logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG
2018. 2. szám április

 

 

Szervezetünk csodálatos dolgokra képes, az orvostudomány innovációi pedig mindinkább támogatnak bennünket gyógyulásunk sikerében. Ennek eredményeként képzelhető el és valósítható meg az, hogy egy testünkben keletkező hiányt, deformitást, professzionális módon pótoljunk, korrigáljunk. A fogászat területén sincs ez másképp: napjainkban olyan egyedülálló implantológiai megoldások léteznek, melyek kifogástalanul helyettesítik az eredeti fogazatot mind vizuális, mind funkcionális értelemben. Nyugat-Magyarország legnagyobb, új Innovációs Szájsebészeti és Diagnosztikai Központjában jártunk, hogy sorozatunk következő részében a hévízi Gelencsér Dental Klinika ügyvezető igazgatójával és szakmai vezetőjével, Dr. Gelencsér Kálmánnal beszélgessünk.

 

Fotolia 52499016 Subscription Monthly XXL

 

A szájsebészet szó hallatán, sokan azonnal összerezzenünk, pedig számos esetben nyújt pozitív eredményt egy ilyen jellegű beavatkozás. Mire fókuszál ez a területe a klinikának?
Valóban, a szájsebészetről olykor téves elképzelések élnek, sokan csak a problémás fogak eltávolításával, és azok komoly fájdalommal párosuló sebészeti műtétével hozzák összefüggésbe, pedig a mai modern orvosi technológiának köszönhetően a fogászati kezelések szinte fájdalommentesek. A szájsebészet ezen túlmenően a szájüregben található fogászati problémák és rendellenességek kezeléséhez kapcsolódó sebészeti kezelések összességét jelenti. A beavatkozások egyébként rendkívül széles körűek, ide tartoznak a komplikált foghúzások, a bölcsességfog eltávolítás, foggyökér - és gyökércsúcs extrakciók, a ciszta műtétek, arcüreg emelés, arcüreg zárás, csontpótló kezelések és a fogászati implantátumok beültetése, mely napjainkban a 21. század egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozása. A szájsebészet e komplex területe, azon túl, hogy nagyon komoly szakmai tapasztalatot feltételez, minden esetben nagyon precíz előzetes diagnosztika előzi meg. Ennek is köszönhető ma már, hogy egy menthetetlennek tűnő fogat is képesek vagyunk meggyógyítani.

 

Milyen előzetes diagnosztikai vizsgálatokra kell gondolnunk?
A legmodernebb képalkotó eljárásokat kínáló röntgendiagnosztika központunkban 3 dimenziós computer tomográfia segítségével vizsgáljuk az alsó és felső állcsonti régió anatómiai viszonyait, a csontkeménységet valamint a környező fogak térbeli elhelyezkedését, mely immár nélkülözhetetlen az állapotfelmérésben, a góckutatásban, az implantációs és arcüreg műtéteknél, a problémás bölcsességfog elhelyezkedés vizsgálata során. A digitalizál kép a későbbiekben kiváló lehetőséget biztosít orvosainknak a szájsebészeti műtétek, az implantáció tervezése, és a fogászati implantátumok beültetése során.


Klinikánk új szolgáltatása az idült, krónikus arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris chronica) diagnosztikája is arcüreg komputer tomográfia (OM CT) segítségével, mely kimutatja az arcüregi nyálkahártya megvastagodását, s a vizsgálati eredmény kiváló alapja a fül-orr-gégészeti szakorvosi diagnosztikának.


A szájsebészet égisze alá tartozik a fogászati implantológia. Milyen eljárásokat jelent ez pontosan?
Napjaink legnépszerűbb fogászati beavatkozása a fogászati implantátumok beültetése. Az implantátum nem más, mint egy biokompatibilis és antiallergén, titániumból vagy a legújabb cirkónium-dioxid kerámiából elkészített mesterséges foggyökér, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy nagy biztonsággal és hosszú távon pótoljuk az elveszített fogak hiányát. Nem véletlen, hogy ennek leginkább a pácienseink örülnek. A 98 százalékos sikerességi rátával büszkélkedő fogbeültetéseink ugyanis a fiatal és az idős generáció számára is óriási lehetőséget jelentenek a foghiányok pótlására.

