logo2

 

 

 

ETALON/ SZÉPSÉG

2018. 1. szám február-március

 

Az ápolt, szabályos és igényes fogsor az élet legkülönbözőbb területein ítél sikerre bennünket. Fogaink egészségének megőrzése mellett, azok esztétikai minőségére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A fogszabályozás legmodernebb technológiái és mai professzionális alternatívái garantálják, hogy egyetlen korosztálynak se kelljen lemondani az egészséges, magabiztos mosolyról. A gyermek és felnőttkori fogszabályozás ugyanis ma már rutinszerű, biztonságos kezelési módszer, amelynek segítségével minden generáció számára kiváló lehetőség nyílik a mosolyukat befolyásoló hibák korrekciójára. A legújabb fogszabályozási trendekbe Nyugat-Magyarország legnagyobb új fogászati központja, a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Klinika fogszabályozó szakorvosa, Dr. Kámán Attila avat be bennünket.

 

shutterstock 471130553 min

 

A FOGSZABÁLYOZÁST NEM LEHET ELÉG KORÁN KEZDENI. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS?

Valójában nehéz egy konkrét időpontot meghatározni. A szülőknek döntő szerepük van abban, hogy gyermekük fogazatán milyen eltéréseket vesznek észre, ugyanis sok esetben már a tejfogazatban észlelhetők a szabálytalansággal kapcsolatos problémák. Ekkor azonban még nem fogszabályozó készülékkel kezelünk, hanem a rossz szokások kiküszöbölésére törekszünk: az ujjszopás, a logopédiai zavarok, a nyelv - és az ajaktartás problémáinak kiszűrésére, megelőzésére helyezzük a hangsúlyt. Az első és legjelentősebb momentum a fogváltás első fázisa, ekkor célszerű egy alapos diagnosztikai felmérést végezni, hogy lássuk: mire számíthatunk.

 

AZ ELSŐ FOGSZABÁLYOZÓ KEZELÉS IDŐPONTJA ÉS A FOGVÁLTÁS KÖZÖTT VAN RELÁCIÓ?

Attól a pillanattól kezdve, hogy az első metszőfogak kibújnak, már szóba jöhet fogszabályozó készülék alkalmazása. Az hogy milyen típusú, már más kérdés. A megelőzést, a funkcionális problémák javítását kivehető eszközzel kezelhetjük, amennyiben azonban fogtorlódást, harapási problémákat valamint a túl széles fogközöket szeretnénk orvosolni, már rögzített készülék felhelyezésére van szükség. Különböző iskolák léteznek, vannak, akik már korán elkezdik a szabályozást, vannak, akik kivárnak. (Legkorábban 5-6 éves korban jöhet szóba a fogszabályozó készülék.) Jómagam itt a klinikán igyekszem ezeket a nézeteket ötvözni. Különösen sok múlik a gyermeken, hogy mennyire együttműködő, de a szülők hozzáállása is lényeges.


MILYEN MÉRTÉKŰ MODERNIZÁCIÓ KÖVETKEZETT BE AZ ELMÚLT 20 ÉVBEN A FOGSZABÁLYOZÁS TERÉN?

A legfőbb változás egyértelműen a diagnosztika területén történt. A 3 dimenziós computer tomográfia (CT), a digitális panoráma röntgen, az oldalirányú teleröntgen megjelenése, új dimenziót nyitott a fogászati diagnosztika lehetőségeit illetően. Húsz évvel ezelőtt távolinak tűnt az az elképzelés is, hogy a fogakról háromdimenziós szkenner segítségével felvételt készítsünk és virtuális kezelési tervben mutassuk meg pácienseinknek hogyan fognak kinézni a fogaik a kezelés végén, s akár észrevétlen, áttetsző fogszabályozóval segítsünk őket a magabiztos mosoly visszanyerésében.

 

A FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK SPEKTRUMA IS KISZÉLESEDETT?

A fogszabályozási technológiák rengeteget fejlődtek az elmúlt 15-20 évben. Két évtizeddel ezelőtt jórészt kivehető vagy olyan rögzített készülékekkel dolgoztunk, amelyek nem elsősorban az esztétikai megjelenést szolgálták. Az elmúlt években azonban az tapasztalható, hogy a gyártók a hatékonyság növelése mellett, a diszkrét, szinte láthatatlan megjelenítésre is épp úgy törekednek. A belső, úgynevezett lingual készülék tökéletes példa erre, hiszen ezt a szerkezetet nem a fogak külső felületére, hanem a belső részére ragasztjuk, vagyis láthatatlan. De a fix, külső fogszabályozók esetében, a fogakra egyesével felragasztott bracketek is egyre diszkrétebb kivitelűek, ma már készülhetnek kompozitból, kerámiából, illetve a bennük futó ív is lehet a fog természetes színével megegyező. Jelenleg a legmodernebb fogszabályozási technika azonban az úgynevezett Invisalign® - szinte láthatatlan, átlátszó és kivehető fogszabályozók sorozata, mely a kényelmes viselés érdekében kifejezetten személyre szabottan készül, s bár rögzített a fogsorhoz, mégis könnyedén kivehető az étkezések alkalmával, a nap 24 órájában hordható, így tökéletesen illeszkedik az ember életéhez.

