logo2

 

 

 

ETALON/ TREND

2019. 7. szám

 

A mesterséges fény, a villózó képernyők, az ultramodern technikai eszközök, az UVB és UVA sugárzás, vagy az időjárási tényezők mind-mind befolyásolják látószervünk működését. Hiába óvjuk, azonban szemünk világát vannak szemproblémák, melyekre nem létezik megelőzés. Ha már kialakult a látásromlás, megfelelő szakértői csapattal újra tökéletes látásélményhez juthatunk, mindazonáltal szemüvegünk életünk, szokásaink tökéletes kiegészítőjévé avanzsál. A témáról a zalaegerszegi Center Optika diplomás optometristáját, Kovács Györgyöt faggattuk.

 

iStock 627977458 2

 

Október köztudottan a „Látás hónapja”. Érezhető, hogy ebben az időszakban bátrabban jelentkeznek látásellenőrzésre az emberek?
A Magyar Optikusi Ipartestület és a Magyar Látszerész Szövetség immáron több mint tíz éve létrejövő kezdeményezése valóban népszerű októberben. A kampány célja egyértelműen az, hogy a fókuszt a szemünkre irányítsuk, s részt vegyünk egy látásellenőrizésen. A szemüveglencse-gyártók is egyre inkább erre az időszakra összpontosítják újdonságaikat, akcióikat. Minden évben egy adott témakör áll a középpontban. A 2019-es kampány a számítógépek, a tabletek, az okostelefonok által kibocsátott kékfény-szűrésére koncentrál. Ma már az egyfókuszú és multifokális lencsék esetén is léteznek olyan sajátos szemüveglencse-rétegek, melyek ettől a káros fénytől óvják meg látószervünket.

 

Az első lépés a szemvizsgálat. Sokszor hallunk a látásvizsgálat és a látásellenőrzés közötti differenciáról, melyik, mit is jelent pontosan?
Valóban van különbség a kettő között. Utóbbit bármelyik optikában dolgozó optometrista vagy látszerész is elvégezheti. Ennek az ellenőrzésnek a lényege, hogy elsőként megállapítjuk a látásélességet, megnézzük, mennyit lát szemüveggel és szemüveg nélkül a páciens, ezután pedig egy tanácsadás keretében megbeszéljük a korrekciós lehetőségeket. Általában ez térítésmentes szolgáltatás. Ezzel szemben a látásvizsgálat némiképp összetettebb analízisből áll, melyet optometristák és szemészorvosok végeznek. Megállapítják, kinek, milyen dioptriára van szüksége, alkalmazzák a binokuláris (polateszt) vizsgálatot, a szem állapotát felmérik, majd ezt követően javaslatot tesznek az egyes korrekciós metódusokra vonatkozóan.

 

Mit is jelent pontosan ez a binokuláris vizsgálat?
Ezzel a lehetőséggel könnyen kiszűrhető, hogy a szemeink nem megfelelően működnek együtt, az az ún. kétszemes együtt látás vizsgálata. A mai modern technológiák betörésével, a különböző okoseszközök használatával komoly fénytörési deformitások kerülnek felszínre, melyek könnyedén kimutathatók ezzel a bizonyos teszttel.

 

Melyik korosztály érintett leginkább a látásromlás tekintetében?

Minden korosztályban előfordulnak látásproblémák, vannak kifejezett látásromlások melyek az idősebb korosztályt érintik pl. öregszemüség (presbyópia), de ma már a fiatalkorúak, és a szemüveget viselő gyermekek száma is nagymértékben emelkedett. Ősszel az iskola kezdéssel másik sarkalatos pont, hogy a gyerekek szemvédelmére is odafigyeljünk, hiszen akiknél fellép az olvasási, írási nehézség, olvasásnál összefolynak a sorok, nem látja jól a táblát, közelről olvassa a tankönyvet ezek mind látásproblémára vezethetők vissza.

 

Milyen tünetek adhatnak okot gyanúra?
Mindenképpen árulkodó a fáradékonyság, a gyakori fejfájás. Említettük a gyermekeket, az ő esetükben a látásromlás tanulási nehézségekben, írásnál, olvasásnál, betűtévesztésben jelentkezik. Az egyre nagyobb követelmények miatt, egyre nehezebben tudják tartani a lépést a többiekkel, lemaradnak, komoly hátrányt szerezve. Sok esetben tehát nem is képességzavar, hanem látásprobléma áll a háttérben. Egy binokuláris teszttel a két szem nézővonalában létrejövő eltérés felfedezhető, mely megfelelő lencsével könnyedén korrigálható, a panaszok pedig hamar megszűnnek.

 

Akkor azt is mondhatnánk, hogy ezeknek a tüneteknek az észlelését követően elsőként nem is egy komplikált, kellemetlenségekkel teli orvosi kivizsgálássorozatra kellene bejelentkeznünk, hanem csupán egy látásvizsgálatra a Center Optikába?
Mivel azonnal kideríthető látásszervünk funkcionális zavara, így mindenképpen ezt javasolnám. Már ha itt gyökerezik a rendellenesség. Negatív eredmény esetén nyilvánvalóan tovább kell keresni a kiváltó okot, de sok esetben elegendő lenne egy látásvizsgálat. A közlekedésben is számos helyzet kivédhető lenne, ha mindenki ellenőriztetné szemének, látásásnak állapotát, hiszen a balesetek nagy százalékánál pontosan a nem jól meghatározott távolságok, a közeli és távoli periféria helytelen észlelése okozza a bajt.

 

Milyen újdonságok indultak útnak 2019-ben?
Elsőként az aktív, alkalmazkodást segítő lencséket említeném, melyeknek távoli látómezője a mindennapi tevékenységekhez lett kifejlesztve, különlegessége pedig abban rejlik, hogy az alsó részén egy ún. „teljesítménynövelő zóna” kapott helyett, mely gyakorlatilag egy enyhe dioptriaátmenet, mely a közeli távolságra való fókuszálást könnyíti meg. Szemizmaink pihentetését, a fókuszálást könnyíti meg ez a vizuális újdonság. Nem mehetünk el amellett a fontos tény mellett sem, hogy a XXI. század társadalma nagy ütemben miópizálódik, azaz egyre növekszik a rövidlátók száma. Nagyrészt a digitális eszközök folyamatos használata okán. Emellett pedig a szemünkbe érkező kékfény-szűrés is sarkalatos kérdés. A modern világ technológiái kiszárítják, kifárasztják szemünket, mely folyamatos, megerőltető munkát végez. Ma már léteznek azonban olyan szemüveglencsék, amelyek anyagában már benne van a kékfény-szűrő technológia, és elérhető az a típus is, amikor a kész lencsére kerül rá ez a speciális védőréteg. Ez mind az egyfókuszú, mind a multifokális szemüvegek esetén kérhető és javasolt opció is. Újítás még a 3D-s nyomtatott szemüvegkeret, mely egy számítógépes program segítségével aprólékosan megtervezhető, személyre szabott lehetőségeket kínál.

 

És valóban, a kereteket hatalmas választási spektrumát még nem is említettük…
Azt gondolom, hogy ha valakinél már fellépett a látásromlás, és szemüvegre van szüksége, olyan lehetőségek közül választhat, mely maximálisan igazodik igényeihez. Legyen szó kerek, ovális, szögletes, vékony, vastag, designos és klasszikus darabokról, ezeknek az alternatíváknak köszönhetően észrevétlenül válhat szemüvegünk életünk elválaszthatatlan részévé.

 

Fotó: Fotolia, Szöveg: Kancsalné Takács Bernedett