logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG

2019. 4. szám

 

Miközben a nyári bőrvédelem természetes szépségrutinunkká avanzsált, a hajunk megóvására kevésbé fókuszálunk. Pedig óvintézkedések nélkül a napfény, a pára, a só és klór, valamint ezek együttes hatása nem kívánt roncsolást eredményez tincseinken. A megfelelő nyári hajápolásról, a nyaralás előtti teendőkről és a strandolás hajvédő kellékeiről Horváthné Hajmási Esztert a szombathelyi Angels Beauty szalon megálmodóját kérdeztük.

 

ba

 

A szalonotok egyik egyedülálló szolgáltatása a személyre szabott hajápolási tanácsadás és termékajánlás. Kérlek, mesélj erről!
Valóban így van. A meglévő szolgáltatásaink, mint a fodrászat, a manikűr, és pedikűr, valamint kozmetika mellett nagy hangsúlyt fektetünk vendégink, és az általunk forgalmazott termékek iránt érdeklődők számára, az otthoni hajápolás megsegítésére. Konzultáció során feltérképezzük a hajszerkezet és a fejbőr állapotát, a vendég hajápolási szokásait és becélozzuk a problémát, amelyre megoldást szeretnénk találni. Üzletünkben, mióta termékértékesítéssel foglalkozunk, rengeteg sérült, meggyengült szerkezetű hajjal találkozom. A megfelelő segítségért a Mátrix lenyűgöző termékportfóliója és minden igényt kielégítő termékcsaládjai állnak csatasorba. Nagyon fontosnak tartom, hogy a hajápolási termékvásárlás szakmai tanácsadással párosuljon, csak így lehet hosszútávon ápolt és egészséges a végeredmény, hiszen a haj sérülése kizárólag célzott és az arra kifejlesztett termékekkel orvosolható.

 

Mely tényezők felelősek a legjellemzőbben a haj sérüléseiért?
A meggyengült, sérült hajszerkezetnek négy fő okozója lehet. Elsőként a mechanikus hatás, melyet okozhat például egy rosszul megválasztott fésű, hajszárító, vagy egy túlhevült hajvasaló. Másodsorban kémiai, melyet eredményezhet egy hajfestés, szőkítés, vagy dauerolás. De egyes életszakaszban megváltozott hormonális hatások következtében is roncsolódhat a haj, melyet például a babavárás alkalmával, vagy a változókorban tapasztal meg a vendég. Végül a környezeti hatások is nagyban felelnek a tincseink és a fejbőr egészségéért, akárcsak az erős UV sugárzás, a párás meleg, a sós, vagy klóros víz. Itt hívnám fel a figyelmet a nyári hajvédelem jelentőségére.

 

 

ba2

1. Biolage SunSorials napozás utáni regeneráló sampon 2. Tangle Teezer gyengéd hajkefe 3. Matrix Biolage Sugar Shine hidratáló elixír 4. Biolage Exquisite oil tápláló olaj 5. Biolage Recover Shampoo regeneráló sampon 6. Sugar Shine hajpeeling 7. Biolage SunSorials hajmaszk 8. Biolage Sunsolaris védőolaj

 

Mit tesz a hajunkkal egy intenzív nyaralás?
Ma már tudjuk, hogy a napsugarakkal szemben bőrünk védelme mellett, a hajunkra is figyelmet kell fordítanunk. Az UV sugárzás, a klóros és tengervízzel való érintkezés egyaránt roncsolja a hajszerkezetet. A hajvégek töredezettebbek lesznek, a haj kiszárad, a hajszín pedig módosul, akár nem kívánt árnyalat felé. A barna és vörös tónusok világosabbak, a szőkék élénkebbek lesznek. De nemcsak a tincseink látják kárát a perzselő nyárnak, a fejbőr is meg tud égni, ami szintén kellemetlen folyamatokat indíthat el. A kánikulában pedig az is problémát generál, hogy izzadékonyabbak vagyunk, amitől túl sok faggyú termelődik, ez zsírosodáshoz vezethet, ilyenkor a pólusok eltömődhetnek, hajhullást eredményezve. Éppen ezért ha a strandszezonra egy meggyengült hajszerkezettel, sérült hajvégekkel indulunk neki, ősszel bizony már semmi jóra nem számíthatunk.