 

MIT KÍNÁL AZ ÚJ INVISALIGN® TECHNOLÓGIA A PÁCIENSEK SZÁMÁRA? MIBEN TÉR EL EZ A RENDSZER A HAGYOMÁNYOS ELJÁRÁSTÓL?

Mint ahogy minden esetben, itt is komplex diagnosztika előzi meg a választást. A kapott információk felfedik a tényleges problémát, amiből már látható a kezelés pontos metódusa és a végcél. Segítségünkre van mindazonáltal egy háromdimenziós ClinCheck® számítógépes program is, mely a kiindulási helyzetből megtervezi s megmutatja páciensünknek a tervezett végeredményt. Az Invisalign® azonban minden tekintetben eltér a hagyományos fogszabályozástól. Az új technológia segítségével átlátszó, kivehető fogszabályozók sorozatával egyenesíti ki a fogakat. A rögzített fogszabályozókkal ellentétben mindehhez nincs szükség drótokra és keretekre. Ez azt is jelenti, hogy a kezelésben nem alkalmazunk fémet, a fogszabályozók szinte láthatatlanok. További előnye, hogy használója 2-3 hónapra elegendő - személyre szabottan elkészített - fogszabályozó készletet kap kézhez, s míg a rögzített fogszabályozókat kizárólag képzett szakorvos tudja eltávolítani, az új fogszabályozó síneket használója kéthetente saját maga cseréli, étkezéskor valamint különleges alkalmakkor akár ki is veheti, megőrizve ezzel az élet mindennapi ritmusát.

 

MENNYIVEL KÖLTSÉGESEBB AZ INVISALIGN® A HAGYOMÁNYOS ELJÁRÁSSAL SZEMBEN?

Ha a rögzített készülék esetében kiszorozzuk az orvosi ellenőrzések számát, a felhelyezés, ragasztás költségét, beleértve az elért eredmény megtartását, ez a technológiai megoldás körülbelül a duplája. Nyilván itt van egy jelentős technikai ráfordítás, hiszen ezeket a fogszabályozó készleteket Amerikában gyártják, körülbelül egy hónapos átfutási idővel. A mai forradalmi telekommunikációs eszközöknek köszönhetően a páciens akár sms-ben, akár a közösségi oldalon keresztül is kapcsolatba léphet az őt kezelő fogszakorvossal, fotókkal illusztrálhatja a felmerülő problémát. Ebből a szempontból a külföldön élők esetében is kifejezetten jó választás ez a fogszabályozási metódus. Az Invisalign® technológiát hívhatjuk a fogszabályozás Mercedesének.

 

BÁRMELY FOGSZABÁLYOZÁSI TECHNIKÁRÓL IS LEGYEN SZÓ, A STABILIZÁLÁS TALÁN ÉPP OLYAN HANGSÚLYT KAP, AKÁRCSAK MAGA A FOGSZABÁLYOZÁSI METÓDUS.

Ez tökéletesen így van. Mivel a fogazat szabályozása mellett a harapási eltéréseket, állkapocs-deformitásokat is korrigáljuk, ügyelni kell arra, hogy az elért végleges, szabályos fogsor elnyerése után, annak megőrzése céljából stabilizációs lépéseket alkalmazzunk. A retenció mértéke attól is függ, hogy milyen volt az eredeti állapot, s hogy a fogazat mennyire hajlamos a visszamozdulásra. Léteznek olyan esetek, amikor fix rögzítést teszünk fel és nem kockáztatunk. Az Invisalign® esetén pedig többnyire az utolsó sínt alkalmazzuk tovább ezzel a célzattal.

 

IDŐSEBB KORÚ PÁCIENSEK ESETÉN, AHOL MÁR KORONÁK ÉS HIDAK IS ALKOTÓI A FOGAZATNAK, MILYEN LEHETŐSÉGEK KÍNÁLKOZNAK A FOGSZABÁLYOZÁS TERÜLETÉN?

A koronák, a hidak, a csontállapot, az ínyállapot, mind-mind befolyásoló tényezők, de alapesetben nem gátolják a fogszabályozást, ám némiképp hatnak rá. Ilyen esetben komoly szakorvosi közbenjárásra, beavatkozásra van szükség, több szakterületnek kell együtt gondolkozni, dolgozni. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Gelencsér Fogászati Klinika kiváló orvosi gárdájának valamint az intézményünk komplex fogászati, fogtechnikai, és a legmodernebb diagnosztikát magában foglaló szolgáltatásainak köszönhetően, alapos és komplex kezelési tervet készíthetünk pácienseink számára. Ezt egy orvosi konzílium keretében részletesen átbeszéljük, s így tárjuk fel a tökéletes eredményhez vezető út lehetőségeit, melyek individuális, személyre szabott formában öltenek testet, hogy megvalósítsuk pácienseink álmát, a magabiztos mosoly visszanyerését.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Invisalign®