logo2

 

 

 

ETALON/ OTTHON
2018. 1. szám február-március


A zalai megyeszékhely utcáit járva számtalan építkezéssel szembesül az ember: nem csupán a helyi vállalkozások fejlesztései, bővítései adnak okot örömre, de a kiszámítható, stabil környezetben egyre- másra létesülnek új lakások is, mondta elöljáróban Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán.

 

zeg

 

"összesen 438 új vagy épülő otthont tartanak nyilván

a zalai megyeszékhely illetékes szakemberei"

 

zeg3

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 


Hol már eléri legmagasabb pontját a készülő társasház, hol még csak körülkerítik az építési területet, és rendezik a terepet: a város szinte minden pontján zajlik valamiféle építkezés. Több tényező is kedvez az otthonteremtésnek, fogalmazott a városvezető, így a helyi gazdaság fejlődésének, a kedvező támogatási lehetőségeknek, valamint a fizetőképes keresletnek köszönhető, hogy az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett az új lakások, családi házak száma.
- Úgy vélem, az otthont keresőknek nincs okuk panaszra, színes és széles a kínálat Zalaegerszegen, a számok is ezt mutatják. 2015-től összesen 438 új vagy épülő otthont tartanak nyilván a zalai megyeszékhely illetékes szakemberei – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester. – Az építkezések nyomán formálódik, szépül a város. Lehangoló látványt mutatott a település központjában az üres épület, ezért is volt különösen fontos momentum, hogy az egykori ruhaipari vállalat, a Color üzem helyén 16 lakásos, tetszetős társasházat avathattunk 2017-ben. Ez tulajdonképpen egy komoly beruházás-sorozat első állomása volt, hiszen a „szomszédban”, a volt Zalakerámia gyártelep helyén új lakónegyed épül. Jól haladnak a munkálatok a Color II. lakóparkban, ahol majd 32 új lakást vehetnek birtokba a polgárok, mellette, a Kerámia lakóparkban szintén 32 új lakást magába foglaló társasházat avathatunk, várhatóan ez év őszén.

 

zeg1

Kerámia II. lakópark

 

zeg2

Gébárti lakópark

 

Az önkormányzat szeretné, ha a környezet is barátságos, kellemes, komfortos lenne, ennek megfelelően átkötő utat építtet az Arany János utca és Mártírok útja között, mely a Kerámia nevet viseli majd. Az út mentén parkolóhelyeket alakítanak ki illetve egy parkosított övezetet, melyet egy gyalogos és kerékpáros sétány köt össze a szintén megújuló Vizslaparkkal. Ez utóbbi beruházás keretében bővül a Vizsla-árokban a csapadék csatorna, ami gátat szab a csapadékos elöntéseknek.

 

zeg4

Kisherceg

 

A Táncsics utcában szintén megkezdődött az építkezés, a Dél hercegnője szomszédságában 21 lakást magába foglaló társasház bújik majd ki a földből, mely a Kisherceg nevet kapta. A neszelei városrészben a Gébárti lakópark beruházása kezdődött meg, de a Bíró Márton utcában sétálókat ugyancsak látványos munkálatok fogadják két helyszínen is: két társasházzal gazdagodik a város ezen része. A Jókai úton, a Jákum utcában, a Dózsa György utcában szintén nagyobb beruházás zajlik.
- Ez persze csak néhány a készülő társasházak közül, felsorolni is nehéz, Zalaegerszeg mely pontja, utcája fogadhat új lakókat a közeljövőben – összegzett Balaicz Zoltán polgármester. – Mindemellett pedig családi ház építésébe is sokan fogtak, fognak, évente mintegy 40 új portának örvendezhetnek tulajdonosaik, és éves viszonylatban közel ennyi a felújítások, bővítések száma is.

 

A zalaegerszegi önkormányzat is csatlakozott a CSOK-programhoz, ennek keretében kedvezményesen értékesítenek családi házas beépítésre alkalmas önkormányzati tulajdonban lévő telkeket a CSOK-ot igénybe vevők részére. Az engedmény mértéke egy gyermek esetében 15, két gyermeknél 30, három vagy több gyermeknél pedig 50 százalék, ami a terület bruttó vételárából jön le. A pénzügyi támogatásra átalakították az első lakáshoz jutók támogatására már működő szabályzatot, valamint rendeletet alkottak a csok-os pénzügyi támogatásról is. Az 1,2 millió forint összegű kamatmentes kölcsön új építésű lakás, illetve használt ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető.

 

Szöveg: Péter Gyöngyi, Látványtervek: AOD Építész és Grafikus Iroda Kft., Gébárti lakópark: Kovács Attila