logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/ SZÉPSÉG

2019. 5. szám

 

Egyszer hallottam egy nagyon meglepő dolgot, mely azóta sem megy ki a fejemből. Arról szólt, hogy a különféle kemikáliákat tartalmazó kozmetikumokat sokkal kevésbé lenne káros elfogyasztani, köszönhetően a máj tisztító tevékenységének. Azonban a bőrünkre felhordva egyenesen a véráramba juttatjuk a - mondjuk ki - mérgező anyagokat. Engem ez vezetett a natúrkozmetikumok és egy sokkal környezettudatosabb gondolkodás felé, melyről szakértőnkkel, az organikus termékek iránt elhivatott Refan üzlet tulajdonosával, Szabó Anitával beszélgettem.

 

prirodzena krasa bez retusi v kampani na kozmetiku inspirujte sa realitou AW

 

Egyre nagyobb teret hódít a natúr- és biokozmetikumok iránti igény, azonban még mindig nagy a fogalomzavar a kétféle minősítést illetően. Pontosan mi a különbség köztük?
A natúrkozmetikumok természetes alapanyagokból készülnek, melyek nem tartalmaznak hozzáadott, szintetikus vegyületeket, illetve tartósítószereket, például parabént, mely egy kimondottan káros és kerülendő adalék. A biokozmetikumok alapját szintúgy természetes összetevők alkotják, azonban az ezekhez felhasznált kivonatok bio minősítéssel rendelkező gazdálkodásokból származnak, ezzel garantálva a termék kiváló minőségét. Mi több, napjainkban egyre inkább kezd elterjedni az ökokozmetikum fogalma is, ahol kiemelten fontos a termékek ökológiai lábnyoma, hogy környezetbarát, újrahasznosított vagy lebomló csomagolást kapjanak.

 

Ráadásul többségük vegán és cruelty-free. Mit jelentenek ezek és milyen jelzést kell keresnünk a csomagoláson?
A manapság oly divatos vegán termékek kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával készülnek, mellőzve mindenféle állati eredetű összetevőt. Ez egy nagyon jó és abszolút támogatható szemlélet, azonban itt is óvatosnak és körültekintőnek kell lennie a vásárlónak, mert a növényi összetevők között is találhatunk kerülendő hozzávalót, elég csak a pálmaolajra gondolni. A cruelty-free, azaz durva fordításban „kegyetlenség-mentes” jelzés pedig arról tájékoztat, hogy a termék előállításához és teszteléséhez nem végeztek állatkísérleteket. Ettől függetlenül a cruelty-free termékek nem minden esetben vegánok, hiszen például tejet, mézet tartalmazhatnak. A vegán termékeket általában levéllel, míg a cruelty-free-t egy nyúl motívummal jelölik.

 

ingredientes naturales

 

De talán az állati eredetű alapanyagok kerülésénél is fontosabb - melyek egyébként természetesek – a szintetikus vegyületek kiszűrése. Melyektől óvakodjunk? Mit tesznek ezek a bőrünkkel?
A mesterségesen előállított vegyületek - és itt kihangsúlyoznám a parabént, a szilikont, szulfátot és trikolzánt - allergiás reakciók, bőrbetegségek kialakulásához vezethetnek, de ennél még sokkal nagyobb aggodalomra ad okot, hogy xenoösztrogénként súlyosan károsíthatják a hormonháztartást és rendkívül rákkeltőek. Ma már például azt is ki merik mondani, hogy nem a nap sugárzása rákkeltő, hanem azok a rossz minőségű naptejek, melyek fénnyel érintkezve szinte belesülnek az anyajegybe. Sajnos nem tudjuk maximálisan mentesíteni az életünket ezektől a vegyületektől, azonban hiszem, hogy legalább a 80%-át kiiktatva hatalmas segítséget nyújtunk szervezetünknek a maradék 20% feldolgozásához, melyet ő maga képes elvégezni.

 

Most már tudjuk, mit kellene feltétlenül elkerülnünk. Viszont tudnál-e kiemelni olyan természetes összetevőket, amelyek lenyűgöző hatékonyságuk révén elképesztően eredményesek?
Itt azokat az igazi, 100%-os natúr olajokat és vajakat tudnám felsorolni, akárcsak a mandulaolaj, sárgabarackmagolaj, argánolaj, ricinusolaj, kakaóvaj és sheavaj. Ezekből akár egy mindennapos használatra szánt bőrradír is könnyedén előállítható némi kristálycukor hozzáadásával, ezzel segítve a bőr természetes hámlasztását és az olajok hatékonyabb felszívódását.

 

A véleményed szerint képesek felvenni a versenyt a natúrkozmetikumok a szintetikus társaikkal szemben?
A natúrkozmetikumok nemcsak összetételükben, de hatásmechanizmusukat tekintve is mások, mint a szintetikus vegyületekkel ellátott társaik. Vagyis a kérdésre, nem létezik jó válasz, hiszen a természetből nyert összetevők másképpen hatnak bőrünkre, mint a vegyi termékek. Míg ez utóbbi egy külsődleges és átmeneti megoldást kínálhat, a natúrkozmetikumok használata a bőr állagának tartós javulását jelentheti, és valójában a bőr öngyógyító, önregeneráló folyamatait aktivizálja. Így az érzékelhető hatás egy anti-ageing termék esetében például lassabban jelentkezik, de hosszabban tapasztalható. És bár optimizmusra ad okot, hogy az elmúlt 14 évben ugrásszerűen nőtt a natúrkozmetikumokat előnyben részesítők száma, még mindig kevesen vagyunk.

 

Mi gondolsz, miért?
Azt hiszem, ez a reklám és a marketing számlájára írható, hiszen még mindig olcsóbb és gyorsabb leemelni az üzlet polcáról a már megszokott, extrém habzással és illatanyagokkal bíró termékeket. De fontos lenne belátni. hogy ez csupán a jelenben tűnik gazdaságos megoldásnak. Rá fogunk jönni, hogy a natúrkozmetikumok használata voltaképpen befektetés a jövőnkbe, mely hosszútávon térül meg.

 

Mit értesz hosszútáv alatt? Szerinted mi a legfontosabb célkitűzés?
Szerintem a feladatunk elsősorban a gyermekeink, az utánunk következő generáció egészségének megóvása és a megelőzés, valamint az ő szemléletük formálása. Hogy számukra egy sokkal komplexebb, ön- és környezettudatosabb gondolkodás legyen a természetes és ebben a natúrkozmetikumok használata csupán egy aprócska szelet. A mi felelősségünk most előrelátónak lenni, amiből ők fognak profitálni. És ugyan a java még előttünk áll, de úgy gondolom, jó úton haladunk.

 

1 tégely több célra!

Hogy a szépségrituáléd minél kevesebb hulladékot termeljen, próbálj ki olyan termékeket, amelyek sokoldalúan felhasználható összetevőik révén, egyszerre többféle területre is megoldást kínálnak. Egy tégely rózsavíz például bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kiváló after sun terméked lehet, mindazonáltal arcvízként, szemkörnyék ápolóként is funkcionálhat, de horzsolásra és irritált bőrre is alkalmazhatod. De hogy a testradírból se kelljen külön arcra, testre és lábra való verziót vásárolnod, próbáld ki a Refan bőrradírokat, melyek a test minden területén hatékonyan alkalmazhatóak, akárcsak a testvajak, melyek multifunkcionalitása, tiszta hatóanyagtartamában rejlik, így az egész test ápolására használhatjuk.

 

 

Szöveg: Kiszely Noémi