéseink szerint a turisztikai kínálatnak nem csak olyan nagyszabású fejlesztések lesznek részei, mint a megépülő Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ, a bővülő Göcseji Falumúzeum, illetve a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, hanem az olyan beruházások is, melyek az egészséges életmódhoz kapcsolódóan a mozgás örömét biztosítják a családok, baráti közösségek számára. A környék megismerésével egyrészt erősödik a lokálpatrióta szellemiség, a város iránti kötődés, másrészt Zalaegerszeg új arcát fedezhetik fel az ide látogatók.

 

z1

 

A jótékonysági nap helyszínéül szolgáló AquaCity maga is a település egyik turisztikai vonzereje, a rendezvény pedig igazi népünnepéllyé vált napjainkra. A bevétel mindig három tételből áll össze: a zalaegerszegi egyesületek, szervezetek, intézmények, cégek, klubok által főzött ételek árusítása mellett a helyi vállalkozók, cégek felajánlásaiból, valamint a vízi paradicsomba váltott belépők árából. Tavaly a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fizioterápiás osztálya és a Zala Különleges Mentők volt a két kedvezményezetett, de a kórház genetikai laborjának eszközbeszerzését, a Hevesi Sándor Színház fogadóterének felújítását is támogatták már az AquaCityben jótékonykodók, s a kerékpártárolók kialakításától a gördeszka pálya megteremtésén át az onkológiai és életmentő készülékek beszerzéséig az élet szinte minden területén segítő kezet nyújtottak a lakosok, civilek és vállalkozók egyaránt. - Jó érzéssel mondhatom, hogy a zalaegerszegiek büszkék lehetnek magukra, egymásra, hiszen mindig megmutatjuk, hogy a jó cél érdekében össze tudunk fogni, és közösen tudunk dolgozni – összegezte Balaicz Zoltán.
- A program amellett, hogy nemes célt szolgál, mindig remek hangulatban, szórakoztató, zenés programok mellett zajlik, és lehetőséget biztosít arra is, hogy az élet legkülönbözőbb területein dolgozók közelebb kerüljenek egymáshoz, oldott hangulatban beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek, és új ismeretségeiket aztán kamatoztathassák a mindennapokban is.


Szöveg: Péter Gyöngyi, Fotó: Seres Péter

 


Programajánló


Számtalan rendezvény vár mindenkit Zalaegerszeg számos pontján. Tart még a Kvártélyház Nyár, júliusban a Csárdáskirálynő című operett, augusztusban a Szép nyári nap című Neoton musical kínál kikapcsolódást a város szívében. Nem csak a színház, de a képzőművészet kedvelői is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot: Szőttesek és ékszerek címmel vitrinkiállításra invitálnak augusztus 9-ig a Kézművesek Házába, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumba pedig Kezedben a múlt címmel az Év ásványa és az Év ősmaradványa program diák rajzpályázatra érkezett munkákból rendezett vándorkiállítás megtekintésére nyílik lehetőség augusztus 30-ig. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben a SZÖGART nemzetközi művésztelep munkái láthatók augusztus 11-ig.
A XXVII. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen született munkákból augusztus 10-én nyílik kiállítás. Július 21-én Kánikula Fesztivál lesz az Apáczai Művelődési Központban, július 25-én Pont Ott Party a BGE GKZ Kampusz alakuló terén, rossz időjárás esetén a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban. Augusztus 4-én tartják a Landorhegyi Jótékonysági Napot, augusztus 25-én a Bazitai Pogácsa Fesztivált. Augusztus 18-án WolfPack 2018 – Makett Versenyre és Kiállításra hívnak minden érdeklődőt az Apáczai Csere János Művelődési Központba. Ugyanezen a napon Zalaegerszeg sötétedés után címmel ingyenes belvárosi sétát tartanak, amelynek keretében idegenvezető kalauzolja majd a közönséget.
A hagyományoknak megfelelően augusztus 19-én a csácsi városrészben tartják a Szent István-napi megemlékezést: a szentmisét a Szent Sebestyén Plébánián, az ünnepi műsort a Szent István szobornál. Augusztus 20-án a Jézus Szíve Ferences Plébánián és az andráshidai városrészben lesz szintén múltidézés. Ugyanezen a napon az 50 éves Göcseji Falumúzeumban Kenyérfesztivált rendeznek.