logo2

 

 

 

ETALON/ ZALAEGERSZEG SZÍNEI
2018. 3. szám május

 

 

Tradicionális elemekkel színesítve újra útjára indul az „Európa a Fesztiválokért, Fesztiválok Európáért” minősítést tavaly ismét elnyerő, mozgalmas programokkal tarkított eseménysorozat, az EGERSZEG FESZTIVÁL.

 

ef4

 

ef0

 

A Fesztiváligazgatót, Tompa Gábort kérdeztük

a 2018-as program újdonságairól.

 

 

 

Idén milyen szervezési elv alapján állítottátok össze a programfüzetet?
Az előző évekhez hasonlóan idén is három nagyszínpadon, a Dísz téren, a Széchenyi téren, a Zsinagóga parkolójában zajlanak majd a koncertek és események. Igyekeztünk a már jól bevált, tradicionális programokra felfűzni a fellépők műfaji sokszínűségét, de ahogy eddig is, az idei fesztiválon is tematikusan szerveztük meg a programokat.

 

ef3

 

Ezt a tematikusságot szem előtt tartva miképpen alakul a „felhozatal”?
Az első napon a Zsinagóga parkolójában felállított színpadon a komolyzenéé a főszerep. Ezen az eseményen fellép a Zala Szimfonikus Zenekar, és Dankos Attila orgonakoncertjére is sor kerül. Szombaton ezen színpadunkon a népzene, a néptánc képviselői kapnak főszerepet, a Zalai Táncegyüttes és vendégfellépői. Szombaton a nagyszínpadon a kora délutáni programban a Maxima, az Albatrosz és a Gála Társastáncklub Egyesület kiválóságai mutatkoznak be, majd az esti fesztiválhangulatot a New Level Empire és Supernem zenekarok fokozzák. Tradicionális elemekkel színesítve újra útjára indul az „Európa a Fesztiválokért, Fesztiválok Európáért” minősítést tavaly ismét elnyerő, mozgalmas programokkal tarkított eseménysorozat, az EGERSZEG FESZTIVÁL.

 

ef1

 

A tradicionális programsorban milyen állandó események várhatók?
Az egyik ilyen elem a XVIII. Fúvószenekari Találkozó a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar szervezésében, a másik a Kéklámpás felvonulás. Idén is részesei lehetünk a „zenei ébresztőnek”, amikor a szolgálati autók szirénázva vonulnak majd végig a városon. Újra lesz baleseti szimuláció a Széchenyi téren, ugyanakkor a már megszokott módon kézműves vásár, termelői piac, játékpark is működik majd a rendezvény helyszínein. A Zalai Népművészeti Egyesület bemutatókkal színesíti a programsorozatot és a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület is teljes létszámban képviselteti magát. Pénteken a Széchenyi téren a Balkán Fanatik, a Besh o droM és a Firkin lép színpadra. Vasárnap 10 órától a göcseji prószafesztiválon élvezhetjük a helyi ízeket a már megszokott módon a Dísz téren. A teljesség igénye nélkül a hétvégén a különböző színpadokon fellép a Valami Swing, a Jazztelen, a Guča Partyzans Brass Band, a Podravka+ és a Madrass zenekar. Vasárnap a nagyszínpadon a Magidom, a Rómeó Vérzik, a Blahalouisiana és a Charlie és a Charlie Band zenél. A harmadik színpad ezen az estén a zalaegerszegi blues-é, itt Kránitz Tóni ünnepli első színpadra lépésének harmincadik születésnapját.

 

ef5

 

Mindeközben a Kvártélyházban is különleges programokkal készültök…
Nyáron már a tizenkettedik évadot kezdi a szabadtéri színház. A szezont hatodik éve a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivállal nyitjuk. Zalaegerszegre jön július elején többek között Szabó Győző és Rezes Judit személyes hangvételű előadása, a Love shake, valamint a tavalyi repertoárból betegség miatt elmaradt a Nőkből is megárt…. című, Tordai Teri és lánya, Horváth Lili kétszemélyes produkciója, melyben a színpadon is anya-lánya szerepben idézik meg a szülő-gyermek viszonyt női szemmel, nem csak nőknek. Július második hetétől a Kvártélyház saját előadásait láthatja a publikum. A tavalyi esztendőben bemutatott A lovagias ügy című vígjáték, illetve A csárdáskirálynő nagyoperett ismét színre kerül. Az új bemutató egy musical lesz: A szép nyári nap című zenés játék, melynek zenei világa a Neoton együttes dalaira épül. Nagy öröm számunkra, hogy a Kvártélyház előadásaival ezen a nyáron Zalaegerszegen kívül Szombathelyen az Iseumban és egy martfűi fesztiválon is szerepelünk.