Mit tehetünk a megfelelő védelem érdekében?
A nyaralás előtt közvetlenül már ne tervezzünk festést és melírozást! Ezeket célszerű 2-3 héttel korábban beiktatni, hogy legyen idő a haj regenerálódására. Ne felejtkezzünk el a hajvégek vágatásáról, mert a töredezett hajat tovább sokkolják az extrém környezeti hatások. Fontos, hogy preventív jelleggel az év egész időszakában használjunk heti rendszerességgel a hajunknak megfelelő hidratáló, tápláló hajápoló szereket, így a nyaralásra feltöltekezhetnek tincseink nedvességtartalommal. A perzselő nap elől rejtsük kendő, kalap alá a fejbőrünket és hajunkat! Mielőtt megmártózunk a medencében vagy a tengerben, vizezzük be a hajunkat a zuhany alatt, ezzel a hajszálak rostjai feltöltődnek, megakadályozva, a sós és klóros anyagok bejutását a hajszálak belsejébe. Ha pedig kipancsoltuk magunkat, alaposan öblítsük ki a hajunkat. Ma már léteznek fényvédő faktorral felvértezett, kifejezetten nyári használatra kifejlesztett samponok, pakolások, hajvédő spray-k és ápoló olajak- akárcsak a Biolage tengerparti családja-, amelyek megvédik a tincseinket és a fejbőrt a káros hatások okozta kiszáradástól és a festett szín módosulásától. A zsírosodás ellen pedig a gyakori hajmosással védekezzünk, hiszen az a tézis már megdőlt, hogy a napi hajmosás problémát okozhat. Számtalan olyan termékünk van, amivel akár minden nap moshatunk hajat, a faggyúműködés mégsem fokozódik, épp ellenkezőleg, helyreáll.

 

Mire figyeljünk még a nyaralás alatt igénybevett haj esetén?
Használjunk fényvédő hajápolókat, és óvjuk meg a hajvégeket úgy, hogy lazán kontyba tekerjük a hajunkat. Ügyeljünk a részletekre a hajgumi, vagy a hajkefe megválasztására. Vizesen a hajunk ugyanis sokkal sérülékenyebb, hiszen ilyenkor szét van nyílva annak szerkezete, így a kócmentesítést végezzük jó minőségű kefével, a kontyhoz pedig használjunk szilikonos, vagy kaucsukgumikat. Ezekkel az apróságokkal lényegesen tudjuk csökkenteni a hajsérüléseket.

 

Mitől különbözik a szalonban megvásárolható termékcsalád a drogériai társaktól?
A legtöbb esetben a nők vásárlási döntéseit a csomagolás, a reklám és az illat befolyásolja. A hajunk azonban épp olyan egyedi, akárcsak a bőrünk. Fontos, hogy megalapozott szakmai javaslatokra hagyatkozzunk az ápolását illetően. A professzionális termékek koncentráltabb, töményebb összetételűek, mint a drogériákban kaphatók és minden egyéni hajszerkezetre kínálnak megoldást. Számtalan formula és termékösszetétel sorakozik az egészséges haj szolgálatára. Az általunk forgalmazott Mátrix termékek előnye, hogy nemcsak az egyéni sajátosságokra reflektálnak, de három szemléletben - normál, parabénmentes és vegán termékcsaládokkal - kínálnak alternatívát az otthoni hajápolás megkönnyítésére. Persze a szalonkezeléseket ezek nem váltják ki, csupán tökéletesen kísérik. A nyaralás előtt célszerű itt a szalonunkba elérhető fejbőr és hajszerkezet-javító terápiát igénybe venni, mely 5-6 hétre beépül a haj szerkezetébe. A szalonkezelések a mi adu ászaink, az otthon használható kistestvérek pedig a vevőink ütőkártyái. Megfelelő óvintézkedésekkel, gyönyörű tincsekkel térhetünk haza a nyaralásból.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva