logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG
2019. 1. szám február-március

 

A láb-, és kézkörmök gombásodása nemcsak az egyik leggyakoribb, de legmakacsabban kezelhető problémája is korunk emberének. A jelenség márpedig nemcsak esztétikai kérdés, de komolyan rontja az életminőséget is. A megfelelő terápiát márpedig jobb, ha nem magunk végezzük, hanem korszerű és profi segítséghez fordulunk. Gondoljunk már most a gyorsan közelgő nyári hónapok szandálszezonjára és lássunk hozzá a körömgomba eltávolításnak! B. Kovács Viktóriánál, a zalaegerszegi és szombathelyi Bright Lézer Stúdió vezetőjénél jártunk, hogy megismerkedjünk a lézer áldásos hatásával, mely számos orvostudományi területen ismert és vitathatatlanul eredményes.

 

dbd113af9161769548444cca630837ea


Ahogy a nyári álomalakot, úgy lábunk szépségét is már most el kezdenünk formálni. Nem késtünk még el?
Ahogy mondani szokták: „Sohasem késő.” Eljött az idő, hogy mindenki eldöntse: szandálban büszkén és magabiztosan, vagy egy zárt cipőben szeretné tölteni a forró, nyári napokat. Nagyjából három hónapot ölel fel a kezelés, természetesen egyéni szempontokra, állapotra szabva. Mihamarabb el kell kezdenünk a terápiát, hogy nyárra látványos és hosszútávon fennmaradó eredményt érhessünk el. A köröm növekedési ütemének és cserélődésének is megvannak a maga folyamatai, éppen ezért kell a törődésnek illetve megelőzésnek mielőbb nekilátnunk.

 

A körömgomba egy bakteriális fertőzés eredménye, melyet sok esetben a legyengült immunrendszer diszfunkcionális zavara okoz. Mégis, hogyan véthető ki az ilyen jellegű „támadás”?
Valóban, szervezetünk optimális működése számtalan betegségtől óv meg bennünket, de nyilván nem csak erről van szó. Akár egy sportsérülés után, akár egy uszodai programot követően is szembesülhetünk a helyzettel, nem beszélve arról, hogy egy emlékezetes családi vakáció is végződhet kellemetlenül. Bár a gombás megbetegedés főként a lábkörmeinket támadja meg, azonban azoknál, akik sokat nyúlnak vízbe vagy gyakran vegyszerekkel érintkezik a kezük, magasabb százalékban jelentkezik a probléma. Feltétlenül komplexen kell kezelni a kialakult állapotot.

 

Ez azt jelenti, hogy nem csupán a külsőleg alkalmazott lézerrel, hanem egy „belső támogatással” is felvehetjük a kesztyűt a gombával szemben?
Mindenképpen együttesen kell figyelembe vennünk az alapos állapotfelmérésből nyert információkat. Akiknél már kialakult a körömgomba, hajlamosak újra és újra visszafertőződni. De ha már megjelent a szervezetben, ki kell űznünk onnan! Szuper lehetőségek léteznek, melyek segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot. Ez valóban egy komplex folyamat, a lézerrel látványos és hosszútávú eredményt érhetünk el, de azzal is tisztába kell lennünk, hogy a teljes gyógyuláshoz a külső és belső folyamatok optimalizálásával és szinten tartásával lehet eljutni. Az étrend-kiegészítők használatával pedig a szervezetünk más pontjain is aktivizálódnak a lustálkodó sejtjeink.

 

A gyakran használt körömlakkok is okozhatják a fertőzés megjelenését?
Léteznek olyan összetevőt tartalmazó lakkok, mely elszínezik, besárgítják a köröm felső felszínét, amit még lemosóval sem lehet eltüntetni. Ez nem a gombás fertőzés okozta sárgaság, de tény, hogy a lakkok lezárják a szaru szellőzésének útját, ettől függetlenül tévhit azt gondolni, hogy körömgombát okoznak.

 

Ha rákeresünk a körömgomba otthoni kezelésével kapcsolatos internetes tippekre, több, mint 200 ezer találatot kapunk. Mi a helyzet az ecsetelők és egyéb házipatikákkal?
Jelenleg számos körömgomba elleni készítmény kapható, melyet első körben mindenki kipróbál és vagy szerencséje lesz vagy sem. Amikor már megvastagszik az elszíneződött köröm és a felszíne alatt üregessé, elhalttá válnak a szövetek, nehéz gyors eredményt produkálni. Vannak olyan esetek, körülbelül tíz százalék, amikor nem is lehet. Azt ugyanis tudni kell, hogy a lézer a négy leggyakoribb gombfajta okozta megbetegedés kezelésére alkalmazható, a többi esetében nem. Egy fel nem ismert pikkelysömör is megjelenhet a köröm felszínén és mutathat gombásodásra utaló tüneteket, ám ebben az esetben nem alkalmazható a lézersugár.

 

A körömgomba mellett az arc regenerálódásához, a bőr megújulásához is hozzájárul a lézer. Mely arckezelések a legnépszerűbbek ebben az időszakban?
Az arctisztítás és - ápolás a téli hónapokban kiemelt figyelmet kíván, ugyanis a hideg, száraz levegő pillanatok alatt teszi bőrünket dehidratálttá. A Nd Yag, a lézerek csúcskategóriájú változata, mely valóban csodálatos eredményeket produkál, itt is hangsúlyoznám ugyanakkor a kiegészítő kozmetikumok professzionalizmusát. Nem okoz fájdalmat, a vendég csupán egy meleg behatást érez. A fiatalkorban szerzett hegeket, az aknés bőr erőteljes nyomait halványíthatjuk, tüntethetjük el a segítségével. Személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy a megtisztított arcbőr mellett, annak rugalmassága, tónusa is már az első kezeléseket követően szembetűnő változást mutat. Az én elképzeléseimet messzemenően túlszárnyalta…


Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Pinterest