 

A szájsebészet csontpótlással is foglalkozik. Milyen esetben van erre szükség?
A folyamat egy nagyon komplex, komoly szakértelmet és diagnosztikát igénylő beavatkozás, mely akkor ajánlatos, ha az implantátum beültetésére - a csont felszívódása miatt – a páciens csontállománya nem alkalmas. Ekkor csontpótló eljárást végzünk, melyhez Klinikánkon többek között a BoneAlbumin human szövetből származó transzplantátumait használjuk, melyet egy csepp vérrel összekeverve beültethetünk a csonthiány helyére, a csontüregbe. A humán csont összetétele optimális a csontpótláshoz, elősegíti az őssejtek megtapadását és osztódását, ezáltal az új szövet növekedését. A saját szövetté alakult transzplantátum erős és jól terhelhető csontállományt eredményez, amely optimális tartást ad az implantátumoknak.

 

Melyek a legsikeresebb és legnagyobb újdonságnak számító implantológiai technológiák?
A fogászati implantátumok, mára szinte mindenki számára elérhetővé váltak. A Gelencsér Fogászaton előszeretettel használjuk a prémiumkategóriás implantátumrendszereket, mivel azok hosszú távú, individuális megoldásokat kínálnak pácienseinknek. A világmárkás fogászati implantátumok teljes választékának köszönhetően klinikánkon bárki megtalálhatja a lehetőségeihez és elképzeléseihez leginkább megfelelő megoldást. A Nobel Biocare, a Straumann és az SGS cég által gyártott műgyökerek tartoznak az élvonalba, melyek gyors gyógyulásra, esztétikailag is egyedülálló végeredmény elérésére, valamint stabil csontosodásra képesek. A biokompatibilis megoldások pontosan úgy funkcionálnak, mint az eredeti foggyökér. Jellemző e márkákra a magas sikerességi ráta is, a nagyfokú stabilitás, valamint az, hogy beültetéskor a környező szöveteket és csontot csupán minimális trauma éri.

 

Milyen új terápiás lehetőségek segítik a páciensek gyógyulását?
Pácienseink számára számos jótékony hatást tapasztalunk a fogászati lézerek alkalmazása során. A lézersugár hatékony működése a szövetekben csökkenti a fájdalmat, serkenti a gyógyulási folyamatokat, működésbe hozza az immunrendszert, így jelentősen csökken pácienseink fájdalomérzete. A módszer sikerének köszönhetően kisebb kockázattal, rövidebb gyógyulási idővel történnek a fogászati és szájsebészeti beavatkozások, s orvosaink a sebek elfertőződésének a kockázatát és a szövődményeket is minimálisra csökkenthetik a beavatkozásaink során.

 

Sokszor egy ártalmatlannak tűnő bölcsességfog is számos kellemetlenséget okoz. Minden esetben el kell távolítani a problémás fogat?
A bölcsességfogak a természetes emberi fogazathoz tartoznak, és ugyanúgy tudnak fejlődni, mint az összes többi őrlőfog. A mai táplálkozási szokások fejlődésével azonban a leghátsó zápfogak elvesztették szerepüket és ezért már nem szükségesek a táplálék rágásának szempontjából. Ennek következtében az állkapcsok egyre rövidülnek és néhány embernél egyáltalán nem – vagy csupán részben – fejlődnek ki a bölcsességfogak, melyek az állkapocscsontban maradnak, visszahúzódott állapotban. Ha kifejlődésük után semmilyen problémát nem okoznak, akkor nem kell őket eltávolítani. Amennyiben előnytelenül befolyásolják a többi fogat vagy egyéb panaszokat okoznak (nyirokcsomók, nyálkahártya-gyulladás, szájduzzanatok vagy fülfájás), akkor jobb, ha eltávolításuk mellett döntünk, mégpedig olyan gyorsan, ahogy csak lehet.


A Gelencsér Dental Klinika országos viszonylatban is az implatológia specialistájának számít. Mi okozza az egyediséget, miben rejlik sikerük?
Dentoalveoláris és maxillofaciális szájsebészetünkön évente több ezer fogászati implantátum sikeres beültetését végezzük, a legmodernebb ultrahangos csontsebészeti és csontpótlási technológiák, a lézersebészet, valamint a rutineljárásban végzett csontblokk-műtétek alkalmazásával. Klinikánk 40 éves szakmai tapasztalata, orvosi teamünk rutinja, saját szájsebészeti részlegünk és steril műtőink maximális biztonságot nyújtanak pácienseinknek Éber- és mélyaltatás alatt végzett, fájdalommentes fogászati kezeléseink, aneszteziológus teamünk 3 kiváló orvosának irányítása mellett, a legapróbb félelemmel érkező vendégeinknek is nyugodt környezetet biztosítanak a kezelések alkalmával. 70 kiváló munkatársunk csapatmunkája mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen gyógyítsuk betegeinket és segítségükre legyünk a mosolyukat érintő problémák megoldásában. Munkánkban nem ismerünk lehetetlent, minden problémára igyekszünk megtalálni a lehető legjobb megoldást!

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett