logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG
2018. 4. szám június

 

"

A parfüm időbeli művészet, ki kell bomlania a bőrön. Rá kell simulnia és idomulnia kell az egyéniségünkhöz,

miközben éppen rólunk meséli el a legszebbeket azoknak, akik megérdemlik,

hogy elég közel kerülhetnek tökéletességünkhöz.

 

refan

 

 

 

Régóta tudjuk, hogy nem csupán egy ízléses ékszer öltöztet, hanem egy magunkra hintett parfüm, eau de toilette, testpermet karakterekkel teli aromája is, mely mindemellett az érzékeinket is felpezsdíti. Mindez azonban csak bőrünk és a kiválasztott illatjegyek egymásra találásakor jön létre. Ha azonban nem egyeznek az egyedi sajátosságok, bármennyire is szívesen lennénk viselői egy márka illatozó csodájának, jobb, ha lemondunk róla. Bőrünk kémiai tulajdonságai ellen ugyanis nincs mit tennünk!

 

A nyár egy speciális időszak, hiszen a forróság miatt extrémebb, intenzívebb testünk illatanyagokra adott válaszreakciója. A meleg hónapokban éppen ezért célszerűbb frissítő testpermetekhez, és kevésbé koncentrált eau de toilettekhez nyúlnunk, mint a töményebb, markánsabb társaikhoz. Szabó Anitával, a zalaegerszegi Refan natúrkozmetikumokat forgalmazó üzlet tulajdonosával arról beszélgettünk, melyek is a nyár illatjegyei és íratlan illat- etikettjei.


– Létezik egy intelem, mely szerint strandolás, napozás előtt kifejezetten tilos beillatoznunk magunkat, hiszen az összetevők szinte beleégnek a bőrbe, különböző bőrelváltozásokat előidézve a hámrétegen. Aki pedig érzékeny a napsugarakra, kiemelt óvatossággal kell figyelnie ezekre a szabályokra. Az erőteljes, karakteres illatokat szerencsésebb, ha csak alkalmakkor fújjuk magunkra, a nyár amúgy is inkább a vizes bázisú testpermeteknek, a lágyabb elegyeknek, eau de toiletteknek kedvez. A meleg hónapokban receptoraink másképp funkcionálnak. Ahogy például a frissítő, jeges, citromos limonádéért sóvárgunk, úgy már kevésbé esik jól egy tömény, mézzel ízesített forró tea. Minden évszaknak megvannak a maga sajátságai, melyekhez - elménk tudatos koordinációja nélkül is - szempillantás alatt alkalmazkodunk. Így van ez a parfümgyártók szemléletében is. – A meleg hónapokban természetes igényünk levetkőzni a hűvös időkre betározott fűszeres, fás, orientális parfümöket, zamatos, ínycsiklandóan gyümölcsös-citrussal és virágokkal dominált formulákat. És persze a hétköznapi esszenciák mellett a legtöbbünknél jó, ha ott lapul még egy adu ász, melyet csak és kizárólag kivételes alkalmakkor öltünk magunkra!

 

A parfümvásárlás azonban több buktatót is rejt magában és bizony a tökéletes választásra szükséges némi kutatómunkát, és időt szánnunk. Bár az üzletekben lehetőség kínálkozik az egyes illatjegyek megismerésére, sok esetben az elixírek mégis félrevezetnek bennünket. A fejillat az első, amit érzünk, ugyanakkor a leggyorsabban elpárolgó összetevők alkotják, így ebben a fázisában az adott parfüm megvásárlásáról még nem célszerű döntést hoznunk. Meg kell várnunk a szív illat kibontakozását, ami nagyjából fél óra múlva következik be, végül pedig a legoptimálisabb, ha a bőr kémiájával és az egyéniségünkkel harmonizáló alapillat is megmutatja magát, ez utóbbi kísér el bennünket ugyanis a legtovább. Ám van, hogy csak egy vagy akár két óra múlva nyílik ki a bőrünkön. Vagyis, az az illat, ami az üzletben még tetszik, otthon már egy teljesen más összetételében köszön vissza, amivel sokszor nem tudunk azonosulni. Várjuk meg tehát, amíg az összes regiszter illatai felszabadulnak!


