logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG

2019. 4. szám

 

Bőrünk testünk legnagyobb szerve, mely a nap 24 órájában óv minket. Védelmez a téli hidegben és a perzselő napsütésben. A mi feladatunk hát vigyázni épségére. Gondoskodjunk róla méltóképpen a megfelelő napvédők segítségével, hogy ne csupán a napbarnítottságtól, hanem az egészségtől is tündököljön!

 

A napfény és napozás számos áldásos hatással bír, javítja az immunrendszerünk működését, segíti a napi ritmusunk kialakulását, valamint a lehető legfontosabb D-vitamin forrásunk, mely elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Így nem is kérdés, hogy a napon töltött idő alapvető szükségletünk, ám ahhoz, hogy mindez minőségi legyen, fontos tudatosan alkalmaznunk a különböző napvédő készítményeket.

 

47x32

 

ERŐSÍTSD BŐRÖD VÉDELMI RENDSZERÉT!

Naptejünk kiválasztásánál prioritást élvez, hogy védelmet nyújtson mind az UVB, mind pedig az UVA sugarakkal szemben, melyek felelősek a bőr leégéséért, valamint idővel a ráncok és pigmentfoltok kialakulásáért. Ezt követően nélkülözhetetlen bőrtípusunk meghatározása a megfelelő faktorszámú készítmény kiválasztásához. Az SPF rövidítés informál minket arról, hogy az adott naptej mekkora védelmet tud nyújtani, azaz, hogy alkalmazásával mennyi időt tölthetünk el a napon elkerülve a nem kívánt bőrkárosodást. Általánosságban elmondható, hogy erős napsugárzás esetén 20-as a minimum faktorszám, melyet a készítménynek tartalmaznia kell. Ez a szám emelkedhet egészen 50-ig annak függvényében, hogy milyen a bőrünk, hajunk, szemünk színe illetve, hogy rendelkezünk-e szeplőkkel, már meglévő pigmentfoltokkal vagy anyajegyekkel. Minél világosabb, érzékenyebb, sérülékenyebb a bőrünk, annál erőteljesebb naptejre lesz szükségünk annak megóvása érdekében.

 

17x12

 

TARTSD BE A JÁTÉKSZABÁLYOKAT!

• Bármennyire is vágyunk az apró sortból kivillanó gyönyörű bronzbarna lábakra, a bőr barnulási folyamatát ne próbáljuk siettetni!

• Ha vízbe megyünk, újra és újra ismételjük meg a napozó szerek használatát!

• Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 11 és 15 óra között a legveszélyesebb a napon tartózkodni, ezért ebben az intervallumban húzódjunk árnyékba!

• Ügyeljünk a gyógyszerek fényérzékenyítő hatására, hiszen ezek együttes eredményeként pigmentfoltok és májfoltok alakulhatnak ki!

 

PERMET VAGY TEJ?

A gyártók a modern fényvédőket már anti-aging hatással is ötvözik, így azok hatékony védelmet nyújtanak a bőrnek. A bennük található ápoló elemek megvédik a bőrt a szárazságtól, az oxidációtól, illetve a sejt- és DNS-károsodásoktól is. A jó minőségű napvédő tehát hatékony fényvédő technológiát nyújt, miközben kíméletes a bőrhöz és kellemes a felvitele. Ma már megannyi formula közül válogathatunk és eldönthetjük, számunkra melyik a legkényelmesebb és a legpraktikusabb kiszerelés, valamint, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a napozás során. De a kritikus testtájakra is találhatunk külön termékeket, akárcsak az ajkaink vagy a szemkörnyék, az arc és dekoltázs területéről is legyen szó. Amennyiben a hangsúlyt sokkal inkább a védelemre, mintsem a barnulásra helyezzük, egy jó minőségű magas faktorszámú klasszikus naptej lesz a tökéletes választás, főleg, ha kisgyerekkel nyaralunk. Ez a család minden tagja számára kézenfekvő választás. Ugyanilyen hatékonysággal bír a napozó spray azzal a különbséggel, hogy szórófejének köszönhetően nem csupán egyszerűbb a felhordás, hanem sokkal egyenletesebben oszlatható szét a bőrön, így biztosítva a tökéletes védelmet. A napozó olajok már a barnulás megkezdésekor is ellenállhatatlan megjelenést nyújtanak számunkra, használatával a bőr azonnal hidratált, rugalmas, bársonyos tapintású és kellemes illatú lesz, átlátszó és könnyed összetételének köszönhetően pedig nyugodtan élvezhetjük a napozás minden percét.

 

napozz

 

1. Biotherm Oligo Thermal napozás utáni tej, 2. lancaster Sun Beauty bronzolaj, 3. Bioderma Photoderm Max napozópermet, 4. Biotherm Waterlover napozókrém, 5. DECLARE Sun Sensitive Anti Wrinkle ránctalanító napozókrém, 6. Eucerin Sun Sensitive Protect napozó spray,  7. Clinique Mineral Sun Screen Fluid napozókrém arcra, 8. Clarins ragyogásfokozó önbarnító koncentrátum arcra, 9. Shiseido Ultimate Sun Protection napozókrém arcra, 10. Shiseido BB krém sportoláshoz

 

A MEDENCEPARTON TÚL

Az öregedés látható jeleiért felelős szabadgyökök képződése még órákkal a napozás után is fennáll, ezért az after sun termékek használatáról sem ildomos megfeledkeznünk. Fontos meggátolni ezt a folyamatot, pótolni a bőr elvesztett nedvességtartalmát, nyugtatni a bőrt és tartósítani a megszerzett színt. Itt is rajtunk áll a választás, hogy krém, zselé, hab vagy esetleg olajos bázisú termékkel hűsítenénk kipirosodott bőrünket, illetve pótolnánk annak víz és vitamin ellátását. Azonnal ható, intenzív felfrissülést és gyors felszívódást biztosítanak a zselék, de egy laza állagú, könnyed, frissítő hatású habos formulával sem hibázhatunk. Az after sun termékek segítségével kellően pótolható a bőrünkből elpárolgott víz mennyisége, így akár 8 órán át képes megtartani annak puhaságát.

 

Szöveg: Kiszely Noémi

Fotó: Biotherm