Figyelem: Ma már egyre több illatnak van EDP és EDT változata. Nem csak a koncentráció, de az összetétel is egy kissé más: miközben az EDT könnyebb, lazább, addig az EDP súlyosabb, karakteresebb fúzió. Természetesen a parfümmel tartósabb a hatás, ám használatuknál vegyük figyelembe a kevesebb néha több elvét!


A parfümök kiválasztása tehát nem is olyan egyszerű feladat. Nemcsak magára az illatra kell koncentrálnunk, hanem nagyon fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy még a legnagyobb divatházak által kreált parfümök összetevői között is találunk bőven allergén komponenst, mely bőrkiütéseket, vagy napallergiát idézhet elő. Ha tudjuk, hogy bőrünk extra érzékeny és allergiára hajlamos különösen a nyári melegben célszerű organikus összetevőkkel felvértezett testpermeteket választanunk! A kedvezőbb árú alternatív illatok esetében legyünk körültekintőek a minőséget illetően, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni a Hollywoodi sztárokkal irányzott reklám trükköknek!

Érdekesség, hogy egy parfüm bár nem tartalmaz vaníliát, mégis az összetevők elegyéből ez az illatjegy érződik. Speciális szaglásra van szükség, hogy megtaláljuk a saját kedvencünket. Nem árt megfogalmazni a kedvenc gyümölcseink-, virágaink illatát, vagy akár egy-egy gyerekkori meghatározó illatélményt, melyek egyszerre elevenedhetnek fel kedvenc parfümünkben.

 

A parfüm mindenki bőrén más és más karakterekkel társul, miközben többen sajnos továbbra is abból az indíttatásból választanak illatot, amilyent a barátnő, ismerős, vagy a social média kedvelt üdvöskéje is használ. Egy-egy illatkreációnak ezen kívül nagyon megnyerő a marketingje, esetleg vonzó az üvegcséje, ez azonban szintén nem lehet iránymutatás. Az illatválasztás egyfajta önismeret. Önnön valónk, egyéniségünk mutatkozik meg általa, és még azelőtt árulkodik rólunk, hogy megszólalnánk. – hívja fel a figyelmet illatszakértőnk, aki arra is kitér, milyen zavaró lehet, ha több illatréteget is viselünk magunkon egyszerre.


Bódító nyári boldogságterápiánk ugyanis könnyen akár túlzóvá is válhat, főleg ha napi szépségápolási szereink egymással keveredve kevésbé harmonikus egyveleget alkotnak: - A tusfürdő, testápoló meghatározó alapillatára, felöltjük az öblítőtől illatozó ruhánkat, majd dezodorral, lakkal tökéletesítjük megjelenésünket és végül mindezt a parfümmel is megspékeljük. Így a minket körbeölelő illat-kavalkád egyszerre zavaróvá válhat. Előfordulhat, hogy mi ezt nem érzékeljük, miközben a környezetünkben élők, émelyegve próbálnak áttörni a bennünket körbeölelő illatfelhőn. Nyáron, a bőrünk intenzív kipárolgása miatt erre különös figyelemmel kell erre lennünk!

 

Minden életkornak, életszakasznak megvan a maga karakteres illatjegye. Az üzletünkben sokan érkeznek ajándékozási szándékkal, ám véleményem szerint ez egy merész vállalkozás. Ismerni kell, tudnunk kell, milyen illatokat szeret a meglepni kívánt személy. Léteznek azonban semlegesebb illatok, melyek „jolly-jokerként” bármikor jó választásnak bizonyulnak.

 

Nyáron tehát felejtsük el a tömény, nehéz, émelyítő illatokat, frissítsük magunkat az üdítő, természetes alapanyagokból előállított illatesszenciákkal. A legújabb illatok között találunk a trópusi égöv bambuszleveleinek árnyékába repítő elixíreket. De belekóstolhatunk a rózsák, fehér pézsmák, a lédús málna és rózsabors táncába, melyekhez a nyár egy egészen új életérzése társul, s melyet magabiztosan viselhetünk. A Refan natúrkészítmények „éléskamrájából” bőven válogathatunk!

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett